Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
«Δεν υπάρχουν ακόμα περιθώρια, για φλυαρίες με τον εχθρό»

Βάζω τα λόγια της κόκκινης Ρόζας, ως τίτλο, για να ζωντανέψω τις μνήμες και να προβληματίσω σοβαρά όλους τους κομμουνιστές, για τη θύελλα που έρχεται και τα δεινά που μας περιμένουν. Μπαίνοντας στο θέμα, επιβάλλεται να πω ότι, αξίζουν έπαινοι και συγχαρητήρια στο «Ριζοσπάστη» και τους συνεργάτες του για την παροχή ελεύθερου βήματος στη διατύπωση γνωμών και προτάσεων, χωρίς κανένα φραγμό. Είμαι παλιός αγωνιστής και μάχιμος κομμουνιστής, από το 1941 μέχρι το 1956. Εκτοτε, παραμένω, με δική μου ευθύνη και θέληση, ανένταχτος, ενεργός όμως μαχητής και αμετανόητος υπερασπιστής της κομμουνιστικής ιδεολογίας των: Μαρξ - Ενγκελς - Λένιν - Στάλιν, μετέχοντας σ' όλες τις εκδηλώσεις του ΚΚΕ. Η απόφαση για το α.α.δ.μ. ήταν και είναι σωστή, και σύμφωνη με τα σημερινά δεδομένα, το συσχετισμό των δυνάμεων και τη λεγόμενη «παγκοσμιοποίηση». Ο περιορισμός στις 1.200 λέξεις, δεν επιτρέπει παραπέρα ανάλυση. Επιφυλάσσομαι για την «ΚΟΜΕΠ» που είμαι μόνιμος και παλιός αναγνώστης. Από το 15ο Συνέδριο μέχρι σήμερα για το α.α.δ.μ. και για ό,τι άλλο αποφάσισε, έγιναν πολύ λίγα πράγματα, που δεν αποτελούν ούτε καν προθέρμανση για το 16ο Συνέδριο και τις όποιες αποφάσεις παρθούν, καίτοι οι συνθήκες ήταν καλύτερες και προσφορότερες για δράση. Από το 1956 με τον Χρουτσόφ, διάσπαση Κύρκου, γεγονότα Τασκένδης, μεταπολίτευση Κ. Καραμανλή, εμφάνιση Α. Παπανδρέου, συνεργασία 1989 και προδοσία Γκορμπατσόφ, το ΚΚΕ, με τις όποιες θετικές ή αρνητικές του ενέργειες, παρουσιάζει καθυστέρηση στην άνοδο του κινήματος, σοβαρά λάθη που δημιούργησαν δυσαρέσκεια, πικρίες, αποσκιρτήσεις, διαγραφές και απογοήτευση. Και αιτία όλων αυτών είναι μόνο η αλλαγή πολιτικής με την άνοδο του Χρουτσόφ και τις αποφάσεις του 20ού Συνεδρίου της ΕΣΣΔ, που έφτασε μέχρι την προδοσία του Γκορμπατσόφ. Απόδειξη είναι ότι για πρώτη φορά γίνεται παραδεκτό στις θέσεις για το 16ο Συνέδριο, ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες ανεύρεσης των αιτίων της ανατροπής του σοσιαλισμού. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να παραδεχτούμε ότι, σε όλη αυτή την περίοδο, υπήρξαν φωτεινοί σταθμοί, όπως ο ιστορικός ξεσηκωμός των αγροτών, η αντιπολίτευση της ΕΔΑ, οι μεγάλες απεργίες και τα συλλαλητήρια, η τρομερή κινητοποίηση του μαθητόκοσμου και η επιτυχία των ευρωεκλογών.

Ερχόμαστε στις Θέσεις για το 16ο Συνέδριο. Με εξαίρεση τις θεματικές ενώσεις 1, 10, 20, 22, 29, 35, 36, που είναι ουσιώδεις, αξιόλογες και κατατοπιστικές, το υπόλοιπο κείμενο χαρακτηρίζεται από γενικόλογο πνεύμα, αοριστία, ασάφεια, επαναλήψεις, που θα φανούν στα παρακάτω ερωτήματα, απορίες και διαπιστώσεις.

1. Η πολιτική των συμμαχιών, των μετώπων, ακόμα και των συμβιβασμών στους συνασπισμούς, επιτρέπεται και καμιά φορά επιβάλλεται μόνο όταν αποβαίνει θετική και ωφέλιμη και με τον όρο να ελέγχεται η πορεία και η εξέλιξη αυτών των συμμαχιών. Αλλιώτικα, έχουμε αποδυνάμωση, απορρόφηση και υποταγή στον αντίπαλο και συγχρόνως αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ΚΚΕ (Καζέρτα, Λίβανος, Βάρκιζα, 1989).

Υπάρχει σήμερα τέτοιος φόβος; Και βέβαια υπάρχει, όταν τα μάτια μας δεν είναι ανοιχτά και τα βήματά μας απρόσεχτα.

2. Ερωτώ: Το α.α.δ.μ. είναι εύκολο να προχωρήσει όταν υπάρχουν διαφωνίες (όχι βέβαια για την αναγκαιότητά του), αντιρρήσεις, αμφισβητήσεις ή λανθάνουσες, υφέρπουσες υπονομεύσεις, ομαδούλες και μπαϊράκια και μάλιστα σε επίπεδο ηγετικό;

3. Οταν έχουμε εκατοντάδες παλιούς αγωνιστές ανένταχτους, ελεύθερους και μοναχικούς σκοπευτές, ομάδες και μικροκόμματα με δεκάδες έντυπα ύποπτα ή και καλόπιστα ακόμα, μωροφιλόδοξους ή και κακόπιστους αρχομανείς που αποπροσανατολίζουν ή πολεμούν ανοιχτά το ΚΚΕ;

4. Αν ρωτήσει κανείς, έγινε ποτέ προσπάθεια να προσεγγίσουμε όλους αυτούς, να μιλήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και ειδικά τους ανένταχτους κομμουνιστές που πάλεψαν και μάτωσαν και διακρίθηκαν στο παρελθόν και δεν είναι κουρασμένα παλικάρια και βολεμένοι όπως επίσημα τους αποκάλεσε κάποιος επίτιμος, ενώ τους Δαμανάκηδες, Λογοθέτηδες και Ανδρουλάκηδες τους ύμνησε, τους λάτρεψε και τους προβίβασε σε ανώτερα αξιώματα, σε χρόνο μηδέν; Ούτε νομίζω να είναι τωρινά τα γεγονότα του Κωστόπουλου, του Θεωνά και άλλων που θα ξεπηδήσουν. Ολοι αυτοί, χουχούλιαζαν από καιρό σε ζεστές μασχάλες, καθοδηγούσαν, στραβά βέβαια κι έκαναν πολλές ζημιές, που θα τις δούμε στο μέλλον. Αλήθεια, γιατί ο «Ριζοσπάστης» σ' ένα άρθρο απαντώντας στο Θεωνά αποκάλυψε ότι «παρά τις σοβαρές διαφωνίες του τον κάναμε Ευρωβουλευτή»; Πόσα πράγματα λέει αυτή η ομολογία, ξέρετε.

5. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα αναπάντητα, που ενδιαφέρουν άμεσα το 16ο Συνέδριο. Ολα τα γεγονότα, όλες οι καταστάσεις που διαμορφώθηκαν σε όλο τον κόσμο έχουν άμεση σχέση με τις αποφάσεις του Χρουτσόφ, που έκανε πράξη τη συνύπαρξη, την αποσταλινοποίηση, την ταξική ειρήνη, την ειρηνική άμιλλα και την κατάργηση της δικτατορίας του προλεταριάτου. Αυτά όλα εύκολα και ανώδυνα εγκρίθηκαν τότε από μας κι όχι μόνο δεν καταγγέλθηκαν χρόνια τώρα, αλλά ευχηθήκαμε και στο Γκορμπατσόφ να είναι Ηράκλειο το έργο του! Εύχομαι και ελπίζω το 16ο Συνέδριο να μη μείνει αδιάφορο, να τα δει σοβαρά και να αποφασίσει ανάλογα.

6. Οι Θέσεις της ΚΕ για το 16ο Συνέδριο έχουν θετικά διαφοροποιηθεί στις ενότητες που προανέφερα και ένα πνεύμα πιο επαναστατικό διακρίνει τις αναλύσεις και τις εκτιμήσεις. Απομένει να ριφθεί ο κύβος και να διαβούμε το «Ρουβίκωνα».

7. Πρέπει το Συνέδριο να δει, γιατί τόσα χρόνια δεν ασχοληθήκαμε με τα αίτια της ανατροπής, γιατί οι ηγεσίες σιωπούσαν; Να ερευνήσει, γιατί αυτές οι αποχωρήσεις, οι διαφωνίες, οι διαγραφές, οι ανένταχτοι; Ασφαλώς δε βγήκαν από παρθενογέννηση, ούτε ήταν σπορά της τύχης.

8. Αλήθεια, σύντροφοι, δεν είναι φοβερό να γράφεται στο «Ριζοσπάστη», το Στάλινγκραντ, Βόλγογκραντ ή Τσαρίτσιν; Καμιά εφημερίδα στον κόσμο δεν το έγραψε ποτέ, όλες, ακόμα και ο Χίτλερ στα ανακοινωθέντα το 'λεγε Στάλινγκραντ! Δεν είναι επίσης περίεργο επί 36 χρόνια να αγνοούμε τον Στάλιν και το Ζαχαριάδη και να πούμε, έτσι για την ιστορία, τα κακά και τα καλά τους; Τόσο κακό έκαναν ή περισσεύει η κακία και η αγνωμοσύνη; Και στις ιστορικές ανασκοπήσεις που γίνονται, ποτέ δεν αναφέρονται αυτά τα δύο ονόματα. Μια φορά μόνο μπήκε η φωτογραφία κι αυτή άσχημη και θολή!

9. Γίνεται λοιπόν σύντροφοι έτσι το Μέτωπο και να είναι και αντιιμπεριαλιστικό; Φροντίστε λοιπόν στις αποφάσεις που θα πάρετε να δώσετε λύσεις σε όλα αυτά τα αρνητικά φαινόμενα, να αποκαταστήσετε τους ξεχασμένους αγωνιστές και τους πικραμένους συντρόφους, να ανεβάσετε το μορφωτικό επίπεδο των στελεχών και τη συμπεριφορά τους. Να ενισχύσετε τις Οργανώσεις Βάσης με έμψυχο και κατάλληλο υλικό, να ανεβάσετε ποιοτικά το «Ριζοσπάστη», όπως της Κυριακής, να πλησιάσετε όλους τους απομακρυσμένους, να επιμείνετε, να τους πείσετε ή να σας πείσουν εκείνοι αν έχουν δίκαιο. Λιγότερος χαρτοπόλεμος, περισσότερες συζητήσεις. Ελέγξτε, γιατί τα κομματικά μέλη δε διαβάζουν ή δεν παίρνουν «Ριζοσπάστη» και τα στελέχη που δεν τον μελετούν.

Απομακρύνετε όσο είναι νωρίς την ήρα και τα παράσιτα από το στάρι, για να γίνει καθαρό το ψωμί. Καιρός να γυρίσουμε στις ρίζες μας. Καιρός να ξεχάσουμε τα μίση, τις γκρίνιες και τα πάθη μας, να παραδεχτούμε τα σφάλματά μας. Είναι πιο σοφός αυτός που τα παραδέχεται, απ' αυτόν που τα κάνει. Ολος ο κόσμος είναι ανάστατος. Ολα τα Μέτωπα είναι ανοιχτά. Διεθνείς διαστάσεις παίρνουν οι αγώνες των λαών. Ηρωικοί ξεσηκωμοί, ένοπλες ρήξεις, ανατροπές, επαναστατικές, παντού! Ξαναβάλτε σύντροφοι στα γραφεία, στα σπίτια σας, στα πανό τον Στάλιν! Ξαναχτίστε τη Γ' Διεθνή του Λένιν. Τότε θα δείτε για πότε γίνεται το Μέτωπο, για πότε συντρίβεται η «παγκοσμιοποίηση»! «Είμαστε σύντροφοι, οι καλύτεροι, δεν μπορούν να μας νικήσουν οι αλιτήριοι»! Θυμηθείτε το: «πάσσαλος, πασσάλω εκκρούεται»! Οι καιροί, πραγματικά περιμένουν.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΤΣΑΓΕΩΡΓΗΣ

Τέως Δημοτικός Σύμβουλος

Αγ. Δημητρίου - Αττικής


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ