Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ»
Παραπομπή Ναξάκη σε δίκη, ζητά η εισαγγελέας

Απαλλακτική πρόταση για όλους σχεδόν τους εμπλεκόμενους στην «υπόθεση Οτσαλάν» διατύπωσε χτες προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών η εισαγγελέας Πρωτοδικών ΧρύσαΜυλωνά - Βακροπούλου. Η εισαγγελέας ζητά την παραπομπή σε δίκη μόνο του απόστρατου αρχιπλοιάρχου του Εμπορικού Ναυτικού Αντ. Ναξάκη και των δύο συνοδών του Κούρδου ηγέτη, ΚαγιάΑϊφερ (Ροζερίν) και ΓιακάρΤζενγκίζ για «μεταφορά του Αμπντουλάχ Οτσαλάν παράνομα από το εξωτερικό στην Ελλάδα με αεροπλάνο στις 29-1-99, προώθηση αυτού στο εσωτερικό της χώρας, εξασφάλιση σ' αυτόν καταλύματος, για απόκρυψη και συμμετοχή στις πράξεις αυτές». Τα αδικήματα αυτά τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος. Για την κακουργηματική πράξη της «προσβολής της διεθνούς ειρήνης της χώρας κατά συναυτουργία και της άμεσης συνέργειας σ' αυτήν», που είχε αποδοθεί στους ίδιους κατηγορουμένους με βάση την ποινική δίωξη, η εισαγγελέας προτείνει την απαλλαγή τους, σημειώνοντας ότι ο Αντ. Ναξάκης είχε αγνές προθέσεις είτε γνώριζε τον παραπάνω κίνδυνο είτε τον αγνοούσε όταν μετέφερε και φιλοξένησε τον Α. Οτσαλάν στην Ελλάδα.

Η εισαγγελέας ζητά να απαλλαγούν οι υπόλοιποι 15 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων είναι ο ίδιος ο Α.Οτσαλάν για ««παράνομη είσοδο στη χώρα και κατοχή πλαστού ταξιδιωτικού εγγράφου», καθώς και η συγγραφέας ΒούλαΔαμιανάκου για «διευκόλυνση παράνομης παραμονής αλλοδαπού και δυσχέρανση της έρευνας των αστυνομικών αρχών για τον εντοπισμό του». Με την εισαγγελική πρόταση, τέλος, επιρρίπτονται ευθύνες στον τότε διοικητή της ΕΥΠ Χαρ. Σταυρακάκη, ο οποίος, όπως αναφέρεται, αν και είχε ενημερωθεί 13 μέρες νωρίτερα για την άφιξη του Α. Οτσαλάν, δεν την απέτρεψε. Ωστόσο, η εισαγγελέας αναγνωρίζει το δίλημμα που αντιμετώπισαν οι αρχές ασφαλείας, «από τη μια να μην εμπλέξουν τη χώρα και από την άλλη να βοηθήσουν τον Κούρδο ηγέτη, προς τον οποίον έτρεφαν συμπάθεια».

Τον τελικό λόγο για την παραπομπή ή όχι των κατηγορουμένων σε δίκη έχει πλέον το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, που θα εκδώσει σχετικό βούλευμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ