Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα άτυπα έγγραφα

Με αρνητικά και θετικά στοιχεία χαρακτηρίζεται το άτυπο έγγραφο, που παρέδωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στον Πρόεδρο Κληρίδη και στον Ρ. Ντενκτάς. Ηπιότερο από τα δύο προηγούμενα έγγραφα για την κατανομή εξουσιών, τα οποία όχι μόνο απορρίφθηκαν, αλλά ούτε καν παραλήφθηκαν, χαρακτηρίζεται το έγγραφο το οποίο παρέδωσαν τα Ηνωμένα Εθνη στον Πρόεδρο Κληρίδη με το πέρας του πέμπτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Γενεύη.

Οπως δήλωσε διπλωματική πηγή, αν και παραμένει ως αρνητικό εκ περιτροπής Προεδρία, δύο θητείες για Ελληνοκύπριο και μία για Τουρκοκύπριο, τα Ηνωμένα Εθνη καταβάλλουν προσπάθεια για άρση των χωριστών πλειοψηφιών στη λήψη αποφάσεων.

Ειδικότερα, για την εκτελεστική εξουσία προτείνουν, ως μία επιλογή, τη διατήρηση του προεδρικού συστήματος με υπουργικό συμβούλιο από έξι Ελληνοκυπρίους και τρεις Τουρκοκυπρίους υπουργούς. Παράλληλα, αναθέτουν ορισμένες εξουσίες στον Πρόεδρο, όπως η διεθνής εκπροσώπηση και η υπογραφή συνθηκών.

Στην εκλογή Προέδρου και αντιπροέδρου καθορίζουν ενιαίο κατάλογο, με βάση το αμερικανικό πρότυπο, για την εκλογή των οποίων απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ενός πέμπτου των Τουρκοκυπρίων.

Στο νομοθετικό σύστημα προτείνεται η καθιέρωση Ανω και Κάτω Βουλής από εξήντα μέλη η καθεμιά. Στην Κάτω Βουλή η εκπροσώπηση είναι σαράντα Ελληνοκύπριοι και είκοσι Τουρκοκύπριοι. Στην Ανω Βουλή είναι τριάντα Ελληνοκύπριοι και τριάντα Τουρκοκύπριοι.

Η ψήφιση νόμων απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη και των δύο Σωμάτων με απλή πλειοψηφία στην καθεμιά.

Σημαντική νέα καινοτομία είναι η πρόταση των Ηνωμένων Εθνών, όπως κάθε πολίτης, Ελληνοκύπριος ή Τουρκοκύπριος, ψηφίζει τα όργανα του κρατιδίου στο οποίο διαμένει και όχι της κοινότητάς του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ