Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαμάχη γύρω από την «ταυτότητα» της υπογραφής

  Η προσθήκη του Χ.Ο. (Χριστιανός Ορθόδοξος) στην υπογραφή δε δημιουργεί πρόβλημα, σύμφωνα με την «προσωπική γνώμη» του Κ.Δαφέρμου, ωστόσο η κυβέρνηση επικαλείται τη γνωμοδότηση της  Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων  και προειδοποιεί με συνέπειες όποιον κάνει χρήση του Χ.Ο.

Νέος κύκλος αντιπαραθέσεων Ιεραρχίας και κυβέρνησης για το θέμα των ταυτοτήτων άνοιξε με αφορμή την εγκύκλιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης προς τα αστυνομικά τμήματα, με την οποία απαγορεύεται η αναγραφή των αρχικών Χ.Ο. (Χριστιανός Ορθόδοξος) στις νέες ταυτότητες δίπλα από την υπογραφή του πολίτη. Η εγκύκλιος εκδόθηκε μετά από σχετική γνωμάτευση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που είχε ζητηθεί από το υπουργείο. Ωστόσο όμως, ο πρόεδρος της Αρχής Κ. Δαφέρμος με χτεσινές δηλώσεις του ανέφερε σαφώς ότι δε θα υπάρχει πρόβλημα, αν η προσθήκη του Χ.Ο. στην υπογραφή συνοδεύει μόνιμα την υπογραφή του κάθε πολίτη που κάνει χρήση αυτού του διακριτικού.

Ο Κ. Δαφέρμος σε συνέντευξή του στο «MEGA» επισήμανε μεταξύ άλλων: «Η υπογραφή αποτελείται από το όνομα και το επώνυμο του υπογράφοντα. Πολλές φορές μάλιστα είναι φτιαγμένη με μη καλλιτεχνικό τρόπο. Αν υπογράψετε μόνο με Χ.Ο. θα υπάρχει πρόβλημα, αν όμως συνηθίζετε μετά την υπογραφή σας να βάζετε ένα σύμβολο, ως συνέχεια της υπογραφής σας, ως καρικατούρα, δε νομίζω να επιφέρει δυσμενή αποτελέσματα. Αν δηλαδή ο χριστιανός συνηθίζει σε όλη του τη ζωή να υπογράφει μαζί με το συγκεκριμένο σύμβολο ως συνέχεια της υπογραφής του, ως μια καρικατούρα, τότε δε θα έχει - και είναι προσωπική μου γνώμη αυτή - κανένα πρόβλημα».

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας επικαλέστηκε πάντως τη θέση της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για το θέμα αυτό. «Καθένας, είπε, έχει μια ορισμένη υπογραφή, έναν τύπο υπογραφής τον οποίο έχει καθιερώσει από τότε που άρχισε να θέτει υπογραφή». Και πρόσθεσε: «Καθένας επιλέγει την υπογραφή του. Καθένας μπορεί και έχει δικαίωμα να αλλάξει τον τύπο της υπογραφής του. Αντιλαμβάνεστε, όμως, ότι θα πρέπει να σεβαστεί ορισμένους κανόνες. Πρώτον, στον τύπο της υπογραφής του, η οποία - επαναλαμβάνω - χρησιμοποιείται για τις συναλλαγές του πολίτη με το κράτος, δεν είναι δυνατό να εμφιλοχωρούν άλλα στοιχεία τα οποία αναφέρονται σε άλλα πεδία, αφορούν τις πεποιθήσεις των πολιτών. Δεύτερον, γνωρίζετε πως όταν με αυτό τον τρόπο οδηγούμαστε σε μια καταστρατήγηση του τρόπου με τον οποίο υπογράφουμε, του τρόπου με τον οποίο έχουμε αναγνωρίσει ότι οι πολίτες θέτουν την υπογραφή τους, είναι δυνατό να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα αυτοί οι ίδιοι οι πολίτες, συναλλασσόμενοι με τις δημόσιες υπηρεσίες, όταν πρέπει να πιστοποιείται η υπογραφή και η ταυτοπροσωπία τους. Ολα αυτά είναι θέματα τα οποία αντιμετώπισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης δεν έκανε τίποτα άλλο, παρά στο πλαίσιο μιας εγκυκλίου να επαναλάβει αυτά που αποφάσισε η Ανεξάρτητη Αρχή για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων».

Από την πλευρά του αρχιεπισκόπου ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής, Χ. Κονιδάρης, σε δήλωσή του χτες ανέφερε: «Είναι δικαίωμα του κάθε Ελληνα πολίτη, στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασής του και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του, να προσδιορίζει αυτός το περιεχόμενο και γενικά τον τύπο και τον τρόπο της υπογραφής του, η οποία στην πρακτική συγκροτείται από την ιδιόρρυθμη γραφή που ο ίδιος ορίζει. Το κράτος δεν επιλέγει αντ' αυτού, δεν αποφασίζει αντ' αυτού, δεν υπεισέρχεται στον πυρήνα των προσωπικών του δεδομένων και φυσικά ούτε αναλαμβάνει το ρόλο του αυτόκλητου προστάτη των συναλλαγών, ούτε τον τιμωρεί γιατί "δε συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις"».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυσκολεύεται η επιχείρηση καταρράκωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας(2001-07-06 00:00:00.0)
Χριστιανικές «κολακείες» προς μαθητές....(2000-11-10 00:00:00.0)
Καταμέτρηση υπογραφών για τις ταυτότητες(2000-11-01 00:00:00.0)
Απάντηση της Ιεραρχίας στη Β. Παπανδρέου(2000-07-06 00:00:00.0)
Τέλος στην αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες(2000-05-16 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι «κόντρες»(2000-05-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ