Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Ευκαιρία για διάλογο και αναζήτηση μορφών κοινής δράσης

Η συνάντηση φιλοξενείται από το ΚΚΕ, στις 18 και 19 Νοέμβρη, στη Θεσσαλονίκη 

Κοινή δράση για την ειρήνη, για να μην ξαναδούν τα Βαλκάνια παρόμοιες καταστάσεις όπως η παραπάνω που απεικονίζει κατεστραμμένη γέφυρα από ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή της Σερβίας
Κοινή δράση για την ειρήνη, για να μην ξαναδούν τα Βαλκάνια παρόμοιες καταστάσεις όπως η παραπάνω που απεικονίζει κατεστραμμένη γέφυρα από ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή της Σερβίας
«Καρπό» της εντεινόμενης ανησυχίας για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, αποτελεί η Βαλκανική Συνάντηση Κομμάτων και Κινημάτων που φιλοξενεί το ΚΚΕ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 18 και 19 Νοέμβρη, στη Θεσσαλονίκη, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Το κύριο θέμα της συνάντησης είναι: «Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Για Βαλκάνια ειρήνης, ισότιμων σχέσεων, χωρίς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις».

Πρόκειται για την πρώτη αυτού του είδους, ευρύτητας και βαρύτητας συνάντηση, αποτέλεσμα της ανησυχίας των κομμάτων που συμμετέχουν από τη συνεχιζόμενη επέμβαση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή, αλλά και της αποφασιστικότητάς τους να αντιδράσουν. Οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν την κατάσταση στην περιοχή, την πολιτική του ΝΑΤΟ, τις δεσμεύσεις και τις άλλες συνέπειες του «Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Η συνάντηση θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρξει ανταλλαγή πείρας και συμπερασμάτων από τα μεγάλα αντιΝΑΤΟικά κινήματα που αναπτύχθηκαν σε όλες τις βαλκανικές χώρες στη διάρκεια του βρώμικου πολέμου εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, καθώς και απόψεων για την κλιμάκωση της αντίστασης.

Να σημειωθεί πως σε πολλές από τις βαλκανικές χώρες το κίνημα αυτό διατηρείται ή και διευρύνεται, όπως φάνηκε από τη διεξαγωγή δικών κατά των εγκλημάτων του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, από τις εκδηλώσεις ενάντια στην ένταξη βαλκανικών χωρών στο ΝΑΤΟ, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και του ΔΝΤ.


Επιπλέον, η συνάντηση αυτή θα δώσει την ευκαιρία για αναζήτηση μορφών κοινής δράσης των βαλκανικών κινημάτων που να απαντούν πιο αποτελεσματικά στις ΝΑΤΟικές προκλήσεις, αλλά και στις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, της νεολαίας, των λαϊκών στρωμάτων σε όλες τις χώρες της Βαλκανικής.

Η ανάγκη της συνάντησης αυτής, αλλά και άλλων παρόμοιων που θα φιλοξενηθούν σε άλλες βαλκανικές χώρες, υπαγορεύεται επιπλέον και από τα εντεινόμενα αντιδημοκρατικά μέτρα και τον αυταρχισμό, με τον οποίο - ιδιαίτερα τελευταία - κυβερνήσεις και ιμπεριαλιστικά κέντρα προσπαθούν να αναχαιτίσουν την αντίσταση και τη διαμαρτυρία.

Προσδοκάται ότι κατά τις εργασίες της διήμερης συνάντησης θα επανέλθει στο επίκεντρο η πάλη για ισότιμες, αμοιβαία επωφελείς σχέσεις, σε αντίθεση με το πλέγμα που επιβάλλει η Νέα Τάξη Πραγμάτων, με στόχο τον κατακερματισμό σε προτεκτοράτα.

Να σημειωθεί ότι την παραμονή της έναρξης των εργασιών, την Παρασκευή δηλαδή, οι αντιπροσωπείες θα πάρουν μέρος στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη για την 27η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή από τις βαλκανικές χώρες οι εξής:

Αλβανία: ΚΚ Αλβανίας, Κόμμα Ενωμένων Κομμουνιστών Αλβανίας.

Βουλγαρία: Αντιφασιστική Ενωση, Μαρξιστική Πλατφόρμα του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Κίνημα «Στρατηγοί και Αξιωματικοί στο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα», Κόμμα Εκογκλάσνοστ, Κόμμα Πρασίνων, Βουλγαρικό Κομμουνιστικό Κόμμα «Γκ. Ντιμιτρόφ», Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας, Αγροτολαϊκή Ενωση «Αν. Σταμπολίσκι», Πολιτική Λέσχη, Ενωση Πατριωτικών Δυνάμεων «Ζάστσιτα», Ομοσπονδία «Ανοιχτό Φόρουμ».

Γιουγκοσλαβία: Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, Αντιφασιστική Ενωση, Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας.

Ρουμανία: Συμβούλιο για την ειρήνη, Ειρηνιστές του Σίμπιου.

Τουρκία: Κόμμα Αλληλεγγύης και Ελευθερίας, Κόμμα Εργασίας (ΕΜΕΠ) και Κόμμα για τη Σοσιαλιστική Εξουσία (ΣΙΠ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ