Παρασκευή 14 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΤΕ
Στηρίζει το ξεπούλημα η ηγεσία της ΟΜΕ - ΟΤΕ
  • ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αγωνιστική Παρέμβαση» αναλώνονται για μια ακόμη φορά στη διατύπωση φραστικών αντιθέσεων 
  • Την ανάγκη σύγκρουσης γενικότερα με την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική υπογραμμίζει η ΕΣΚ

Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ είναι αντιμέτωποι, όχι μόνο με το ξεπούλημα του Οργανισμού, αλλά και με την επέλαση κατά των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων
Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ είναι αντιμέτωποι, όχι μόνο με το ξεπούλημα του Οργανισμού, αλλά και με την επέλαση κατά των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων
Σε «σχέδια επί χάρτου» για κινητοποιήσεις ενάντια στην παραπέρα μετοχοποίηση του ΟΤΕ αναλώνονται ορισμένοι συνδικαλιστές του Οργανισμού. Η πρασινογάλαζη πλειοψηφία της Ομοσπονδίας των εργαζομένων και οι σύμμαχοί της, φραστικά αντιτίθενται στις σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες. Ομως δεν προτείνουν συγκεκριμένη μορφή και χρονοδιάγραμμα πάλης. Επιπλέον, δε συνδέουν την παραπέρα μετοχοποίηση με τη γενικότερη πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και ανατροπής των εργατικών κατακτήσεων. Και επακόλουθα δεν αντιτάσσονται συνολικά σε όσα αντιλαϊκά σχεδιάζουν οι κυβερνώντες.

Συγκεκριμένα χτες συνεδρίασε το ΔΣ της ΟΜΕ - ΟΤΕ και εξέτασε τη δρομολογούμενη από την κυβέρνηση παραχώρηση και νέου πακέτου μετοχών του Οργανισμού σε ιδιώτες. Γεγονός που θα μειώσει τη συμμετοχή του Δημοσίου σε ποσοστό μικρότερο του 40%. Στη συνεδρίαση εκφράστηκε διαφωνία με αυτήν την «προοπτική». Ομως, το ΔΣ δεν κατέληξε σε κάτι συγκεκριμένο. Απλά εξουσιοδοτήθηκε η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας «αν χρειαστεί»(!), να εξειδικεύσει τις μορφές αγώνα, σε συνεδρίασή της, πιθανά την ερχόμενη βδομάδα. Οπερ σημαίνει ότι μπορεί και η νέα μετοχοποίηση να προωθηθεί, υπό το «βάρος» κάποιων «καταγγελτικών» ανακοινώσεων.

Πέραν αυτών, στη συνεδρίαση φάνηκε ότι ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αγωνιστική Συνεργασία» (πρόσκειται στο ΣΥΝ), παρά τις κάποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις τους, έχουν την ίδια θέση απέναντι σε μια σειρά από καίρια ζητήματα και κινούνται στην κατεύθυνση της επιβολής, για άλλη μια φορά, αγωνιστικής απραξίας, στηρίζοντας έτσι ουσιαστικά την πολιτική ξεπουλήματος.

Ειδικότερα, περιορίστηκαν στο ζήτημα της διατήρησης ή μη του 51% υπό το δημόσιο έλεγχο. Ομως δεν έχουν αντίρρηση αντί να βρεθεί «στρατηγικός επενδυτής» - όπως προωθεί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας - και να του παραχωρηθεί 10% - 15% των μετοχών του Δημοσίου, να βρεθεί «στρατηγικός σύμμαχος» - όπως προτείνουν άλλοι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ - και να του παραχωρηθούν από τον ΟΤΕ μετοχές που θα έχει αγοράσει από τις ήδη διανεμημένες στη χρηματιστηριακή αγορά.

Επίσης, δε φέρουν αντίρρηση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών για την απελευθέρωση της αγοράς των τηλεπικοινωνιών και την απώλεια από τον ΟΤΕ της τελευταίας αποκλειστικότητάς του, της σταθερής τηλεφωνίας.

Τη στάση τους στηλίτευσαν στη συνεδρίαση του ΔΣ οι εκπρόσωποι της «Ενιαίας Συνδικαλιστικής Κίνησης» (ΕΣΚ). Σημείωσαν ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην παραπέρα μετοχοποίηση του ΟΤΕ, αλλά είναι γενικότερο και αφορά την επιχειρούμενη από την κυβέρνηση ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την εισβολή ιδιωτικών εταιριών στο πεδίο της σταθερής τηλεφωνίας, την αλλαγή του καταστατικού του Οργανισμού, που από ΔΕΚΟ έγινε ΑΕ και τις αντιλαϊκές αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς. Οι εκπρόσωποι της ΕΣΚ τόνισαν την ανάγκη ανάπτυξης αγώνων και σύγκρουσης, όχι όμως μόνο διαδικαστικά και μόνον ενάντια στη μετοχοποίηση, αλλά συνολικά ενάντια στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική.

  • Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς των τηλεπικοινωνιών. Θυμίζουμε ότι με το νομοσχέδιο από την 1η Γενάρη του 2001 επιτρέπεται στον κάθε «μεγαλοκαρχαρία» να ιδρύσει εταιρία παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και να πλουτίσει, εκμεταλλευόμενος την υποδομή του ΟΤΕ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ