Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΕ
Με το... ζόρι και... γρήγορα
  • Αρχισε χτες στη Βουλή η συζήτηση για το ξεπούλημα του ΟΤΕ, από κοινού με το φορολογικό νομοσχέδιο και άλλες σημαντικές τροπολογίες
  • Σφυροκόπημα και για τη διαδικασία και για την ουσία από τους βουλευτές του ΚΚΕ

Eurokinissi

Με την επίκληση της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας απέρριψε χτες η κυβέρνηση το αίτημα του ΚΚΕ, αλλά και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να αποσυρθεί η τροπολογία - στο λεγόμενο «φορολογικό νομοσχέδιο» - που ορίζει την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και την αυθαίρετη κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού του Οργανισμού.

Την άμεση απόσυρση της τροπολογίας απαίτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, σημειώνοντας ότι τυπικά οι τροπολογίες «είναι παντελώς άσχετες με το κύριο αντικείμενο του νομοσχεδίου» και γι' αυτό «πρέπει να αποσυρθούν». Αναφερόμενος όμως στα πολιτικά κίνητρα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιμένει να συζητηθεί το θέμα πριν τα Χριστούγεννα γιατί «θέλει να τελειώνει γρήγορα με το θέμα του ΟΤΕ, με όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις, γι' αυτό γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες». Αλλωστε από νωρίς το πρωί είχε κατατεθεί προς την πρόεδρο της Βουλής και επιστολή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Αίτηση, προκειμένου να αποσυρθεί η τροπολογία, άσκησαν με κοινή επιστολή βουλευτών τους το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, χαρακτήρισε αντισυνταγματική την τροπολογία, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Φλωρίδης, υποστήριξε ότι ο ΟΤΕ «είναι κληρονομιά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησαν τον ΟΤΕ σε χρυσοφόρες επενδύσεις».

Απαντώντας ο εισηγητής της ΝΔ Θ. Τασούλας υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ ζηλεύει γιατί ήταν τόσο το μένος του να δώσει μετοχές στον ιδιωτικό τομέα που δεν αντέχει να βλέπει άλλον να το κάνει». Σχολιάζοντας ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. Υλοποιεί την πολιτική της» και υποστήριξε ότι οι θέσεις της «παρουσιάστηκαν στις αποφάσεις της επιτροπής αποκρατικοποιήσεων στις 6 Σεπτεμβρίου».

Το νομοσχέδιο αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση είναι «με ωμό τρόπο αποφασισμένη να ακολουθήσει την πολιτική της», σημείωσε παρεμβαίνοντας η εισηγήτρια του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη. Σχολιάζοντας συνολικά το νομοθέτημα τόνισε ότι «και το φορολογικό νομοσχέδιο και ο αναπτυξιακός νόμος (σσ έχει κατατεθεί ανάλογη τροπολογία) και η ολοκλήρωση του ξεπουλήματος του ΟΤΕ, έχουν έναν κοινό παρονομαστή: Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων».

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του ΟΤΕ η Ελπ. Παντελάκη σημείωσε ότι με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση «καταργεί το ελάχιστο όριο συμμετοχής του Δημοσίου, άρα μπορεί να πουληθεί το 100% των μετοχών στο ιδιωτικό κεφάλαιο», ενώ με την κατάργηση του 5% ως μέγιστο ποσοστό δικαιώματος ψήφου προεξοφλεί ότι «ακόμη και αν δεν πουληθεί για οποιονδήποτε λόγο, οι ιδιώτες μέτοχοι μπορούν να πάρουν τη διοίκηση του ΟΤΕ». Η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε στο σημείο αυτό ότι καταρρίπτεται το κυβερνητικό επιχείρημα περί της διατήρησης του δημόσιου μάνατζμεντ ακόμη και με μικρό ποσοστό μετοχών του Δημοσίου, καθώς και ο ισχυρισμός του ΠΑΣΟΚ για εξασφάλιση του δημόσιου ελέγχου σε περίπτωση ελέγχου του 33% των μετοχών.

Απαντώντας στον κυβερνητικό ισχυρισμό περί ζημιογόνας χρήσης του ΟΤΕ για το 2004 η Ελπ. Παντελάκη θύμισε πως «το 2004 ο ΟΤΕ επιβαρύνθηκε και το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων και το κόστος της "μπλε" εθελούσιας εξόδου εργαζομένων», που έφθασε στα 938 εκατομμύρια ευρώ.

Οσον αφορά την υιοθέτηση του κανονισμού της ΚΟΣΜΟΤΕ για το σύνολο του οργανισμού, θύμισε ότι το ισχύον καθεστώς στην ΚΟΣΜΟΤΕ ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας πως «το πρόβλημα της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων κρατάει καιρό». Οπως είπε, σήμερα «ως βαρίδια εννοούνται τα εργασιακά δικαιώματα» και προκειμένου να προστατευτούν «τα συμφέροντα των μετοχών» πρέπει «να μπει ταφόπλακα στις εργασιακές σχέσεις και να ανοίξει μάλιστα ο ίδιος δρόμος για τις άλλες ΔΕΚΟ». Παράλληλα η βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε για «υποκριτική αντιπαράθεση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ», αφού «και οι δυο υιοθετείτε την ανταγωνιστικότητα και την απελευθέρωση».

Αναφερόμενος στην τροπολογία για τον ΟΤΕ και κυρίως στην επιβολή του κανονισμού προσωπικού της ΚΟΣΜΟΤΕ στον Οργανισμό, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, υποστήριξε ότι έχει σκοπό «την προσαρμογή του Οργανισμού στο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί μετά την απελευθέρωση της αγοράς των τηλεπικοινωνιών», αφού ο σημερινός κανονισμός έχει «αγκυλώσεις και δυσκαμψίες», καθώς και «υψηλό κόστος λειτουργίας και χαμηλή παραγωγικότητα».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Μακρυπίδης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «αλλάζει τον κανονισμό με τακτικές αυταρχικές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ