ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Αυγούστου 2002
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συναυλία Κουγιουμτζή στα Τίρανα

Σταύρος Κουγιουμτζής
Σταύρος Κουγιουμτζής
Τραγούδια-σταθμοί του συνθέτη Σταύρου Κουγιουμτζή, που έχουν αγαπηθεί και αντέχουν στο χρόνο, θα ακουστούν στα Τίρανα, στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο (9 μ.μ.), στην πλατεία της Σχολής Καλών Τεχνών της αλβανικής πρωτεύουσας. Τραγούδια του θα ερμηνεύσουν ο Μανώλης Χατζημανώλης, ο Παντελής Θεοχαρίδης, η Μαρία Κουγιουμτζή και ο Δημήτρης Κεχαγιάς. Η συναυλία, με είσοδο ελεύθερη, διοργανώνεται στο πλαίσιο της «Βαλκανικής Πλατείας» - σειρά εκδηλώσεων, που πραγματοποιούνται στα Βαλκάνια κι έχουν έδρα τη Νεάπολη Θεσσαλονίκης.

Ο Θεσσαλονικιός συνθέτης έκανε την πρώτη του επαφή με το μουσικό χώρο σε ηλικία 15 χρόνων, οπότε και άρχισε τις σπουδές του στη σχολή πιάνου του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Το 1960 έγραψε το πρώτο του τραγούδι, το «Περιστεράκι», με το οποίο ένα χρόνο αργότερα δήλωσε συμμετοχή στο Φεστιβάλ του ΕΙΡ. Στη συνέχεια ακολούθησε μια σειρά από τραγούδια που έγιναν επιτυχίες, όπως «Αν δεις στον ύπνο σου ερημιά», «Μη μου θυμώνεις μάτια μου», καθώς συνεργασίες του με μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής: Γιάννης Βογιατζής, Γιάννης Πουλόπουλος, Γιώργος Ζωγράφος, Καίτη Χωματά. Το 1966 μπαίνει δυναμικά και στο χώρο του θεάτρου γράφοντας τη μουσική για το θεατρικό έργο του Γιώργου Θέμελη «Το ταξίδι», που ανέβασε το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Ευγένιου Σπαθάρη. Τα χρόνια που ακολουθούν είναι χρόνια αναγνώρισης και καταξίωσης. Ο Σταύρος Κουγιουμτζής μετακομίζει στην Αθήνα και αρχίζει μια μεγάλη συνεργασία με τη δισκογραφική εταιρεία ΜΙΝΟΣ και με τον ανερχόμενο τότε τραγουδιστή Γιώργο Νταλάρα, με τη Χαρούλα Αλεξίου, τον Γιάννη Καλατζή και τη Βίκυ Μοσχολιού. Αυτή την περίοδο έγραψε μερικά από τα καλύτερα τραγούδια του, που έμειναν στην ιστορία του ελληνικού πενταγράμμου: «Κάπου νυχτώνει», «Πού 'ναι τα χρόνια», «Ολα καλά κι όλα ωραία», «Ο ουρανός φεύγει βαρύς». Αν και ο Σταύρος Κουγιουμτζής στα περισσότερα από τα τραγούδια που μελοποίησε ήταν και στιχουργός, συνεργάστηκε με τον Μάνο Ελευθερίου, τον Ακο Δασκαλόπουλο, το Λευτέρη Παπαδόπουλο κ.ά. Στην τελευταία του δουλιά «Εβρεχε ο κόσμος», βασική ερμηνεύτρια είναι η κόρη του Μαρία, ενώ συμμετέχει και ο Γιώργος Νταλάρας.

Στον «αστερισμό» των φάδος

Η Μίσια
Η Μίσια
Πορτογαλέζικα φάδος θα πλημμυρίσουν το Ηρώδειο στις 21 Αυγούστου, όπου θα δώσει συναυλία η Μίσια. Η Πορτογαλέζα τραγουδίστρια που έχει χαρακτηριστεί από την κριτική αλλά και το κοινό ως η νέα ιέρεια των φάδος, κρατώντας την υπόσχεση που είχε δώσει στο αθηναϊκό κοινό, θα πραγματοποιήσει μια μοναδική εμφάνιση με το συγκρότημά της προσφέροντας δυνατές συγκινήσεις. Βαθύτατα επηρεασμένη από τη μυθική Αμαλία Ροντρίγκες, η Μίσια παραδέχεται το βάρος της μεγάλης φωνής, που το όνομά της ήταν ταυτόσημο των φάδος. Ομως το παραδοσιακό πορτογαλικό τραγούδι είναι γεγονός ότι στη φωνή και την παρουσία της Μίσια βρήκε τη συνέχειά του, αλλά και τη δημιουργική ανανέωση. Ο λιτός και ταυτόχρονα λαμπερός ακουστικός ήχος της, στηριγμένος στη σύγχρονη ποίηση και εκφρασμένος με απόλυτη θεατρικότητα, συνεισφέρει στην παγκόσμια διάδοση και καταξίωση αυτού του μελαγχολικού και τρυφερού μουσικού είδους. Βέβαια, η Μίσια δεν τραγουδάει για τη φτώχεια ή τη δυστυχία, στοιχείο που τη διαφοροποιεί ουσιαστικά από τη θεματική των στίχων των παραδοσιακών φάδος. Προτιμά να τραγουδήσει για τον έρωτα, τη ζωή, την ψυχή, τη ζήλια, το πάθος, το θάνατο. Αποκαλύπτοντας το θαυμασμό της για άλλες μορφές που πέρασαν στη σφαίρα της μουσικής μυθολογίας, όπως η Κάλλας, η Εντίθ Πιαφ, η Μπίλι Χάλιντεϊ κ.ά., η Μίσια αποδέχεται αυστηρά και επιλεκτικά τα «καλά πράγματα», που όπως λέει, μένουν έτσι κι αλλιώς. Οπως τα ελληνικά ρεμπέτικα, τα φλαμένκο, τα φάδος, τα τάνγκο. Σε ό,τι αφορά την ελληνική μουσική και ποίηση έχει εκφράσει τη συγκίνησή της για το δημοτικό, ρεμπέτικο και σύγχρονο έντεχνο τραγούδι τονίζοντας: «Είναι τυχερός ένας λαός που έχει μουσικούς σαν τον Μίκη Θεοδωράκη. Είναι τυχεροί όμως κι αυτοί οι μουσικοί που είχαν τόσους πολλούς και τόσους μεγάλους ποιητές για ν' ακουμπήσουν και να σκεφτούν». Οσο για τη σχέση των Ελλήνων με τα φάδος, λέει πως «τα καταλαβαίνουν και μάλιστα πολύ καλά. Σχεδόν σαν να τα ήξεραν από πάντα. Εξηγείται αυτό: Απλά έχουν την ψυχή, την κουλτούρα, την καρδιά, τη βασική αγωνία...».

Μελωδική διαδρομή

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές συνεργασίες της φετινής χρονιάς είναι αυτή που αφορά στη συνεργασία του Θάνου Μικρούτσικου με τον τραγουδοποιό Χρήστο Θηβαίο. Οι δύο δημιουργοί συνεχίζουν να κάνουν τις νύχτες του καλοκαιριού πιο όμορφες, πραγματοποιώντας σειρά συναυλιών σε διάφορες περιοχές της χώρας, συνοδευόμενοι από την Αλις Φουρουτζιάν στο τραγούδι.

Το Σάββατο (17/8) ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Χρήστος Θηβαίος ανηφορίζουν στο Λόφο της Σάνης, στη Χαλκιδική, όπου θα πραγματοποιήσουν την κεντρική ανοιχτή συναυλία του Φεστιβάλ Σάνης. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία ν' απολαύσει τον Χρ. Θηβαίο να ερμηνεύει τραγούδια του Θ. Μικρούτσικου, αλλά και τον καταξιωμένο συνθέτη να διευθύνει και να παίζει κομμάτια του Χρ. Θηβαίου στο πιάνο. Παράλληλα, οι δύο δημιουργοί μαζί επί σκηνής ζωντανεύουν με μοναδικό τρόπο ανεπανάληπτες στιγμές της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού.

Στη συνέχεια θα δώσουν συναυλίες: 20/8: Σιάτιστα, 21/8: Βόλος, 23/8: Ρίο, 27/8: Κομοτηνή, 28/8: Ξάνθη, 29/8: Εδεσσα, 30/8: Καρδίτσα, 31/8: Καλαμαριά. Ακολουθούν: 3/9: Τρίκαλα, 5/9: Αιγάλεω (θέατρο «Αλέξης Μινωτής»), 8/9: Αργος, 9/9: Νέα Ιωνία (Παναιτώλιο), 11/9: Χαλκίδα, 21/9: Αστυπάλαια, 28/9: Ποντοκόμη Κοζάνης, 29/9: Βελβενδός Κοζάνης.

«Στάσεις» μουσικής και θεάτρου

«Ματωμένος γάμος» από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου
«Ματωμένος γάμος» από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου
Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων «Στάσεις Πολιτισμού» του Δήμου Λάρισας βρίσκεται το θέατρο με έντεκα παραστάσεις, από τις οποίες δόθηκαν ήδη οι έξι και υπολείπονται οι εξής: 19 του Αυγούστου: «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία και μετάφραση Κώστα Τσιάνου. 24 του Αυγούστου: «Ο έμπορος της Βενετίας» του Σαίξπηρ από το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας σε σκηνοθεσία Θανάση Θεολόγη. Ακολουθούν: 31 του Αυγούστου: «Ανεβαίνοντας τη Σκάλα» του Αγγελου Μοσχονά από το θίασο «Θεατρικό Μονοπάτι», σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Κάλβου, 5 του Σεπτέμβρη «Ματωμένος Γάμος» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη και μετάφραση του Νίκου Γκάτσου και, τέλος, 16 του Σεπτέμβρη, «Τριανταφυλλένια άστρα στη γη» σε σκηνοθεσία Νίκου Τσουμπάκου.

Σε ό,τι αφορά στη μουσική, δόθηκαν ήδη αρκετές συναυλίες, ενώ ακολουθούν: 21 του Αυγούστου, συναυλία της Παιδικής Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Καρβούνη. Στις 23 του Αυγούστου, συναυλία του Λουδοβίκου των Ανωγείων, που παρουσιάζει τη συλλογή με τίτλο «Ο Βυθός του Βουνού». Πρόκειται για μια παράσταση-αναδρομή στις παλαιότερες δουλιές του καλλιτέχνη, ο οποίος πλαισιώνεται από τη Λιζέττα Καλημέρη. Στις 3 του Σεπτέμβρη, συναυλία Γιάννη Κότσιρα και Δημήτρη Μπάση και στις 12 του Σεπτέμβρη, συναυλία Ελένης Τσαλιγοπούλου, Νίκου Πορτοκάλογλου και Γιώργου Ανδρέου. Τέλος, στις 21 του Σεπτέμβρη πραγματοποιείται το 5ο Φεστιβάλ on the rocks.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ