ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενόχλησε το μέγεθος και ο παλμός της πορείας

Εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί "έκλεισαν τα μάτια" και υποβάθμισαν ή αποσιώπησαν το γεγονός, χωρίς να μπορούν να κρύψουν τη στενοχώρια τους γιατί δεν έγιναν επεισόδια

Από την υποβάθμιση μέχρι την πλήρη αποσιώπηση κινήθηκαν οι χτεσινές εφημερίδες, σχετικά με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία από το Πολυτεχνείο προς την αμερικανική πρεσβεία. Εκτός βέβαια από το "Ρ", η μοναδική εφημερίδα, που αφιέρωσε το πρώτο θέμα της στο Πολυτεχνείο, ήταν η "Αθηναϊκή" με τίτλο: Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι. Στις υπόλοιπες, το θέμα είναι σαφώς υποβαθμισμένο. Στις περισσότερες, πάντως, τόσο στους τίτλους, όσο και στα σχόλια, αποτυπώνεται, όχι αυτό που είδαν, αλλά αυτό που ήθελαν να δουν οι συντάκτες τους. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τους τίτλους: "Ελευθεροτυπία": Απόντες νεκροί και ΕΦΕΕ, "Εθνος": Η παρακμή μιας επετείου, "Εξουσία": Απουσίασαν κόσμος και μνήμες... Ομως, την παράσταση έκλεψε η "Αυγή". Στη βάση της πρώτης σελίδας, το δημοσίευμα έχει τίτλο: "Αιδώ Πολυτεχνείο - Τέλος εκπομπής..."!

Σε όλες τις περιπτώσεις, γίνεται αναφορά για μικρή συμμετοχή του κόσμου, ορισμένοι μάλιστα την προσδιορίζουν σε 3.000 (!) άτομα, γίνεται συσχετισμός με τις πορείες του '74 και του '75, ενώ δε λείπουν και οι αιχμές για την ανάγκη να σταματήσει ο γιορτασμός και ειδικότερα η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Οι περισσότερες από τις απογευματινές εφημερίδες δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους γιατί δεν έγιναν επεισόδια με πρωταγωνιστές τους "γνωστούς - αγνώστους", για τα οποία ήταν προετοιμασμένες να αφιερώσουν πολυσέλιδα ρεπορτάζ. Στο γεγονός αυτό συνέβαλε αποφασιστικά η περιφρούρηση των εκδηλώσεων και της πορείας από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων και τη νεολαία. Αυτό δεν μπορούν να το αγνοήσουν ούτε οι εφημερίδες, επισημαίνοντας και τον ιδιαίτερο ρόλο που έπαιξαν οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, για την περιφρούρηση που επέτρεψε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να γίνει η πορεία χωρίς επεισόδια.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι ίδιες εφημερίδες που έκαναν ότι δεν είδαν τις προηγούμενες μέρες, αφ' ενός αποσιώπησαν τις εκδηλώσεις του γιορτασμού, την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, αφ' ετέρου συνέχισαν την προσπάθεια εκφυλισμού του περιεχομένου, σε συνδυασμό με την προβολή ενός κλίματος τρομοκρατίας για όσους θα ήθελαν να πάρουν μέρος στην πορεία.

Ανάλογη στάση κράτησαν και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Μάλιστα, υπήρξε μια διαφορά ανάμεσα στις πρώτες ανταποκρίσεις που μετέδιδαν και οι οποίες ήταν σαφώς πιο κοντά στην πραγματικότητα από αυτές που ακολούθησαν, γεγονός που αποδεικνύει ότι η αλλαγή στάσης ήταν αποτέλεσμα παρέμβασης.

"Συνεχίζουμε τον αγώνα μας"

"Το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή, ήταν εξέγερση και πάλη λαϊκή",βροντοφώναζαν οι οικοδόμοι το προηγούμενο Σάββατο το απόγευμα, πηγαίνοντας από την πλατεία Κάνιγγος στο Πολυτεχνείο για να καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο, αλλά και την έμπρακτη υπόσχεση για τη συνέχιση του αγώνα στο δρόμο που χάραξε η εξέγερση των φοιτητών και του λαού εκείνο το Νοέμβρη του 1973 και όχι μόνο.

Γι' αυτό και ανάμεσα στα συνθήματα των οικοδόμων κυριάρχησε το "μ' αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας", τους νεκρούς αγωνιστές του λαϊκού κινήματος όλες αυτές τις δεκαετίες που η τρομοκρατία και οι διώξεις ήταν στην ημερήσια διάταξη ενάντια στα δικαιώματα του λαού και των εργαζομένων. Τη στιγμή που η πορεία των οικοδόμων έφτανε στην πύλη του Πολυτεχνείου, τα συνθήματά τους ενώθηκαν με αυτά των φοιτητών, στο "Φοιτητές - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά".

"Τα αιτήματα του Πολυτεχνείου είναι πιο επίκαιρα από ποτέ", τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Α. Ζαζόπουλος,μιλώντας στους συγκεντρωμένους στο Πολυτεχνείο, λίγο πριν αρχίσει η εκδήλωση της Ομοσπονδίας μέσα στον ίδιο χώρο, για τα γεγονότα της εξέγερσης, αλλά και την κατάσταση πριν και μετά από αυτή. "Σήμερα χιλιάδες εργαζόμενοι ζούνε με μισθούς κάτω από τα όρια της φτώχειας", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, αναφερόμενος στη συνέχεια στην έλλειψη ελευθερίας από τη δράση των κατασταλτικών μηχανισμών σήμερα και τη δράση των αγροτοδικείων, αλλά και στο χτύπημα της εθνικής ανεξαρτησίας από την εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων.

Στην εκδήλωση που ακολούθησε, στην οποία προβλήθηκαν και δυο ντοκιμαντέρ για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Δ. Βανδώρος,σημείωσε ότι οι οικοδόμοι τιμούν και με αυτόν τον τρόπο την εξέγερση, για να δώσει το λόγο στον Β. Δούρο,ο οποίος συμμετείχε στα γεγονότα σαν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Νέων Εργαζομένων και Οικοδόμων. Ο Β. Δούρος αναφέρθηκε στην κατάσταση στα συνδικάτα, στα οποία κατείχαν ηγετική θέση οι δοτοί της χούντας και στις διώξεις, στους βασανισμούς, στις φυλακίσεις και τις εξορίες που υπέστησαν χιλιάδες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές που δε θέλησαν να υποταχθούν.

Ο αγωνιστής τόνισε ότι "η δικτατορία ήταν συνειδητή και προμελετημένη ενέργεια για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης". Επισήμανε ακόμα το ρόλο που έπαιξαν οι εργαζόμενοι στην αντιδικτατορική πάλη και οι οικοδόμοι, αναφέροντας ενδεικτικά ορισμένα ονόματα, όπως των Τερζάκη, Αργύρη, Μαυροδόγλου, Κωστόπουλου και πολλών άλλων που αγωνίστηκαν και κυνηγήθηκαν.

Ο Β. Δούρος περιέγραψε επίσης τον τρόπο, με τον οποίο οι οικοδόμοι έφτασαν σε ομάδες τριών και πέντε ατόμων με διαφορετικές διαδρομές στο Πολυτεχνείο και πώς απλώθηκε από στόμα σε στόμα η είδηση ότι "ήρθαν οι οικοδόμοι", που σηματοδότησε τον ερχομό χιλιάδων εργαζομένων στον τόπο της εξέγερσης.

Αγωνίες ενός μικρόκοσμου

Oταν τον υποκειμενικό σου κόσμο τον έχεις αποσυνδέσει από τις εξελίξεις που συντελούνται γύρω σου, πέρα και ανεξάρτητα από τα δικά σου "πιστεύω", όταν μεγεθύνονται οι υπαρξιακές - πολιτικές αγωνίες ενός μικρόκοσμου, ώστε να πάρουν διαστάσεις κοινωνικού προβληματισμού, τότε, τα πράγματα πρέπει να είναι πολύ σοβαρά.

Το σχόλιο αυτό γίνεται, με αφορμή τον τρόπο με τον οποίο η χτεσινή "Αυγή" παρουσίασε το φετινό γιορτασμό του Πολυτεχνείου. Η οποία, στο κάτω μέρος της πρώτης σελίδας, έχει τίτλο "Αιδώ Πολυτεχνείο - Τέλος εκπομπής", ενώ από τη μεγάλη χτεσινή πορεία των χιλιάδων πολιτών βρήκε να παρουσιάσει φωτογραφία 10 - 12 νεαρών! Σε ένα πικρόχολο σχόλιο, ο συντάκτης της αναφέρεται στην πρωτοφανή επίδειξη ισχύος από την αστυνομία ...στον υποτονωτικό γιορτασμό του κλειστού Πολυτεχνείου ...στην από καθήκον συμμετοχή, στην έλλειψη φοιτητών...

***

Aς συγκρατηθεί λίγο η εφημερίδα του κεντροαριστερού νεοφιλελευθερισμού. Δε φταίνε σε τίποτα οι επέτειοι του Πολυτεχνείου, αν ο πολιτικός φορέας που εκφράζει δεν είναι σε θέση να κινητοποιήσει ούτε και τα στελέχη του και περιορίζονται να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου διά δεκαμελούς αντιπροσωπείας! Δεν τους φταίνε σε τίποτα οι χιλιάδες νέοι και εργαζόμενοι, που διαδήλωσαν και φέτος μαζικά προς την αμερικανική πρεσβεία, ώστε να προσπαθούν να τους μεταφέρουν δικές τους ενοχές.

Αν ο ΣΥΝ έχει μετατραπεί σε ένα γραφειοκρατικό πολιτικό μηχανισμό στελεχών και παραγόντων, μακριά από τις ανάγκες και τα προβλήματα των εργαζομένων και των νέων, που εξαντλούν τη δραστηριότητά τους στο πώς θα προσεγγίσουν τους αντίστοιχους "κεντροαριστερούς" μηχανισμούς εξουσίας, ώστε να συμμετάσχουν και αυτοί στη νομή της πίτας, είναι αποκλειστικά δικό τους πρόβλημα και κανενός άλλου.

***

Aντί να επιρρίπτουν ενοχές στους διαδηλωτές του Πολυτεχνείου, επειδή, παρά και ενάντια στις επιδιώξεις και τη θέληση της κυρίαρχης τάξης πραγμάτων, συνεχίζουν να αντιστέκονται και να απαιτούν τη δικαίωση των συνθημάτων του Νοέμβρη, θα ήταν καλύτερο να κάνουν τη δική τους αυτοκριτική και να εξηγήσουν στα μέλη τους για το ...βαθιά δημοκρατικό τρόπο που η κ. Δαμανάκη ανακοίνωσε τα επίσημα παντρολογήματα με το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές.

Και ας σταματήσουν να στενοχωρούνται για την ανυπαρξία τους στις εκδηλώσεις - και όχι μόνο - του Πολυτεχνείου. Ενα κόμμα των μεσαιο-ανερχόμενων επιχειρηματιών, όπως ο ΣΥΝ, έχει πολύ πιο ενδιαφέροντα πράγματα να κάνει...

Θ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ