ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάη 2001
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πλημμύρισε η Εγνατία απ' άκρη σ' άκρη

Παλλαϊκά χαρακτηριστικά πήρε η απεργία και το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Avaton

Οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης πλημμύρισαν και πάλι από τον εργαζόμενο λαό, που δεν παζαρεύει τα ασφαλιστικά του δικαιώματα, αγωνίζεται, διεκδικεί νέες κατακτήσεις. Αυτό ήταν άλλωστε και το μήνυμα που έστειλαν στην κυβέρνηση και σε κείνες τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, που έχουν ήδη στρώσει τα χαρτιά τους στο τραπέζι του «διαλόγου», οι χιλιάδες εργάτες, εργατοϋπάλληλοι, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, συνταξιούχοι και νέοι, που το πρωί της Πέμπτης, με μια φωνή, διαδήλωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Η απεργιακή συγκέντρωση και πορεία μετατράπηκε σε ποτάμι της οργής, που ξεχύθηκε στους δρόμους και παρέσυρε τα πάντα. Ακόμη και όσοι δεν πήγαν από την αρχή στην προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ ή στη συγκέντρωση έξω από το ΕΚΘ, έμπαιναν στη διάρκεια της διαδήλωσης, την ώρα που η πορεία προχωρούσε με κατεύθυνση το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Η φάλαγγα του ΠΑΜΕ που ξεκίνησε από το χώρο της προσυγκέντρωσης, στο άγαλμα του Βενιζέλου, κατέκλυσε τη Φιλίππου και την Αγνώστου Στρατιώτου μέχρι την εξέδρα της συγκέντρωσης. «Ούτε βήμα πίσω. Να κλιμακωθεί τώρα ο αγώνας», απαιτούσαν οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται γύρω από το ΠΑΜΕ και παλεύουν για αποτελεσματικό και προπάντων ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Εκεί μπροστά, μαζί τους και οι αγρότες, που στηρίζουν την Πανελλαδική Αγροτική Συσπείρωση, να προβάλλουν το μέτωπο αντίστασης: «Εργάτες - Αγρότες - Φοιτητές. Μέτωπο ενάντια στις πολυεθνικές». Μπροστά, επικεφαλής στο τεράστιο μπλοκ, μπήκαν τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα. «Οχι στην αντιαγροτική πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης», «Οχι στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς. Ανάπτυξη με βάση τις δυνατότητες και τις ανάγκες της χώρας», ζητούσαν οι αγρότες και οι αγρότισσες που επέβαιναν στα αγροτικά οχήματα.


Avaton

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν σε όλη τη διάρκεια της πορείας δεν άφηναν περιθώρια για παρερμηνείες: «Αυτή η πολιτική η αντιδραστική μ' αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί», «Με το ΠΑΜΕ μια γροθιά στον αγώνα η εργατιά», «ΓΣΕΕ ταξική, όχι κυβερνητική», «Ο διάλογος είναι μια απάτη. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

Η πόλη νέκρωσε. Παρά την τρομοκρατία που εκδηλώθηκε σε πολλούς εργασιακούς χώρους, η συμμετοχή στην απεργία σχεδόν ήταν καθολική σ' όλους τους κλάδους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με πολλούς εργαζόμενους να συμμετέχουν για πρώτη φορά σε τέτοιου είδους κινητοποίηση.

Η συγκέντρωση

Στην ομιλία του, ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεόδωρος Κυριακίδης επισήμανε: «Ο μόνος διάλογος είναι αυτός που κάνουμε τώρα εδώ. Ο διάλογος του αγώνα, ο διάλογος του αγωνιστικού συντονισμού, της κοινής αγωνιστικής δράσης της εργατικής τάξης με τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, με τα σύμμαχα λαϊκά στρώματα και τη μικρομεσαία αγροτιά και τη νεολαία».

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ Νίκος Γιαννόπουλος είπε ότι αυτή η κινητοποίηση «ξεφεύγει πλέον από την αγωνιστική αντίδραση των εργαζομένων στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα και αποκτά παλλαϊκό χαρακτήρα». Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν ο γραμματέας της ΕΔΟΘ Ν. Παρπούδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης Σ. Ζαχαρέλης, ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης Α. Ποζρικίδης και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μ. Βλαχογιάννης.

Μετά την έγκριση του ψηφίσματος, με τη μεγαλειώδη πορεία, που πλημμύρισε ολόκληρη την Εγνατία από τη Μητροπολίτου Γενναδίου μέχρι την Αντιγονιδών, με προπορευόμενα δεκάδες ταξί που απεργούσαν, οι διαδηλωτές κατέληξαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Τη στιγμή που αντιπροσωπεία συνδικαλιστών μπήκε στο υπουργείο για να παραδώσει το ψήφισμα, νεολαίοι διαδηλωτές καταχειροκροτούμενοι από όλους διαδήλωναν «Δε θα περάσει» και τραγουδούσαν ρυθμικά «ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - Κυβέρνηση Σημίτη διαλύσανε το Ασφαλιστικό. Ξεπούλησαν Υγεία και Παιδεία, πουλάνε και όλο το λαό». Απαιτούσαν «Βγάλτε τα μέτρα από το ψυγείο. Βάλτε τα βαθιά, βαθιά στο νεκροταφείο».

Εμποροϋπάλληλοι

Να σημειωθεί ότι οι Εμποροϋπάλληλοι που συμμετείχαν στην πορεία, αμέσως μετά το τέλος της διαδήλωσης, συνέχισαν την πορεία τους συγκροτημένα και κατευθύνθηκαν έξω από τα μεγάλα καταστήματα που οι ιδιοκτήτες τους τα κρατούσαν ανοιχτά. Από τις 7 το πρωί, ομάδες περιφρούρησης είχαν αποκλείσει το κατάστημα του «Φωκά» στην Τσιμισκή και παρέμειναν μέχρι την ώρα που έφτασαν οι νέες ενισχύσεις, αφού προηγούμενα είχαν κλείσει αγωνιστικά το κατάστημα του «Λαμπρόπουλου», το πρώην «MODA GRIGORI», το βιβλιοπωλείο του «ΙΑΝΟΥ» κλπ.

Η συμμετοχή στην απεργία

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΕΚΘ, καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία στο Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου, στους οικοδόμους, στο λιμάνι, στις βιομηχανίες ΗΛΙΟΣ ΤΕΝ ΚΑΤΕ, «Μινέρβα», ΕΛΒΟ, ΖΗΜΕΝΣ, ΕΛΠΕ, ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ, ΦΙΛΚΕΡΑΜ, ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ, ΤΙΤΑΝ, «Χαλυβουργείο», ΣΙΓΚ Χημικές Βιομηχανίες, ΑΓΝΟ, «Εμφιαλωμένα ποτά», ΕΛΛΕΝΙΤ, ΠΕΒΣΑ, ΚΑΡΤΟΠΑΚ, ΟΓΣΘ, «Ευθυμιάδης», ενώ η συμμετοχή στον ΟΤΕ ήταν 95%, στη ΔΕΗ 88%, στον ΟΣΕ 80%, «Σκυρόδεμα» 95%, TOSOH 90%, «Πουλιτσίδης» 90%, ΠΥΡΑΜΙΔΑ 75%, ΜΕΒΓΑΛ 70%, «Κλιματεχνική» 40%, ΖΑΝΑΕ 65%, ΗΛΙΑΔΗΣ 75%.


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Πρωτοφανείς οι διαδηλώσεις στις πόλεις

Στους δρόμους του αγώνα πορεύτηκε την Πέμπτη ο εργαζόμενος λαός σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας και Θράκης, όπου στις περισσότερες περιπτώσεις η συμμετοχή στην απεργία και οι συγκεντρώσεις ήταν μεγαλύτερες σε όγκο και μαχητικότητα απ' ό,τι στην αντίστοιχη κινητοποίηση στις 26 Απρίλη. Εργάτες, υπάλληλοι, επαγγελματοβιοτέχνες και αγρότες σε κοινό βηματισμό ύψωσαν ασπίδα υπεράσπισης της Κοινωνικής Ασφάλισης, ύψωσαν οδόφραγμα στα σχέδια της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου.

Πρωτοφανής σε όγκο και μαχητικότητα ήταν η συγκέντρωση και η πορεία στην Κοζάνη, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 3.000 απεργοί διαδηλωτές. Η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ ήταν επίσης μεγαλύτερη με πάνω από 1.500 άτομα. Ολα τα καταστήματα της πόλης παρέμειναν κλειστά.

Στην Καστοριά η συγκέντρωση ήταν επίσης μεγαλύτερη απ' την προηγούμενη και σ' όλη τη διάρκεια της πορείας κυριάρχησαν αγωνιστικά συνθήματα απόρριψης των κυβερνητικών μέτρων και του ψευτοδιαλόγου.

Σε Πτολεμαΐδα, Φλώρινα και Γρεβενά η συγκέντρωση κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη κινητοποίηση.

Μεγάλο ποσοστό συμμετοχής στην απεργία είχαμε στο Κιλκίς με 95% συμμετοχή στο δημόσιο τομέα και 75% στον ιδιωτικό. Τα καταστήματα της πόλης ήταν όλα κλειστά. Στη συγκέντρωση και στην πορεία από την πλατεία Ειρήνης στη Νομαρχία συμμετείχαν και αγρότες με τρακτέρ, καθώς και εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου με απορριμματοφόρα.

Στην Εδεσσα πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη τα τελευταία χρόνια συγκέντρωση και από την απεργία νέκρωσε όλη η πόλη. Αίσθηση προκάλεσαν οι ομιλίες των εκπροσώπων του ΠΑΜΕ Μιχάλη Φουνταλή και Γιώργου Λιάνα. Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στα Γιαννιτσά.

Χιλιάδες απεργοί διαδηλωτές βγήκαν στο δρόμο του αγώνα και στην Ημαθία. Στη Βέροια η συγκέντρωση και πορεία ήταν μεγαλύτερη απ' την προηγούμενη, καλύτερα οργανωμένη, με έντονο αγωνιστικό παλμό. Στη Νάουσα είχαμε επίσης επιβλητική συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο, με ομιλητές τους εκπροσώπους του ΠΑΜΕ Χρήστο Τρεμπελή, πρόεδρο του ΕΚΝ και Σάκη Τσίτση από την Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών. Στην Αλεξάνδρεια η συγκέντρωση είχε τον ίδιο όγκο με αυτή στις 26 του Απρίλη.

Στην Κατερίνη πραγματοποιήθηκε μαχητική συγκέντρωση και πορεία προς τη Νομαρχία, με κλειστά όλα τα καταστήματα της πόλης.

Στον Πολύγυρο η συγκέντρωση ήταν διπλάσια σε όγκο από την αντίστοιχη στις 26 Απρίλη. Πραγματοποιήθηκε πορεία από το Εργατικό Κέντρο στη Νομαρχία.

Πιο μεγάλη απ' την προηγούμενη ήταν η συγκέντρωση και η πορεία στις Σέρρες, όπου συμμετείχαν χιλιάδες απεργοί. Μεγαλύτερη ήταν και η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Πλατεία Ελευθερίας. Πολύ καλή ήταν η παρουσία των ΕΒΕ που είχαν στην προσυγκέντρωσή τους πάνω από 400 επαγγελματίες. Η συμμετοχή στην απεργία ήταν μαζικότερη από κάθε άλλη φορά.

Η Καβάλα έζησε στιγμές αγωνιστικού μεγαλείου με τη μεγαλύτερη στην περίοδο της μεταπολίτευσης λαϊκή συγκέντρωση και πορεία, που σ' αυτήν πήραν μέρος πάνω από 3.500 όχι μόνο εργάτες, αλλά και επαγγελματίες, έμποροι, αγρότες. Η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ είχε μεγαλύτερο όγκο και αγωνιστικότητα από κάθε άλλη φορά. Η συμμετοχή στην απεργία του λαού της Καβάλας ήταν καθολική. Στα ΕΛΤΑ, ΙΚΑ, ΔΕΗ, Νομαρχία, Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών απήργησαν όλοι. Για πρώτη φορά απήργησαν και όλοι οι εργαζόμενοι του σούπερ μάρκετ «Μασούτης». Στη Θάσο έκλεισαν τα σχιστήρια και λατομεία και ακινητοποιήθηκαν τα πλοία της πορθμειακής γραμμής. Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία του Λιμένα.

Πολύ καλές και μαχητικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ