ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
20 χρόνια από την τελευταία πράξη διάλυσης της ΕΣΣΔ

Στις 19 Αυγούστου του 2011 θα πραγματοποιηθούν στην πόλη Ντονιέτσκ, της Ουκρανίας, εκδηλώσεις με θέμα: «20 χρόνια χωρίς της ΕΣΣΔ», που διοργανώνουν τα κόμματα που συμμετέχουν στην Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ. Στις εκδηλώσεις, που γίνονται την 20ή επέτειο από τα γεγονότα της Μόσχας, που επιτάχυναν τη διάλυση της ΕΣΣΔ, θα πάρουν μέρος ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), ο Π. Σιμοσένκο - Α' Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας (ΚΚΟυ), η Τ. Γκόλουμπεβα - Α' Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Λευκορωσίας, καθώς και οι εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών Κομμάτων των άλλων χωρών, που προήλθαν από τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του, ο Βίκτορ Τιούλκιν, Α' Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΕΚΚ), αναφέρεται σ' εκείνα τα γεγονότα, όταν μια ομάδα ανώτατων στελεχών του σοβιετικού κράτους ανακοίνωσε τη δημιουργία της Κρατικής Επιτροπής Εκτακτης Ανάγκης (ΚΕΕΑ), δηλώνοντας πως για «λόγους υγείας» ο Μ. Γκορμπατσόφ δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του. Κίνηση που ανατράπηκε λίγα 24ωρα αργότερα.

Ο Β. Τιούλκιν περιγράφει στη συνέντευξή του την κοινωνική και πολιτική κατάσταση της εποχής, ενώ απαντώντας στο ερώτημα τι θα είχε συμβεί εάν είχε επικρατήσει η ΚΕΕΑ, σημειώνει τα εξής: «Η ανάλυση των γεγονότων δείχνει, πως αυτό δεν μπορούσε να γίνει, επειδή είχε σχεδιασθεί κάτι άλλο» και προσθέτει: «Οι δηλώσεις της ΚΕΕΑ δείχνουν πως εξέφραζαν την βάσιμη ανησυχία για την κρίσιμη κατάσταση που δημιουργήθηκε (...), ωστόσο η ΚΕΕΑ σε βασικά ζητήματα ακολουθούσε τις θέσεις του Γκορμπατσόφ. Η ηγεσία της ΚΕΕΑ τασσόταν υπέρ της συνέχισης των λεγόμενων δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, υπέρ της πορείας της αγοράς καθώς και της δημιουργίας της μεικτής οικονομίας, στην ουσία υπέρ της συνέχειας της καπιταλιστικοποίησης της οικονομίας, υπέρ της ανάπτυξης του αστικού κοινοβουλευτισμού, υπό το σύνθημα της λαϊκής εξουσίας και του πολιτικού πλουραλισμού, δηλαδή στην ουσία υπέρ της παρεκτροπής από το σοβιετικό σύστημα οργάνωσης της εξουσίας. Ολες οι ελπίδες για την αλλαγή της κατάστασης και τη διατήρηση της ΕΣΣΔ η ηγεσία της ΚΕΕΑ της συνέδεε με την αλλαγή των προσωπικοτήτων στην ηγεσία. Θεωρώντας πως οι καλοί θα αντικαταστήσουν τους κακούς. Εάν φανταστούμε πως με κάποιο θαύμα η ΚΕΕΑ θα πετύχαινε, τότε μάλλον θα διατηρούσε την πορεία του Γκορμπατσόφ. Δηλαδή θα συνεχιζόταν η πορεία προς τον καπιταλισμό, μόνο που για κάποιο διάστημα θα πραγματοποιούνταν κάτω από την κόκκινη σημαία του ΚΚΣΕ».

Απαντώντας στο ερώτημα τι θα έπρεπε να γίνει, ο Β. Τιούλκιν αναφέρεται στο κίνημα των κομμουνιστικών δυνάμεων, που μέσα στο ΚΚΣΕ μάχονταν τις δυνάμεις του οπορτουνισμού, που εκείνη την περίοδο είχαν διαμορφωθεί σε αντεπαναστατική δύναμη και προσθέτει: «Στο ΚΚΣΕ υπήρχαν πολλοί τίμιοι κομμουνιστές που αντιστέκονταν στην πολιτική της καπιταλιστικοποίησης, όμως οι πιο πολλοί από αυτούς δεν είχαν σαφή κατανόηση του τι συμβαίνει στην ουσία, και πρώτα απ' όλα τους έλειψαν οι οργανωτικές δυνατότητες για τον κοινό θεωρητικό, πολιτικό και οικονομικό αγώνα. Κανένα από τα μέλη της ΚΕΕΑ ούτε νωρίτερα, ούτε κατά τη διάρκεια της διακήρυξης της έκτακτης κατάστασης, δεν προσπάθησε να απευθυνθεί στις κομματικές μάζες και να οργανώσει την αντίσταση στο εσωκομματικό μέτωπο. Κατά τη γνώμη μας από εκεί θα έπρεπε να ξεκινήσουν».


Ι.Π.

ΠΑΜΕ
Αλληλεγγύη στους απεργούς εργάτες του Καζαχστάν

Αμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων

Το ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει τις πρόσφατες διώξεις και φυλακίσεις συνδικαλιστών της πετρελαϊκής εταιρείας «Καραζανμπασμουνάι» του Καζαχστάν, οι οποίες κατηγορούνται για «ανάφλεξη του κοινωνικού μίσους», της «παραβίασης της τάξης» και «της οργάνωσης παράνομων συγκεντρώσεων, συνελεύσεων και διαδηλώσεων». Συγκεκριμένα, τονίζει:

«

Το ΠΑΜΕ εκ μέρους του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος της Ελλάδας καταγγέλλει την κυβέρνηση του Καζαχστάν για τις διώξεις και φυλακίσεις συνδικαλιστών της πετρελαϊκής εταιρείας "Καραζανμπασμουνάι" για τις απεργίες που έγιναν το Μάη και τον Ιούνη του 2011 στη συγκεκριμένη εταιρεία. Η κυβέρνηση επιχειρεί με την τρομοκρατία και την καταστολή να περάσει την αντιλαϊκή πολιτική της που οδηγεί τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση.

Οι απεργίες στο Καζαχστάν ξεκίνησαν το Μάη και σ' αυτές πήραν μέρος έως και 18 χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα εξόρυξης του πετρελαίου.

Τα ντόπια δικαστήρια επανειλημμένα εξέδωσαν αποφάσεις, χαρακτηρίζοντας παράνομες τις απεργίες, που σε διάφορα τμήματα της επιχείρησης συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Οι απεργοί εργαζόμενοι ζητούν αύξηση των μισθών, συμπληρωματικό μισθό για τα βαρέα και ανθυγιεινά, καθώς και να σταματήσουν οι παρεμβάσεις στη δραστηριότητα του ανεξάρτητου συνδικάτου.

Ανάμεσα στα αιτήματα, που, μετά από αρκετές μέρες απεργιακού αγώνα, άρχισαν να προβάλλουν οι εργαζόμενοι στις απεργιακές κινητοποιήσεις τους, ήταν και η εθνικοποίηση του κλάδου της εξόρυξης πετρελαίου.

Καταγγέλλουμε τη διεθνή συνδικαλιστική οργάνωση του κλάδου ΙCEM (International Federation of Chemical, Energy, Mine and General Workers' Unions) και της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ITUC - International Trade Union Confederation), οι οποίες όχι μόνο οι ίδιες αλλά απαγόρευσαν και στα μέλη τους να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους απεργούς του Καζαχστάν.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την ταξική αλληλεγγύη του στους απεργούς εργάτες του Καζαχστάν.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις όλου του κόσμου να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους απεργούς εργάτες του Καζαχστάν, να απαιτήσουν:

-- Να απελευθερωθούν οι φυλακισμένοι και όλοι οι συλληφθέντες.

-- Να σταματήσουν οι διώξεις συνδικαλιστικών στελεχών.

-- Να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των εργαζομένων».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Το αμερικανικό Πεντάγωνο σε ρόλο «καταμετρητή» επιθέσεων

Αφγανός στρατιώτης στα σύνορα με το Πακιστάν

Associated Press

Αφγανός στρατιώτης στα σύνορα με το Πακιστάν
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΚΑΡΑΤΣΙ.--

Οι Ταλιμπάν εντείνουν συνεχώς τις επιθέσεις και ολοένα αυξάνονται οι πιέσεις προς το Λευκό Οίκο να ανακοινώσει την αναστολή της «σταδιακής αποχώρησης», μιας αποχώρησης που ανακοινώθηκε καθαρά για προεκλογικούς λόγους, δεδομένης της αντίθεσης του αμερικανικού λαού.

Προς το παρόν το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι προχωρά την ανάθεση συμβολαίων «σε 20 εταιρείες» στο πλαίσιο της προσπάθειας «διαφάνειας» μετά τη σειρά σκανδάλων από τις πρακτικές εταιρειών, όπως η εταιρεία δολοφόνων «Blackwater». Διαφάνεια μόνο στην επιφάνεια, καθώς σύμφωνα με το «Christian Science Monitor» μεταξύ αυτών των «μεσαίου μεγέθους» εταιρειών περιλαμβάνεται και η «US Training Center Inc.» (USTC), μετέχοντας στο «πρόγραμμα καταπολέμησης της παραγωγής και εμπορίου ναρκωτικών». Εταιρεία, που είναι θυγατρική της «Blackwater», η οποία έχει μετονομαστεί σε «Xe Services» και έχει μεταφέρει την έδρα της στο Κουβέιτ!

Η άλλη ασχολία του Πενταγώνου είναι να μετρά επιθέσεις... Τουλάχιστον 22 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, που επέβαιναν σε λεωφορείο, σκοτώθηκαν από έκρηξη νάρκης στην επαρχία Χεράτ, στο δυτικό Αφγανιστάν.

Επίσης, επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο πραγματοποιήθηκε στην είσοδο αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο ανατολικό Αφγανιστάν, προκαλώντας το θάνατο δύο Αφγανών φρουρών. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ που ανέλαβε τηλεφωνικά την ευθύνη για την επίθεση στη βάση στο Γκαρντέζ, της επαρχίας Πάκτια, δήλωσε ότι οι νεκροί από την επίθεση είναι 27 Αμερικανοί κατοχικοί στρατιώτες, ενώ ακόμη 34 τραυματίστηκαν. Ωστόσο οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις και οι αφγανικές αρχές το διαψεύδουν.

Στο έτερο μέτωπο του πολέμου, το Πακιστάν, Κινέζοι και Πακιστανοί αξιωματούχοι διέψευσαν τις «διαρροές» των Αμερικανών αξιωματούχων ότι το Πακιστάν παρέσχε πρόσβαση σε στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ένα προηγμένο, τροποποιημένο μεταγωγικό ελικόπτερο τύπου «Blackhawk» με δυνατότητες αποφυγής των ραντάρ (stealth) που συνετρίβη ενώ μετείχε στην επιχείρηση για τη δολοφονία του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Αμποταμπάντ το Μάη.

Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι οι «διαρροές» Αμερικανών αξιωματούχων προς αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ συνέπεσαν με ζήτημα βέτο που έθεσαν Πακιστανοί αξιωματούχοι, πολιτικοί και στρατιωτικοί, στις πτήσεις και τις επιχειρήσεις των αμερικανικών δυνάμεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η απάντηση του επικεφαλής του Πενταγώνου ήταν λακωνική ότι... αυτές οι επιχειρήσεις «προστατεύουν τις ΗΠΑ» και «ενισχύουν την εθνική μας ασφάλεια».

Τέλος, τουλάχιστον 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 40 τραυματίστηκαν στην τελευταία έξαρση της πολιτικής και εθνοτικής βίας στο Καράτσι του Πακιστάν. Ο τελευταίος κύκλος βίας ξέσπασε μετά από τη δολοφονία του πρώην βουλευτή του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν (PPP) Αχμεντ Καριμντάντ από ένοπλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ