ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Λιτότητα σε μισθούς και προσλήψεις

Τον αυταρχισμό προέταξε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ν. Φαρμάκης, στη χτεσινή συνάντησή του με αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ και σωματείων

Το παγερό «όχι» της κυβέρνησης ακόμα και σε αυτό το περιορισμένο επιδοματικό πλαίσιο που προέβαλλε φραστικά η ηγεσία της Ομοσπονδίας (ΠΟΕΔΗΝ) εισέπραξαν χτες οι εργαζόμενοι απ' τον υφυπουργό Οικονομικών, Ν. Φαρμάκη, κατά τη χτεσινή συνάντησή του με αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ και των σωματείων.

Εν πρώτοις ο υφυπουργός αρνήθηκε να δεχτεί δεκαπενταμελή αντιπροσωπεία των εργαζομένων μετά από πανελλαδική σύσκεψη των πρωτοβάθμιων σωματείων, η οποία έγινε με πρωτοβουλία της ΠΟΕΔΗΝ στην Αθήνα. Ετσι τελικά ο υφυπουργός δέχτηκε πενταμελή αντιπροσωπεία ενώ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους «είχε ζωθεί» στην κυριολεξία από αστυνομικές δυνάμεις, καθώς οι εκπρόσωποι των σωματείων πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας.

Ο Ν. Φαρμάκης δήλωσε αναρμόδιος για τις «προσλήψεις και διαπραγματεύσεις», παραπέμποντας σε άλλους συναδέλφους του. Οταν ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ρώτησε γιατί κάνει διαπραγματεύσεις με την ΑΔΕΔΥ, ο Ν. Φαρμάκης ήταν αποκαλυπτικός για το ρόλο των συμβιβασμένων ηγεσιών: «Δεν καλέσαμε την ΑΔΕΔΥ για να κάνουμε διαπραγματεύσεις αλλά για να εφαρμόσουμε το νέο μισθολόγιο».

Σε άλλο σημείο ο Ν. Φαρμάκης είπε να ξεχάσουν το επίδομα των 176 ευρώ, αποκαλύπτοντας ότι ο προκάτοχός του, Γ. Φλωρίδης, και η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ είχαν συμφωνήσει πριν ένα χρόνο να προσαυξηθεί το νοσοκομειακό επίδομα (κυμαινόταν από 16 έως 42,5 ευρώ) τόσο όσο να φτάσει στα 176 ευρώ. «Στο νέο μισθολόγιο, είπε ο Ν. Φαρμάκης, θα κρατήσετε τη διάκριση σαν κι αυτή που υπήρχε πριν την αύξηση του νοσοκομειακού επιδόματος».

Τέλος, όσον αφορά στην ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά ο Ν. Φαρμάκης είπε ότι έχει έτοιμο σχέδιο νόμου και θα συγκροτηθεί - κατά τα ειωθότα - επιτροπή με τη συμμετοχή των συνδικάτων για τον προσδιορισμό των χώρων που θα περιληφθούν στο σχέδιο νόμου.

Αποφασίστηκε νέα συνάντηση για την Τρίτη 23.9.2003, ώρα 11 π.μ.

Στη χτεσινή σύσκεψη επισημάνθηκε απ' την πλειοψηφία των ομιλητών ότι οι εξαγγελίες τόσο του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, όσο και του αρχηγού της ΝΔ, Κ. Καραμανλή, δε δίνουν λύσεις.

Από πολλούς ομιλητές επισημάνθηκε ότι το νέο σύστημα διοίκησης των νοσοκομείων βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας. Οι 10.000 προσλήψεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός μέχρι το 2008 υπολείπονται κατά πολύ των αναγκών, καθώς με τους μετριότερους υπολογισμούς θα χρειαστούν 24.000 προσλήψεις για την ίδια περίοδο για να καλυφθούν οι κενές θέσεις που θεσπίστηκαν με βάση τους οργανισμούς του 1980.

Ωστόσο, όμως, οι συνδικαλιστές τόσο της ΠΑΣΚΕ όσο και της ΔΑΚΕ δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν απ' τη λογική του συμβιβασμού και κινήθηκαν σε προτάσεις βελτιώσεων της κυβερνητικής πολιτικής.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ που πήραν το λόγο τόνισαν ότι η πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος πρέπει να προσανατολιστεί στη διεκδίκηση μιας άλλης πολιτικής, καθώς η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης δεν επιδέχεται διορθώσεις. «Προμετωπίδα των διεκδικήσεών μας πρέπει να είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, τόνισε η Λ. Μεθωνιού, αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Πρέπει, συνέχισε, οι κινητοποιήσεις μας να ανοίγουν τις προοπτικές για τη δημιουργία μετώπου με τους άλλους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και να στρέφεται ενάντια στο μέτωπο εκείνων που θρέφουν τα κέρδη του κεφαλαίου κλέβοντας τον κόπο των εργαζομένων».

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ ζήτησαν απόσυρση του νέου φτωχολόγιου - όπως χαρακτήρισαν το μισθολόγιο - και κατώτερο βασικό μισθό 1.100 ευρώ. Το ΠΑΜΕ πρότεινε στο ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ την οργάνωση 24ωρης πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη. Το ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισε κυλιόμενες στάσεις εργασίας καθημερινά και πεντάωρη στάση εργασίας με συγκεντρώσεις και πορείες κάθε Πέμπτη μέχρι τις 20 του Οκτώβρη.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις

Την απόφαση για κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 6 Οκτώβρη και κλιμάκωση με νέα 48ωρη απεργία (16 και 17 Οκτώβρη) πήρε χτες το γενικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ - ΟΤΑ) ύστερα από πρόταση της ΔΑΣ ΟΤΑ. Η πρόταση καταψηφίστηκε μόνο από την ΠΑΣΚΕ που επέλεξε να συνεχίσει να στηρίζει με νύχια και με δόντια την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.

Στο Γενικό Συμβούλιο οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ αναφέρθηκαν στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τα οποία διαρκώς οξύνονται εξαιτίας των νέων μέτρων που επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση στο όνομα της ακόμα μεγαλύτερης αύξησης των κερδών του κεφαλαίου. Ετσι, η γενίκευση της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο, η εμπορευματοποίηση τομέων του δημοσίου κ.ά., σε συνδυασμό με το νέο νομοσχέδιο για τη λεγόμενη κοινωνική εργασία των ανέργων στο δημόσιο και τους ΟΤΑ επιδεινώνουν ακόμα πιο πολύ τη θέση των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, τη θέση τους δυσχεραίνουν τα δύο νομοσχέδια που προωθεί στη Βουλή η κυβέρνηση για το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο και τις αναδιαρθρώσεις στη Δημόσια Διοίκηση. Το νέο μισθολόγιο μειώνει την αγοραστική δύναμη των μισθών και μαζί με τις αναδιαρθρώσεις στη Δημόσια Διοίκηση προωθούν παραπέρα τη χειραγώγηση των εργαζομένων. Ειδικά για τη Δημόσια Διοίκηση το νομοσχέδιο προβλέπει την ανασυγκρότησή της ώστε αυτή να γίνει πιο αποτελεσματική στην προώθηση των αντιλαϊκών κοινωνικοοικονομικών πολιτικών.

Τα αιτήματα που έθεσε η ΔΑΣ και τα οποία περιλαμβάνονται στην απόφαση κήρυξης των απεργιακών κινητοποιήσεων, αναφέρονται σε απαιτήσεις για: Απόσυρση του νέου μισθολογίου και των νομοσχεδίων για τη Δημόσια Διοίκηση και την κοινωνική εργασία. Απόσυρση του νομοσχεδίου για τα βαρέα και ανθυγιεινά (ΒΑΕ). Επέκταση των ΒΑΕ και στους ΟΤΑ με βάση τον κανονισμό του ΙΚΑ, με μειωμένα όρια ηλικίας σύνταξης (50 για τις γυναίκες και 55 για τους άνδρες) με τις ίδιες προϋποθέσεις. Κατώτερος μισθός 1.100 ευρώ. Αμεση καταβολή των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος. Οχι στη σύνδεση του μισθού παραγωγικότητας και αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων. 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο. Κατάργηση του νόμου για τη μερική απασχόληση και του θεσμού των εκτάκτων. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων και πρόσληψη μόνο μονίμων εργαζομένων. Μείωση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας για τον εργαζόμενο, κατάργηση της έμμεσης για τα είδη λαϊκής κατανάλωσης και γνήσιες ελεύθερες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ.

Ακόμα οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ αναφερόμενοι στα προσχέδια των κωδίκων για το προσωπικό των ΟΤΑ και για τους δήμους και τις κοινότητες, πρότειναν την άμεση απόσυρσή τους επισημαίνοντας ότι οδηγούν στην απόλυτη χειραγώγηση των εργαζομένων, καταπατούν τα δικαιώματά τους και εφαρμόζουν τους νόμους της αγοράς ακόμα περισσότερο στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι άλλες παρατάξεις ψήφισαν υπέρ της απόσυρσης του κώδικα δήμων και κοινοτήτων αλλά στο ζήτημα του κώδικα του προσωπικού ακολούθησαν το δρόμο της συναίνεσης και του διαλόγου αφού αποφάσισαν να ζητήσουν τη βελτίωσή του.


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κοινωνικό πακέτο για... το κεφάλαιο!

Στημένο σκηνικό εξαπάτησης και αποπροσανατολισμού, που επιχειρεί να «γλυκάνει» την οργή και την αγανάκτηση των λαϊκών στρωμάτων που βιώνουν τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής, χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) τις ψευτοπαροχές που ανακοίνωσε προεκλογικά ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Στην ανακοίνωσή της με τίτλο: «Κοινωνικό Πακέτο για.... το κεφάλαιο!» η ΟΣΝΙΕ επισημαίνει ότι δίνοντας ένα ευρώ τη μέρα σε κάποιες ομάδες συνταξιούχων, που στην πλειοψηφία τους ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας ή τάζοντας φτηνό πετρέλαιο στους αγρότες, πιστεύουν ότι είναι αρκετά για να εξαπατήσουν το λαό για μια ακόμα φορά.

Το «πακέτο», υπογραμμίζει η ΟΣΝΙΕ, αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό της κλοπής που έχουν υποστεί όλοι οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση υπόσχεται παροχές 1,7 δισ. ευρώ, ενώ:

  • Μόνο φέτος προσέφερε στους τραπεζίτες τόκους 9,4 δισ. ευρώ, ενώ τα φανερά κέρδη έφτασαν το 2001 τα 6,8 δισ. ευρώ.
  • Τα καθαρά κέρδη των μεγαλοβιομηχάνων έφτασαν μόνο το 2001 τα 2 δισ. ευρώ, των μεγαλεμπόρων το 1,5 δισ. ευρώ και τα κέρδη στους τομείς των υπηρεσιών τα 3,4 δισ. ευρώ.
  • Στους συνταξιούχους δίνουν αύξηση ένα ευρώ τη μέρα, όταν για το 2001 τα επιχειρηματικά καθαρά κέρδη ανέρχονται στα 8.442 ευρώ ανά εργαζόμενο!
«Τα βάρη τα πληρώνει ο λαός»

Παρέμβαση κάνει η ΟΣΝΙΕ με ανακοίνωσή της και στα ζητήματα της ακρίβειας, των απολύσεων, του πληθωρισμού.

Η πολιτική της κυβέρνησης, κατ' επιταγή της ΕΕ, επισημαίνει η ΟΣΝΙΕ, είναι υπόλογη για την ασυδοσία στην αγορά, μια και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να δίνει κίνητρα και κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο, όταν οι μισθοί και οι συντάξεις μένουν καθηλωμένοι σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα και οι εργαζόμενοι βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την Υγεία και την Παιδεία.

«Τα προεκλογικά τρικ περί ελέγχου της αγοράς, περί συμφωνιών κυρίως με τους βιομηχάνους, είναι στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων. Η ασυδοσία της αγοράς είναι νομοτέλεια στον καπιταλισμό», αναφέρει η ΟΣΝΙΕ και υπογραμμίζει ότι οι φωνές που ακούγονται για μια καλύτερη απελευθερωμένη αγορά και ενίσχυση του ανταγωνισμού είναι λύση υπέρ και όχι κατά της φτώχειας.

«Η διέξοδος βρίσκεται στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής», τονίζει η ΟΣΝΙΕ και καλεί τους εργαζόμενους να αποδυναμώσουν τις πολιτικές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και τους δορυφόρους τους, να καταδικάσουν την πολιτική της ακρίβειας, των απολύσεων, της ανεργίας, της φτώχειας, της εμπορευματοποίησης των αναγκών και δικαιωμάτων τους. Τέλος, να δυναμώσουν τον ταξικό εργατικό πόλο, την ΟΣΝΙΕ και το ΠΑΜΕ, να «μαυρίσουν» τους υπεύθυνους γι' αυτή την πολιτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ