Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Λιτότητα σε μισθούς και προσλήψεις

Τον αυταρχισμό προέταξε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ν. Φαρμάκης, στη χτεσινή συνάντησή του με αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ και σωματείων

Το παγερό «όχι» της κυβέρνησης ακόμα και σε αυτό το περιορισμένο επιδοματικό πλαίσιο που προέβαλλε φραστικά η ηγεσία της Ομοσπονδίας (ΠΟΕΔΗΝ) εισέπραξαν χτες οι εργαζόμενοι απ' τον υφυπουργό Οικονομικών, Ν. Φαρμάκη, κατά τη χτεσινή συνάντησή του με αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ και των σωματείων.

Εν πρώτοις ο υφυπουργός αρνήθηκε να δεχτεί δεκαπενταμελή αντιπροσωπεία των εργαζομένων μετά από πανελλαδική σύσκεψη των πρωτοβάθμιων σωματείων, η οποία έγινε με πρωτοβουλία της ΠΟΕΔΗΝ στην Αθήνα. Ετσι τελικά ο υφυπουργός δέχτηκε πενταμελή αντιπροσωπεία ενώ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους «είχε ζωθεί» στην κυριολεξία από αστυνομικές δυνάμεις, καθώς οι εκπρόσωποι των σωματείων πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας.

Ο Ν. Φαρμάκης δήλωσε αναρμόδιος για τις «προσλήψεις και διαπραγματεύσεις», παραπέμποντας σε άλλους συναδέλφους του. Οταν ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ρώτησε γιατί κάνει διαπραγματεύσεις με την ΑΔΕΔΥ, ο Ν. Φαρμάκης ήταν αποκαλυπτικός για το ρόλο των συμβιβασμένων ηγεσιών: «Δεν καλέσαμε την ΑΔΕΔΥ για να κάνουμε διαπραγματεύσεις αλλά για να εφαρμόσουμε το νέο μισθολόγιο».

Σε άλλο σημείο ο Ν. Φαρμάκης είπε να ξεχάσουν το επίδομα των 176 ευρώ, αποκαλύπτοντας ότι ο προκάτοχός του, Γ. Φλωρίδης, και η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ είχαν συμφωνήσει πριν ένα χρόνο να προσαυξηθεί το νοσοκομειακό επίδομα (κυμαινόταν από 16 έως 42,5 ευρώ) τόσο όσο να φτάσει στα 176 ευρώ. «Στο νέο μισθολόγιο, είπε ο Ν. Φαρμάκης, θα κρατήσετε τη διάκριση σαν κι αυτή που υπήρχε πριν την αύξηση του νοσοκομειακού επιδόματος».

Τέλος, όσον αφορά στην ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά ο Ν. Φαρμάκης είπε ότι έχει έτοιμο σχέδιο νόμου και θα συγκροτηθεί - κατά τα ειωθότα - επιτροπή με τη συμμετοχή των συνδικάτων για τον προσδιορισμό των χώρων που θα περιληφθούν στο σχέδιο νόμου.

Αποφασίστηκε νέα συνάντηση για την Τρίτη 23.9.2003, ώρα 11 π.μ.

Στη χτεσινή σύσκεψη επισημάνθηκε απ' την πλειοψηφία των ομιλητών ότι οι εξαγγελίες τόσο του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, όσο και του αρχηγού της ΝΔ, Κ. Καραμανλή, δε δίνουν λύσεις.

Από πολλούς ομιλητές επισημάνθηκε ότι το νέο σύστημα διοίκησης των νοσοκομείων βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας. Οι 10.000 προσλήψεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός μέχρι το 2008 υπολείπονται κατά πολύ των αναγκών, καθώς με τους μετριότερους υπολογισμούς θα χρειαστούν 24.000 προσλήψεις για την ίδια περίοδο για να καλυφθούν οι κενές θέσεις που θεσπίστηκαν με βάση τους οργανισμούς του 1980.

Ωστόσο, όμως, οι συνδικαλιστές τόσο της ΠΑΣΚΕ όσο και της ΔΑΚΕ δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν απ' τη λογική του συμβιβασμού και κινήθηκαν σε προτάσεις βελτιώσεων της κυβερνητικής πολιτικής.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ που πήραν το λόγο τόνισαν ότι η πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος πρέπει να προσανατολιστεί στη διεκδίκηση μιας άλλης πολιτικής, καθώς η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης δεν επιδέχεται διορθώσεις. «Προμετωπίδα των διεκδικήσεών μας πρέπει να είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, τόνισε η Λ. Μεθωνιού, αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Πρέπει, συνέχισε, οι κινητοποιήσεις μας να ανοίγουν τις προοπτικές για τη δημιουργία μετώπου με τους άλλους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και να στρέφεται ενάντια στο μέτωπο εκείνων που θρέφουν τα κέρδη του κεφαλαίου κλέβοντας τον κόπο των εργαζομένων».

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ ζήτησαν απόσυρση του νέου φτωχολόγιου - όπως χαρακτήρισαν το μισθολόγιο - και κατώτερο βασικό μισθό 1.100 ευρώ. Το ΠΑΜΕ πρότεινε στο ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ την οργάνωση 24ωρης πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη. Το ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισε κυλιόμενες στάσεις εργασίας καθημερινά και πεντάωρη στάση εργασίας με συγκεντρώσεις και πορείες κάθε Πέμπτη μέχρι τις 20 του Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ