Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Νέα επιδότηση για περισσότερους πελάτες στις τράπεζες

Τα νέα ποσοστά επιδότησης επιτοκίων ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Εργασίας

Τα νέα ποσοστά επιδότησης των επιτοκίων για τα δάνεια που υπογράφουν οι δικαιούχοι του ΟΕΚ με τις τράπεζες ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Εργασίας. Η ρύθμιση, παρά τη «φιλολαϊκή» χροιά της, επί της ουσίας στοχεύει στο να στείλει ακόμα μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων στα νύχια των τραπεζών. Ταυτόχρονα, η ανακοίνωση των νέων επιτοκίων εντάσσεται ευθέως στις προεκλογικού χαρακτήρα εξαγγελίες.

Με βάση τα νέα ποσοστά επιδότησης, στην πρώτη κατηγορία που αφορά τα εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα το τελικό επιτόκιο για δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, επιδοτούμενο από το δημόσιο και τον ΟΕΚ, καθορίζεται ως εξής: Για εισόδημα μέχρι 10.271 ευρώ στον άγαμο επιτόκιο 2,25% και στον έγγαμο 1,93%. Για εισόδημα μέχρι 11.738 ευρώ και ένα παιδί επιτόκιο 1,07%. Για εισόδημα μέχρι 13.206 ευρώ και δύο παιδιά επιτόκιο 0,7%. Για εισόδημα μέχρι 14.674 ευρώ και τρία παιδιά επιτόκιο 0,22%. Για τους έγγαμους με 4 παιδιά ισχύει ήδη μηδενικό επιτόκιο.

Στη δεύτερη κατηγορία που αφορά επίσης χαμηλά εισοδήματα, το τελικό επιτόκιο για δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, επιδοτούμενο από το δημόσιο και τον ΟΕΚ, καθορίζεται ως εξής: Για εισόδημα από 10.271 και μέχρι 13.206 ευρώ στον άγαμο επιτόκιο 2,57%. Στον έγγαμο με εισόδημα από 10.271 μέχρι 23.478 ευρώ επιτόκιο 2,31%. Με ένα παιδί και εισόδημα από 11.738 και μέχρι 28.467 επιτόκιο 1,56%. Με δύο παιδιά και εισόδημα από 13.206 μέχρι και 32.869 ευρώ επιτόκιο 1,02%. Με τρία παιδιά και εισόδημα από 14.674 μέχρι και 36.977 ευρώ επιτόκιο 0,54%. Για τους έγγαμους με 4 παιδιά και σ' αυτή την κατηγορία ισχύει ήδη μηδενικό επιτόκιο.

Στην τρίτη κατηγορία που αφορά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, επιδοτούμενο μόνο από τον ΟΕΚ, το τελικό επιτόκιο καθορίζεται ως εξής: για άγαμο με πάνω από 13.206 ευρώ εισόδημα επιτόκιο 3,48%, για έγγαμο με πάνω από 23.478 ευρώ εισόδημα επιτόκιο 3,43%. Με ένα παιδί και εισόδημα πάνω από 28.467 ευρώ επιτόκιο 3,11%. Με δύο παιδιά και εισόδημα πάνω από 32.869 ευρώ επιτόκιο 2,84%. Με τρία παιδιά και εισόδημα πάνω από 36.977 ευρώ επιτόκιο 2,57%. Με τέσσερα παιδιά και εισόδημα πάνω από 39.618 ευρώ επιτόκιο 0,81%.

Στην τέταρτη κατηγορία που αφορά παροχή δανείων ανεξαρτήτως εισοδήματος και επιδότηση επιτοκίου μόνο από τον ΟΕΚ, τα τελικά επιτόκια διαμορφώνονται ως εξής: Στον άγαμο 2,36%, στον έγγαμο 2,25%, με ένα παιδί 1,77%, με δύο παιδιά 1,50%, με τρία παιδιά 1,13% και με 4 παιδιά 0,81%.

Υπενθυμίζεται και πάλι ότι η επιδότηση του επιτοκίου αφορά δάνεια που δίνονται από τις τράπεζες. Δηλαδή, ο δικαιούχος του ΟΕΚ, για να πάρει σπίτι, πρέπει να πάρει δάνειο από μία τράπεζα, άρα και να υποθηκεύσει το σπίτι στην τράπεζα. Ο ΟΕΚ επιδοτεί το επιτόκιο για ένα μέρος του ποσού της αντικειμενικής αξίας του σπιτιού και η επιδότηση αφορά περίπου το μισό του κεφαλαίου που αντιστοιχεί στην εμπορική αξία. Για το υπόλοιπο και μέχρι το 85% της συνολικής τιμής που πληρώνεται στον εργολάβο οι τράπεζες χορηγούν συμπληρωματικό δάνειο με τα κανονικά επιτόκια.

Οπως έχουν επισημάνει τα ταξικά συνδικάτα, από τότε που άρχισε να εφαρμόζεται το μέτρο της επιδότησης επιτοκίου, επί της ουσίας ο ΟΕΚ εξασφαλίζει πελάτες για τις τράπεζες. Μάλιστα, στις 3 Σεπτέμβρη του 2003, η Ομοσπονδία Οικοδόμων, με αφορμή τις επικείμενες εξαγγελίες Σημίτη στη ΔΕΘ, σημείωνε σε σχετική ανακοίνωσή της:

«Οι όποιες βελτιώσεις είναι επιμέρους και δεν αλλάζουν την ουσία της πολιτικής της κυβέρνησης στο ζήτημα της κατοικίας, το οποίο είναι κοινωνικό αγαθό και σαν τέτοιο πρέπει να παρέχεται στον κάθε εργαζόμενο.

Η κατοικία δεν μπορεί να αποτελεί προεκλογικό χαρτί της εκάστοτε κυβέρνησης, τη στιγμή μάλιστα που στον ΟΕΚ δε διαθέτει ούτε μία δραχμή.

Δε δικαιούται καμία κυβέρνηση να κάνει πολιτική με τα λεφτά των εργαζομένων, να τους έχει ομήρους, να τους στέλνει στα νύχια των τραπεζιτών, των εμποροσπιτάδων και τις παραμονές των εκλογών να εξαγγέλλει "ασπιρίνες" για να τους κλέψει την ψήφο. Είναι τουλάχιστον ανήθικο, απάτη, παραβίαση της συνείδησης των δικαιούχων».

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων καλεί τους δικαιούχους του ΟΕΚ, συνολικά τους εργαζόμενους, να κλείσουν τ' αυτιά στα αποπροσανατολιστικά προεκλογικά σενάρια της κυβέρνησης και να παλέψουν για να αλλάξει προσανατολισμό ο Οργανισμός.

Για να παίξει πραγματικά το ρόλο του ο ΟΕΚ και να αποκτήσουν οι δικαιούχοι ποιοτικές και φτηνές κατοικίες, χρειάζεται:

-- Να αλλάξει ριζικά η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου και την πλειοψηφία να έχουν οι εργαζόμενοι.

-- Κυρίαρχο πρόγραμμά του να είναι το κατασκευαστικό, με δημιουργία σύγχρονων κατοικιών και τη διανομή τους στους δικαιούχους με αντικειμενικά κριτήρια και διαφάνεια.

-- Να παραχωρηθεί στον ΟΕΚ δημόσια γη για την ανάπτυξη του κατασκευαστικού προγράμματος.

-- Να αυξηθεί στο 1,5% η εργοδοτική εισφορά υπέρ του Οργανισμού, ανάλογα να αυξηθεί και η κρατική επιχορήγηση.

-- Να σταματήσει ο ΟΕΚ να είναι παραμάγαζο της εκάστοτε κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ