Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ - ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ
Το δίκιο θα κριθεί στους καταπέλτες!

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται οι θέσεις των χιλιάδων Ελλήνων ναυτεργατών στα κρουαζιερόπλοια και στα ακτοπλοϊκά πλοία, καθώς τα κυβερνητικά και εφοπλιστικά επιτελεία, με τη βοήθεια των εγκάθετών τους στη διοίκηση της ΠΝΟ, στρώνουν το έδαφος για τη δραστική μείωση των οργανικών συνθέσεων των πλοίων, δηλαδή τον αριθμό πληρώματος. Χτες υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, εκπρόσωποι της Ενωσης Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων και της Ομοσπονδίας συναντήθηκαν, για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα 9 ημερών, στο ΥΕΝ, συνεχίζοντας τον «κοινωνικό διάλογο» για την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 177/74 που καθορίζει τις οργανικές συνθέσεις και τη ναυτολόγηση των ναυτεργατών.

Με ευθύνη του υπουργείου αυτό το ΠΔ έχει ήδη μετατραπεί σε «κουρελόχαρτο», καθώς η παραβίαση των οργανικών συνθέσεων αποτελεί συχνό φαινόμενο και τώρα απλώς οι ...«κοινωνικοί εταίροι» έρχονται να νομιμοποιήσουν την παρανομία τους. Είναι άλλωστε ενδεικτικές οι περιπτώσεις των πλοίων «ΝΗΣΟΣ ΛΗΜΝΟΣ» και «ΑΚΟΥΑ ΤΖΙΟΥΕΛ», που με υπουργική απόφαση ταξίδευαν με λειψό πλήρωμα. Επίσης, το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας προδιαγράφεται και από το γεγονός ότι οι εφοπλιστές έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απαιτώντας οι οργανικές συνθέσεις των επιβατηγών πλοίων να προβλέπουν μόνον έναν πολύ μικρό αριθμό πληρώματος ως προσωπικό ασφαλείας και από εκεί και πέρα το υπόλοιπο πλήρωμα και οι σχέσεις εργασίας του να καθορίζονται από αυτούς.

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» έχουν καταγγείλει αυτό το «διάλογο» και με ανακοινώσεις τους έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Γ. Τούσσας, δήλωσε σχετικά: «Οι διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ΥΕΝ, των εφοπλιστών και της ομάδας των εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών της ΠΝΟ στα πλαίσια του "κοινωνικού διαλόγου" της απάτης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για να προωθήσουν νέα δέσμη αντιναυτεργατικών μέτρων. Το συνεπές ταξικό ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα απαντάει με την οργάνωση της πάλης των ναυτεργατών. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε χρειάζεται οι ναυτεργάτες να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα. Τώρα χρειάζεται οργανωμένος και αποφασιστικός αγώνας για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής και των φορέων της. Το δίκιο θα κριθεί στους καταπέλτες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Επιτροπές», «διάλογος» και στο βάθος... νέες μειώσεις οργανικών συνθέσεων στα επιβατηγά(2019-06-05 00:00:00.0)
Ζητούν μειώσεις μισθών και οργανικής σύνθεσης(2012-11-15 00:00:00.0)
Οργιάζει η μαύρη ανασφάλιστη εργασία(2012-04-19 00:00:00.0)
«Λάστιχο» οι συνθέσεις και τα ωράρια(2008-03-12 00:00:00.0)
Απροκάλυπτη εκδούλευση στους εφοπλιστές(2007-01-17 00:00:00.0)
Να σταματήσει τώρα το «ΑΚΟΥΑ ΤΖΟΥΕΛ»(2003-08-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ