Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΠ - ΟΤΕ
Διέξοδος στην ανατροπή αυτής της πολιτικής

Συζήτηση με συνδικαλιστές από τον ΟΤΕ, τον ΟΣΕ και τα ΕΛΤΑ με αφορμή την επικείμενη ένταξη του ασφαλιστικού ταμείου τους στο ΙΚΑ

Πιστές στις εντολές της κυβέρνησης και του κεφαλαίου οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στις Ομοσπονδίες των εργαζομένων στον ΟΤΕ και τον ΟΣΕ και τα ΕΛΤΑ, από την ημέρα ψήφισης του αντιασφαλιστικού νόμου 3029/2002 έχουν κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να υλοποιήσουν τις αντεργατικές διατάξεις του. Σήμερα, στο έκτακτο συνέδριο της Ομοσπονδίας στον ΟΤΕ, αναμένεται να ανοίξει ένας καινούριος «κοινωνικός διάλογος» για την υπαγωγή του Ταμείου ΤΑΠ - ΟΤΕ (σε αυτό ασφαλίζονται και οι τρεις κλάδοι) στο ΙΚΑ με τους αντιασφαλιστικούς όρους που προβλέπει ο νόμος. Ενώ αύριο και οι τρεις Ομοσπονδίες θα πραγματοποιήσουν ημερίδα για αυτό το θέμα.

Για την κατάσταση του ΤΑΠ - ΟΤΕ, ο «Ρ» συζητά σήμερα με τα στελέχη του ΠΑΜΕ Ν. Σιτζάνη, μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ενωσης Τεχνικών ΟΤΕ, Σ. Ραυτόπουλο, μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και Γ. Κρίκα, μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομείου.

- Ποια είναι σήμερα η κατάσταση του ΤΑΠ-ΟΤΕ;

-- Ν. Σιτζάνης: Η κατάστασή του επιδεινώνεται καθημερινά ως απόρροια της πολιτικής που εφαρμόζεται. Σήμερα το έλλειμμά του έχει φθάσει τα 8,3 δισεκατομμύρια δραχμές το μήνα και αυτό θα συνεχίσει να αυξάνεται όσο συνεχίζεται η ίδια πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και συρρίκνωσης του προσωπικού

-- Σ. Ραυτόπουλος: Ενα παράδειγμα. Πριν περίπου μια πενταετία υπήρχαν στον ΟΣΕ 14 χιλιάδες εργαζόμενοι και σήμερα εννέα χιλιάδες. Εχασε δηλαδή το Ταμείο πέντε χιλιάδες ασφαλισμένους μόνο από τον ΟΣΕ με μετατάξεις, αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις που δε συνοδεύονται από τις αντίστοιχες προσλήψεις. Αυτή η πολιτική έφερε το Ταμείο εκεί που το έφερε. Επιπλέον, οι εισφορές των εργαζομένων όλα τα προηγούμενα χρόνια πήγαν στα λεγόμενα «θαλασσοδάνεια», στο όνομα της ανάπτυξης της οικονομίας.

-- Ν. Σιτζάνης: Εδώ να συμπληρώσω ότι το έλλειμμα του Ταμείου έχει αναλάβει να το καλύπτει η κυβέρνηση. Ομως με την επιχειρούμενη υπαγωγή του στο ΙΚΑ αυτό δεν είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει, καθώς ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή να επανεκτιμήσει το ύψος των ελλειμμάτων και ποιες είναι οι υποχρεώσεις του κράτους. Με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία είναι σίγουρο ότι οι υποχρεώσεις του θα βγουν μειωμένες.

Μια άλλη όψη του θέματος, είναι ότι η υπαγωγή του Ταμείου συνδυάζεται με την προώθηση των επαγγελματικών Ταμείων. Μέσω της υπαγωγής οι εργοδοτικές εισφορές στην κύρια ασφάλιση μειώνονται κατά 11% και των εργαζομένων κατά 4%. Μέρος αυτών των χρημάτων θα χρησιμεύσουν για τη δημιουργία των επαγγελματικών Ταμείων που αλλιώς δε θα μπορούσαν να γίνουν γιατί κανείς εργοδότης σήμερα δεν είναι διατεθειμένος να βάλει πρόσθετα χρήματα για να δημιουργήσει επαγγελματικά Ταμεία. Βέβαια, οι εργοδότες κερδίζουν επιπλέον χρήματα καθώς δεν πρόκειται να μεταφέρουν το σύνολο των εισφορών που γλιτώνουν από την υπαγωγή στο ΙΚΑ στα επαγγελματικά Ταμεία. Από την άλλη, από τη μείωση των εισφορών τους οι εργαζόμενοι θα πάρουν το πολύ πίσω 1%.

- Απέναντι σε αυτή την πολιτική πώς αντιδρούν οι ηγεσίες των Ομοσπονδιών;

-- Σ. Ραυτόπουλοςς: Χαρακτηριστικό της στάσης τους είναι ένα απόσπασμα από την πρόσκληση της Ομοσπονδίας των ΕΛΤΑ στην ημερίδα. «Στόχος είναι να ενισχύσουμε τον αγώνα μας για την υλοποίηση και εφαρμογή των διατάξεων του νέου ασφαλιστικού νόμου». Δηλαδή, λένε ότι θα αγωνιστούνε για να εφαρμόσουν την κυβερνητική πολιτική!!! Και για αυτό κάνουν και την ημερίδα. Για να εξασφαλίσουν το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, μπροστά στις εκλογές, εμφανίζοντας ότι έχουν και τη συναίνεση των εργαζομένων.

-- Γ. Κρίκας: Στόχος του νόμου αυτού είναι η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης και αυτό επιχειρεί και με την ίδρυση των επαγγελματικών Ταμείων και την προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης. Με δύο λόγια, ο νόμος αποτελεί κωδικοποίηση των αξιώσεων του κεφαλαίου. Και οι ηγεσίες αυτές αποτελούν έναν από τους βασικούς μοχλούς υλοποίησής του. Εδώ ακόμα δεν είχε προλάβει να ψηφιστεί και έσπευσαν να υπογράψουν συμβάσεις για τα επαγγελματικά Ταμεία.

-- Βλέπεται άλλη διέξοδο από αυτή που προτείνουν οι ηγεσίες των Ομοσπονδιών;

- Ν. Σιτζάνης: Αν αποδεχτούμε την υπαγωγή του ΤΑΠ - ΟΤΕ στο ΙΚΑ με τους όρους που προβλέπει ο νόμος, τότε αποδεχόμαστε και τον ίδιο το νόμο ο οποίος αφοπλίζει το συνδικαλιστικό κίνημα να παλέψει για την κατάργησή του και αλλαγή του. Για αυτό και εμείς λέμε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να ωφεληθούν από την ένταξη τώρα στο ΙΚΑ, ούτε και αργότερα αν δεν ανατραπούν οι συγκεκριμένες πολιτικές που επιδεινώνουν και το ΙΚΑ και το ΤΑΠ - ΟΤΕ και όλα τα άλλα Ταμεία. Σε αυτή την κατεύθυνση λέμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να αγωνιστεί ενάντια στο νόμο και να διεκδικήσει αιτήματα που να καλύπτουν τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, όπως τη δημόσια δωρεάν υποχρεωτική καθολική κοινωνική ασφάλιση, τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κ.ά.

- Σ. Ραυτόπουλοςς: Οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεπεράσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ και να παλέψουν για την αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα και να ανατρέψουν αυτή την πολιτική.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ