ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πάλη για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, ΣΣΕ για όλους χωρίς κόλπα και εξαιρέσεις

Ανακοίνωση με αφορμή την «επέκταση» της κλαδικής ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Eurokinissi

Την ανάγκη συνέχισης του αγώνα για να εφαρμοστεί η Συλλογική Σύμβαση σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους του κλάδου, προβάλλοντας ταυτόχρονα το σύνολο των αιτημάτων για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, υπογραμμίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ, με αφορμή την απόφαση της υπουργού Εργασίας για «επέκταση» της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Στην ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Η υποχρεωτικότητα και επεκτασιμότητα των ΣΣΕ είναι ένα μέρος της πρότασης νόμου 513 συνδικαλιστικών οργανώσεων που απέρριψε στο σύνολό της η σημερινή κυβέρνηση και φυσικά αρνήθηκαν να στηρίξουν τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ. Είναι διεκδίκηση για την οποία οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και στον κλάδο, δώσαμε σημαντικές μάχες σε κάθε χώρο δουλειάς και περιοχή, αναδεικνύοντας την ανάγκη για συνολική επαναφορά των ΣΣΕ και κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων.

Ομως, η χτεσινή (σ.σ. προχτεσινή) απόφαση της υπουργού Εργασίας δεν πρόκειται ούτε να εφαρμοστεί σε όλο τον κλάδο ούτε και να ικανοποιήσει - όπου εφαρμοστεί - τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων.

Κι αυτό γιατί:

1. Ποτέ και καμιά ΣΣΕ στα ξενοδοχεία δεν εφαρμόστηκε για όλους τους εργαζόμενους, ούτε πριν από την κρίση ούτε πολύ περισσότερο μετά από αυτήν. Ελάχιστοι ξενοδόχοι την εφάρμοζαν, κι αυτοί όπου υπήρχαν σωματεία που έλεγχαν την εφαρμογή της (...) Εφαρμοζόταν σε ελάχιστα ξενοδοχεία, κάτι που μπορεί να αποδειχτεί από στοιχεία του ΕΦΚΑ για τις καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

2. Η ΣΣΕ που υπέγραψε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας τον Μάρτη ενσωματώνει τις μειώσεις μισθών του 2012, αλλά και δικαιωμάτων, όπως την κατάργηση της εβδομαδιαίας ανάπαυσης.

3. Παραμένει σε ισχύ ο υποκατώτατος μισθός των 511 ευρώ για τους νέους.

4. Χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι που εργάζονται στα ξενοδοχεία μέσα από δουλεμπορικά συνεργεία θα εξακολουθούν να αμείβονται με 586 ευρώ, αφού σε αυτούς δεν εφαρμόζεται καμιά ΣΣΕ. Πρόσφατα η υπουργός Εργασίας αρνήθηκε να νομοθετήσει την εφαρμογή των κλαδικών ΣΣΕ σε αυτούς τους εργαζόμενους. Τα δουλεμπορικά συνεργεία θα μεγαλώσουν, πολλοί εργαζόμενοι με σταθερή δουλειά θα αντικατασταθούν από εργολαβικούς.

5. Οι μηχανισμοί του υπουργείου, που έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή της νομοθεσίας, όχι μόνο δεν ελέγχουν την τήρηση των ΣΣΕ, αλλά επιβλέπουν την υλοποίηση όλου του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου που η σημερινή κυβέρνηση διατηρεί και επεκτείνει.

6. Εκατομμύρια εργαζόμενοι (όπως στον Επισιτισμό) θα παραμείνουν χωρίς ΣΣΕ, με τον κατώτατο μισθό που θα μονιμοποιηθεί και θα καθορίζεται με κυβερνητική απόφαση, ανάλογα με τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών».

Απάντηση με οργάνωση της πάλης για τις δικές μας ανάγκες

Σχετικά με τους πανηγυρισμούς της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ) και το ρόλο της, η Γραμματεία υπογραμμίζει: «Οι επευφημίες της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας δεν εκπλήσσουν και κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με αυτήν της κυβέρνησης και των ξενοδόχων, αφού στην ανακοίνωσή της αποθεώνει τον "κοινωνικό διάλογο" που είναι όχημα για να καταργούνται εργασιακά δικαιώματα (...) Στην ίδια ανακοίνωση η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας πανηγυρίζει ότι τάχα η επεκτασιμότητα θα λύσει προβλήματα που δημιουργεί ο "αθέμιτος ανταγωνισμός" μεταξύ των ξενοδόχων, λες και δεν είναι ο ίδιος ο ανταγωνισμός των επιχειρηματικών ομίλων ("θεμιτός" ή "αθέμιτος") αυτός που μειώνει μισθούς και δικαιώματα στο κυνήγι μεγαλύτερου κέρδους».

Για τα Συνδικάτα του κλάδου, τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία, «τα καθήκοντα παραμένουν σημαντικά και κρίσιμα για το επόμενο διάστημα. Η μαζικοποίησή τους, η οργάνωση της πάλης με γραμμή σύγκρουσης με την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις, η αλλαγή των συσχετισμών για τα πετάξουμε έξω από τα σωματεία τους ανθρώπους της εργοδοσίας, είναι οι μόνες προϋποθέσεις που μπορούν να εξασφαλίσουν την ικανοποίηση των αναγκών μας».

Και καταλήγει: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να εφαρμοστεί η Συλλογική Σύμβαση σε όλους τους εργαζόμενους, διεκδικώντας παράλληλα: Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Κατάργηση του άθλιου διαχωρισμού παλιών και νέων εργαζομένων. Επαναφορά του θεσμικού πλαισίου για τις ΣΣΕ. Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στον Επισιτισμό. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας και επεκτασιμότητας χωρίς κόλπα κι εξαιρέσεις. Οι δικές μας ανάγκες είναι η σταθερή δουλειά με δικαιώματα, με σταθερό ημερήσιο χρόνο, με μείωση του εργάσιμου χρόνου, με 35ωρο - 5ήμερο και ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις».

Νέες προκλητικές αξιώσεις από τους μεγαλοξενοδόχους

Στο μεταξύ, χτες, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), παρεμβαίνοντας στο ζήτημα της «επέκτασης» της κλαδικής ΣΣΕ, προβάλλει ανοιχτά νέες αξιώσεις ως ανταλλάγματα στη λεγόμενη «αύξηση του κόστους εργασίας», επιβεβαιώνοντας ότι αυτή η κολοβή «επέκταση» συνδέεται άμεσα με παρασκηνιακά παζάρια με την κυβέρνηση για την εξασφάλιση νέων προκλητικών προνομίων προς τη μεγαλοεργοδοσία, στην κατεύθυνση και των σχετικών δεσμεύσεων που ανέλαβε προς το μεγάλο κεφάλαιο ο πρωθυπουργός κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, αφού πρώτα εξαίρει τη «συνεργασία» της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ) και το ρόλο της στη διαμόρφωση κλίματος «εργασιακής ειρήνης» στον κλάδο, η ΠΟΞ αναφέρει ότι η «επέκταση» της κλαδικής ΣΣΕ «επιφέρει σημαντική αύξηση του κόστους εργασίας για τα ξενοδοχεία» και επαναλαμβάνει ότι «θέση της Ομοσπονδίας είναι η άμεση αποκλιμάκωση των βαρών για το ελληνικό ξενοδοχείο. Επί παραδείγματι, θα πρέπει να γίνει πράξη η μείωση του εργοδοτικού ποσοστού στις ασφαλιστικές εισφορές (...) Επιπλέον, θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος για το ζήτημα των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας του κλάδου, προκειμένου ο τουρισμός να συνεχίσει να αποτελεί φάρο απασχόλησης για τους ανέργους».

Με μια κουβέντα, οι μεγαλοξενοδόχοι, πέραν της πάγιας αξίωσής τους για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τους, αποκαλύπτουν ότι διεξάγεται «διάλογος» για τους νεοεισερχόμενους στον κλάδο, για τη διαμόρφωση δηλαδή ενός νέου είδους «υπο-κατώτατου» μισθού για τους ανέργους που ψάχνουν να βρουν ένα μεροκάματο στον κλάδο του Τουρισμού!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ - ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αγώνας για ενιαία Σύμβαση κόντρα στην πολυδιάσπαση του κλάδου

Σε αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, για αυξήσεις μισθών, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο της Καθαριότητας η Επιτροπή Αγώνα Καθαριστών - Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Αθήνας.

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι σχολικές καθαρίστριες βρίσκονται ξανά αντιμέτωπες με τα χρόνια προβλήματα του κλάδου.

«Οι δεκάμηνες συμβάσεις έργου, που αρχίζουν και τελειώνουν μαζί με τη σχολική χρονιά, δεν διασφαλίζουν ότι ο εργαζόμενος θα προσληφθεί και την επόμενη χρονιά, με αποτέλεσμα την τεράστια ανασφάλεια στον κλάδο», εξηγεί η Επιτροπή Αγώνα.

Στο έδαφος της ανασφάλειας αυτής, καταγγέλλει τις πρακτικές μιας σειράς δήμων: Ο δήμος Μεγαρέων δεν ανανέωσε τις συμβάσεις σε τρεις εργαζόμενες, με τη δικαιολογία ότι «έχουν εισόδημα». Ο δήμος Μενιδίου «μοιράζει» τα σχολεία σε δύο εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να «μοιράζονται» στα δύο και οι άθλιοι μισθοί των 400 - 500 ευρώ. Η εντατικοποίηση και η απλήρωτη εργασία ταλαιπωρούν την πλειοψηφία των εργαζομένων.

«Παρά τις μεγάλες υποσχέσεις της κυβέρνησης για ομαλότητα στο εργασιακό καθεστώς των σχολικών καθαριστριών ή για τον δήθεν εξοστρακισμό των εργολαβικών - δουλεμπορικών συνεργείων, οι εργαζόμενες στην καθαριότητα αντιμετωπίζουν καθημερινά αμέτρητες δυσκολίες και εμπόδια σε όλους τους κλάδους και τους εργασιακούς χώρους. Απληρωσιά, ανασφάλεια, ανεργία, κακοπληρωμένη εργασία παντού!», τονίζει η Επιτροπή Αγώνα. Καλεί τους εργαζόμενους «να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να διεκδικήσουν άμεση μονιμοποίηση των καθαριστριών σε όλα τα σχολεία, με πλήρη απασχόληση, κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν στα σχολεία με νέες προσλήψεις».

Οπως υπογραμμίζει η Επιτροπή Αγώνα, «το μεγαλύτερο αγκάθι στον κλάδο είναι η πολυδιάσπασή του, ο κατακερματισμός με διαφορετικές συμβάσεις και μισθούς στον ίδιο ή αντίστοιχο φορέα, οι διαφορετικές εργασιακές σχέσεις, οι εργολαβίες».

Απευθύνει κάλεσμα ώστε «να συζητηθεί πλατιά στους χώρους δουλειάς η πρόταση για ενιαία Συλλογική Σύμβαση στον κλάδο της καθαριότητας. Να σπάσει το απόστημα του διαχωρισμού που εξυπηρετεί το κράτος, τις εργολαβίες. Να συνταχθούν οι εργαζόμενοι πίσω από ένα πλαίσιο διεκδικήσεων που θα το καλύπτει μια ενιαία κλαδική Σύμβαση με βάση τις σημερινές ανάγκες».

«Καλούμε τα σωματεία στην καθαριότητα να οργανώσουν μέτωπο για να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας απέναντι σε κυβέρνηση και εργολάβους, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, για αυξήσεις στους μισθούς, για πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για την ένταξη του επαγγέλματος στα Βαρέα και Ανθυγιεινά», καταλήγει η Επιτροπή Αγώνα.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ - ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Παράσταση διαμαρτυρίας με αιχμή τη διεκδίκηση της υπογραφής κλαδικών ΣΣΕ, με αυξήσεις στους μισθούς, διεύρυνση δικαιωμάτων και υποχρεωτική ισχύ, συνδιοργανώνουν αύριο Πέμπτη, στις 8.30 π.μ., έξω από το ξενοδοχείο «Royal Olympic» η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας, το Συνδικάτο Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά και το Σωματείο Εργαζομένων στη «BOEHRINGER-INGELHEIM HELLAS».

Καλούν εργαζόμενους, συνδικαλιστές και τα σωματεία στο Φάρμακο και την Ιδιωτική Υγεία να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση, καθώς την ίδια στιγμή θα εκτυλίσσεται στον συγκεκριμένο χώρο συνέδριο με θέμα «Η επόμενη μέρα στο επιχειρείν στην Υγεία», με τη συμμετοχή στελεχών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, μεγαλοεπιχειρηματιών της Ιδιωτικής Υγείας και του Φαρμάκου κ.ά.

«Ολοι αυτοί θα βάλουν τη δική τους ατζέντα για την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Στην ατζέντα αυτή, όμως, δεν χωράνε τα διαρκώς οξυνόμενα προβλήματα των εργαζομένων στους συγκεκριμένους κλάδους», αναφέρουν στο κοινό κάλεσμά τους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του χώρου. «Οι εργοδότες συστηματικά αποφεύγουν να διαπραγματευτούν με τα σωματεία των εργαζομένων, να δεσμευτούν με ΣΣΕ, ενώ οι φαρμακοβιομήχανοι προτείνουν για τους εργαζόμενους του κλάδου Συλλογική Σύμβαση που δεν θα προβλέπει βασικό μισθό και μειώνει θεσμικές κατακτήσεις και δικαιώματα», επισημαίνουν τα συνδικάτα και καλούν «να ακουστεί η φωνή των εργαζομένων, οι δικές μας ανάγκες και διεκδικήσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ