Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ - ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αγώνας για ενιαία Σύμβαση κόντρα στην πολυδιάσπαση του κλάδου

Σε αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, για αυξήσεις μισθών, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο της Καθαριότητας η Επιτροπή Αγώνα Καθαριστών - Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Αθήνας.

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι σχολικές καθαρίστριες βρίσκονται ξανά αντιμέτωπες με τα χρόνια προβλήματα του κλάδου.

«Οι δεκάμηνες συμβάσεις έργου, που αρχίζουν και τελειώνουν μαζί με τη σχολική χρονιά, δεν διασφαλίζουν ότι ο εργαζόμενος θα προσληφθεί και την επόμενη χρονιά, με αποτέλεσμα την τεράστια ανασφάλεια στον κλάδο», εξηγεί η Επιτροπή Αγώνα.

Στο έδαφος της ανασφάλειας αυτής, καταγγέλλει τις πρακτικές μιας σειράς δήμων: Ο δήμος Μεγαρέων δεν ανανέωσε τις συμβάσεις σε τρεις εργαζόμενες, με τη δικαιολογία ότι «έχουν εισόδημα». Ο δήμος Μενιδίου «μοιράζει» τα σχολεία σε δύο εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να «μοιράζονται» στα δύο και οι άθλιοι μισθοί των 400 - 500 ευρώ. Η εντατικοποίηση και η απλήρωτη εργασία ταλαιπωρούν την πλειοψηφία των εργαζομένων.

«Παρά τις μεγάλες υποσχέσεις της κυβέρνησης για ομαλότητα στο εργασιακό καθεστώς των σχολικών καθαριστριών ή για τον δήθεν εξοστρακισμό των εργολαβικών - δουλεμπορικών συνεργείων, οι εργαζόμενες στην καθαριότητα αντιμετωπίζουν καθημερινά αμέτρητες δυσκολίες και εμπόδια σε όλους τους κλάδους και τους εργασιακούς χώρους. Απληρωσιά, ανασφάλεια, ανεργία, κακοπληρωμένη εργασία παντού!», τονίζει η Επιτροπή Αγώνα. Καλεί τους εργαζόμενους «να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να διεκδικήσουν άμεση μονιμοποίηση των καθαριστριών σε όλα τα σχολεία, με πλήρη απασχόληση, κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν στα σχολεία με νέες προσλήψεις».

Οπως υπογραμμίζει η Επιτροπή Αγώνα, «το μεγαλύτερο αγκάθι στον κλάδο είναι η πολυδιάσπασή του, ο κατακερματισμός με διαφορετικές συμβάσεις και μισθούς στον ίδιο ή αντίστοιχο φορέα, οι διαφορετικές εργασιακές σχέσεις, οι εργολαβίες».

Απευθύνει κάλεσμα ώστε «να συζητηθεί πλατιά στους χώρους δουλειάς η πρόταση για ενιαία Συλλογική Σύμβαση στον κλάδο της καθαριότητας. Να σπάσει το απόστημα του διαχωρισμού που εξυπηρετεί το κράτος, τις εργολαβίες. Να συνταχθούν οι εργαζόμενοι πίσω από ένα πλαίσιο διεκδικήσεων που θα το καλύπτει μια ενιαία κλαδική Σύμβαση με βάση τις σημερινές ανάγκες».

«Καλούμε τα σωματεία στην καθαριότητα να οργανώσουν μέτωπο για να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας απέναντι σε κυβέρνηση και εργολάβους, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, για αυξήσεις στους μισθούς, για πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για την ένταξη του επαγγέλματος στα Βαρέα και Ανθυγιεινά», καταλήγει η Επιτροπή Αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ