ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΛΑΙΛΑΠΑ
«Στο σφυρί» η δημόσια ακίνητη περιουσία

Στην εκμετάλλευση από το ιδιωτικό μεγάλο κεφάλαιο παραδίδονται σημαντικοί ελεύθεροι χώροι, ολυμπιακά ακίνητα, αγροτική γη, δασικές εκτάσεις, ακόμη και οικολογικά προστατευόμενες περιοχές...

Προς ιδιωτική εκμετάλλευση ακόμα και ο υδροβιότοπος του Εβρου...
Προς ιδιωτική εκμετάλλευση ακόμα και ο υδροβιότοπος του Εβρου...
Το «γενικό ξεπούλημα» στο μεγάλο κεφάλαιο της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, των ελεύθερων χώρων ή ακόμη και των περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών και δασικών εκτάσεων, προανήγγειλαν χτες κατά τη διάρκεια ημερίδας που οργάνωσε ο «Ομιλος Καλοφωλιά», με τον πιο επίσημο τρόπο σειρά από κυβερνητικά στελέχη. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει κατά γράμμα την πολιτική που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ στον τομέα αυτό, αναγορεύοντάς τη μάλιστα σε «έναν από τους κύριους άξονες της οικονομικής πολιτικής της»!

Τα λόγια αυτά ανήκουν στον πρόεδρο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) Γ. Ξηραδάκη, ο οποίος ισχυρίστηκε επίσης πως «η οικονομία διαβλέπει ξεκάθαρα πλέον μια διέξοδο στην ακίνητη περιουσία, αφού είναι το κομμάτι του κρατικού πλούτου που παραμένει μια αναξιοποίητη πηγή εσόδων και ανάπτυξης». Βέβαια, τόσο αυτός, όσο και συνολικά η κυβέρνηση, ότι η ακίνητη περιουσία ανήκει στο λαό, ο οποίος δεν έχει δώσει σε κανέναν το δικαίωμα να τη διαχειρίζεται σε όφελος κάποιων ομίλων.

Οπως δήλωσε ο ίδιος ο Γ. Ξηραδάκης, τα επόμενα δύο με 2,5 χρόνια δρομολογεί σε πρώτη φάση τον εντοπισμό των ακινήτων του Δημοσίου που έχουν προοπτική αξιοποίησης από τους ιδιώτες. Παράλληλα, με τη βοήθεια χρηματοοικονομικού συμβούλου, θα προχωρήσει στην επιλογή των ιδιωτών «επενδυτών» που θα εκμεταλλευτούν, με διάφορους τρόπους την κρατική περιουσία.

«Στο σφυρί», Ελληνικό, Ιππόδρομος και ...βιότοποι!

... αλλά και η έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
... αλλά και η έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει προς εκμετάλλευση, δηλαδή σε οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση, όχι μόνο μερικούς από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους του Λεκανοπεδίου Αττικής που ασφυκτιά λόγω νέφους και έλλειψης πρασίνου, όπως η έκταση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, αλλά και του πρώην Ιπποδρόμου στο Ν. Φάληρο.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ικανοποιήσει τη βουλιμία του μεγάλου κεφαλαίου παραχωρώντας του προς εκμετάλλευση ακόμη και ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές, όπως αυτές που διέπονται από διεθνείς συμβάσεις, δηλαδή τις περιοχές NATURA και τους υδροβιότοπους της Συνθήκης Ραμσάρ! Οπως δήλωσε ο Γ. Ξηραδάκης, «ενισχύονται οι προσπάθειες για ανάπτυξη και λειτουργία οικοτουριστικών Συγκροτημάτων στις περιοχές αυτές, μέσω κατάλληλων επιχειρηματικών σχημάτων, που θα μπορέσουν να αποτελέσουν πρότυπα ανάπτυξης καινοτόμου οικονομικής δραστηριότητας»! Περιοχές που εντάσσονται στην κατηγορία αυτή, όπως ανέφερε ο ίδιος, είναι για παράδειγμα παραποτάμιες περιοχές (Πηνειός, Εβρος), Παραλίμνιες (Βεγορίτιδα), αλλά και ορεινές (Βόρας, Πίνδος).

Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, η ΚΕΔ στο πλαίσιο της «αξιοποίησης» της δημόσιας ακίνητης περιουσίας μελετά την προσφορά νέων χρηματοοικονομικών προϊόντων, δρομολογώντας την ίδρυση Εταιρείας Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΕΕΑΠ), η οποία θα εισαχθεί και στο Χρηματιστήριο.

Οσον αφορά στο πρόγραμμα στέγασης των υπηρεσιών του Δημοσίου και εδώ η ΚΕΔ προβλέπει την ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών, προκρίνοντας λογικές σαν αυτή της πώλησης και επανεκμίσθωσης, μέσω της οποίας το Ελληνικό Δημόσιο μεταβιβάζει το ακίνητο στον ιδιώτη - «επενδυτή» «και το μισθώνει μακροχρόνια, έναντι μισθώματος και άλλων όρων που καθορίζονται ελεύθερα μεταξύ των δύο μερών». Πρόκειται ουσιαστικά για μέτρο - «δώρο» σε συγκεκριμένους μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό αποκτούν μεγάλη ρευστότητα και εξασφάλιση κερδοφορίας - χωρίς κανένα ρίσκο - για τις επόμενες δεκαετίες...

Ξεπουλά και η «ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ»

Το ξεπούλημα τεράστιας δημόσιας περιουσίας σχεδιάζει και η «Αγρογή ΑΕ», εταιρία που διαχειρίζεται αγροτικές εκτάσεις και ακίνητα που υπάγονται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στην παρέμβασή της, στην ίδια ημερίδα, η διευθύνουσα σύμβουλος της «Αγρογή», Κατερίνα Αδαμοπούλου, βάφτισε «συνεκμετάλλευση» και «συνδιαχείριση» την εκχώρηση δημόσιας περιουσίας σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Χαρακτηριστική η υποκριτική δήλωσή της: «Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι να ξεπουλήσουμε την ελληνική γη αλλά να την αξιοποιήσουμε, να τη συνδιαχειριστούμε, να συνεκμεταλλευτούμε τις εκτάσεις αυτές προς όφελος των κατοίκων»...

Στην ομιλία της είπε επίσης πως η Αγρογή διαχειρίζεται, 11 εκατ. στρέμματα τα οποία «σε πρώτη τουλάχιστον φάση», όπως έσπευσε να σημειώσει, ανήκουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι εκτάσεις και τα ακίνητα αυτά βρίσκονται σε 402 δήμους της χώρας.

Στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ για την Αγροτική Ανάπτυξη υποσχόταν «κατάργηση της "Αγρογή ΑΕ" με κατάργηση του σχετικού Νόμου, διότι μόνο γραφειοκρατικά εμπόδια προσθέτει στην αγορά γης». Τώρα, την αξιοποιεί κατάλληλα, συνεχίζοντας το σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ για τη συγκεκριμένη ΑΕ. Διαχείριση της δημόσιας περιουσίας με στόχο την εκχώρησή της σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Και τα «Ολυμπιακά ακίνητα»

Στο χαιρετισμό της στο συνέδριο η Φ. Π. Πετραλιά, αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, ανακοίνωσε πως ο πρωθυπουργός τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει το «μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα» για την «αξιοποίηση» των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Ισχυρίστηκε για μια ακόμα φορά πως η κυβέρνηση δε θα πουλήσει καμία εγκατάσταση.

Τέλος, στην παρέμβασή του ο Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, πρόεδρος της «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ», δείχνοντας την κατεύθυνση της κυβέρνησης, είπε πως η χώρα πάσχει από ξένες επενδύσεις, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι δεν ενέταξε στο σχεδιασμό τη μεταολυμπιακή χρήση των εγκαταστάσεων που κατασκευάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΣΑΔΑΣ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ
Να αποτραπεί η οικοπεδοποίηση

Η αποτροπή της οικοπεδοποίησης και της αλόγιστης «ανάπτυξης» αποτελεί σήμερα τη μείζονα προτεραιότητα για όλους μας τονίζει σε ανακοίνωση ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών και η Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ).

«Δυστυχώς», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «σοβαρά δείγματα ασύνδετων πολιτικών και αποσπασματικών επιλογών οδηγούν στην καθολική οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση και των τελευταίων ελεύθερων χώρων». Στη συνέχεια αναφέρονται τα παρακάτω χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • «Το μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού τεμαχίζεται και δίνεται προς εκμετάλλευση στην εταιρία "Ολυμπιακά Ακίνητα". Πλέον των 2200 στρεμμάτων θα οικοδομηθούν καταστρατηγώντας και αυτόν τον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό.
  • Τα στρατόπεδα που αποδεσμεύονται είναι ο νέος στόχος για πλήρη οικοπεδοποίηση και ανέγερση εργατικών κατοικιών(!) επιστρέφοντας στον σχεδιασμό περασμένων δεκαετιών.
  • Το Πασαλιμάνι ως σημαντικός ιστορικός τόπος του Πειραιά και του θαλάσσιου μετώπου του Σαρωνικού, επιχειρείται να εκχωρηθεί και αυτός για «αξιοποίηση» και αποκαθήλωση του δημόσιου χαρακτήρα του.
  • Το Πάρκο στο Γουδί και οι προθέσεις για μεταφορά ποδοσφαιρικών γηπέδων, οι αναπλάσεις στην Αθήνα, οι πλατείες, οι παρεμβάσεις της ΕΑΧΑ, το πάρκο Ριζάρη, ο Ελαιώνας αλλά και οι καταπατημένες εκτάσεις του δημοσίου συνιστούν ένα εκρηκτικό μείγμα που κάποιος πρέπει να το διαχειριστεί με οριοθέτηση πολιτικών προς όφελος των πολιτών και της βιώσιμης ανάπτυξης.
  • Τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα και η απαξίωση των Ξενία - των αξιολογότερων δειγμάτων αρχιτεκτονικής παρέμβασης - στο βωμό της «αξιοποίησης», αποτελούν σαφές δείγμα αναποτελεσματικών πολιτικών.

Ο ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ υπογραμμίζει πως όλα τα παραπάνω συνιστούν δείγματα υποβάθμισης του δημόσιου χώρου. Τέλος, καλεί τη συντεταγμένη Πολιτεία και τους κοινωνικούς φορείς «σε συζήτηση και επαναθεώρηση στρατηγικών με στόχο τη διαφύλαξη της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, των δημόσιων χώρων και τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος μέσα από ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη και αναβάθμιση των αστικών τόπων».

Τα βρήκαν...

Κι ενώ οι αποκαλύψεις για τις κυβερνητικές προθέσεις περί ξεπουλήματος των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων έγιναν στην ημερίδα της εφημερίδας «Εξπρές», λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπείας της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (η ηγεσία της πρόσκειται σε ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) και της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού Φ. Π. Πετραλιά.

Σε αυτήν, υπήρξε πλήρης συμφωνία για την ανάληψη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στους χώρους των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, αρκεί να μετέχει στο τραπέζι του διαλόγου και η Τοπική Αυτοδιοίκηση... Οι δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ, Π. Φιλίππου ότι «μέλημα των δημάρχων είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των Ολυμπιακών έργων», έχουν να κάνουν μάλλον με προσπάθεια αποπροσανατολισμού... Αλλωστε, η Φ. Π. Πετραλιά φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι πρέπει «να δημιουργηθούν τα καλύτερα σχήματα, γιατί το πρόγραμμα αυτό της μεταολυμπιακής αξιοποίησης είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα για το Λεκανοπέδιο και για τους πολίτες τα επόμενα 20 χρόνια».

Λίγο νωρίτερα στην ημερίδα της εφημερίδας ΕΞΠΡΕΣ ο Γ. Ξηραδάκης πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι για να υλοποιηθεί ο σχετικός σχεδιασμός του ξεπουλήματος «προϋποθέτει τη ριζική αλλαγή της νοοτροπίας τόσο των πολιτών όσο και του συνόλου των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ