ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
Πολυθεματική παρέμβαση στη νεολαία

Στην πλατεία Τσαλδάρη στη Ν. Ιωνία θα μιλήσει απόψε ο Νίκος Σοφιανός, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, σε προφεστιβαλική εκδήλωση που ξεκινάει στις 8.30 μ.μ. και είναι αφιερωμένη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, στα έργα που γίνονται και επηρεάζουν την περιοχή, αλλά και τις γενικότερες επιπτώσεις τους στον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει, επίσης, συζήτηση με τους: Δημήτρη Κυζίλη, μέλος της Αθλητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, Κυριάκο Καρύδη, μέλος του Τμήματος Ολυμπιακών Αγώνων της ΚΕ του ΚΚΕ, Παναγιώτη Τσουκαλά, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου και επικεφαλής της ΔΠΙ, ενώ έχουν προσκληθεί και αθλητικοί, πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής και κινήσεις πολιτών από τη Ν. Ιωνία και το Γαλάτσι. Θα παρουσιαστεί το θεατρικό έργο «Το σκήπτρο της εξουσίας» από νεαρούς ΚΝίτες και θα ακολουθήσει συναυλία με το ροκ συγκρότημα «Κάρμα».

Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτές τις μέρες, στο πλαίσιο του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», είναι:

  • Αύριο, Παρασκευή:

- Στο Λαύριο, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Παιδεία» και ομιλητή τον Κώστα Μυτιληνιού, μέλος του Γραφείου του ΚΣ.

- Στα Φάρσαλα, στις 10.00 μ.μ., με θέμα «Παιδεία».

Το 26ο Φεστιβάλ ταξιδεύει εδώ και καιρό στις γειτονιές και τις πόλεις της χώρας
Το 26ο Φεστιβάλ ταξιδεύει εδώ και καιρό στις γειτονιές και τις πόλεις της χώρας
- Στην Ιερισσό Χαλκιδικής, στις 9 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη, επίσης, στην Παιδεία.

- Στους Αγ. Θεοδώρους Κορινθίας, που πρόσφατα πληγήκανε από τη φωτιά, στις 9 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στο περιβάλλον.

  • Το Σάββατο, 22/7:

- Στην Αίγινα, στην Παλαιά Προβλήτα, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Παιδεία».

- Στο Ρίο, στις 9 μ.μ., με θέμα «Ναρκωτικά και μαθητικό κίνημα».

- Στη Νέα Αρτάκη Ευβοίας, στις 8.30 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

- Στο Πέτα Αρτας, στις 8.30 μ.μ., με θέμα τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.

- Στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, στις 9 μ.μ.

- Στους Γιαννάδες Κέρκυρας, στις 9 μ.μ.

  • Την Κυριακή, 23/7:

- Στη Νέα Μάκρη, εκδήλωση, που θα περιλαμβάνει εκθέσεις βιβλίου, σκίτσου και φωτογραφικού υλικού, αγώνες σκάκι και άλλες δραστηριότητες.

- Στην Αχαγιά, στις 9 μ.μ., με θέμα «Μαθητικό κίνημα και νέοι αγρότες».

- Στην Ιθάκη, στις 9 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στη δράση της ΚΝΕ στο κίνημα της νεολαίας.

- Στη Φαρκαδόνα Τρικάλων, στις 9.30 μ.μ., με θέμα «Παιδεία».

- Στην Αμφιλοχία, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Παιδεία».

- Στην Ορμίλια Χαλκιδικής, στις 9 μ.μ., εκδήλωση για την επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα της νεολαίας.


ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
«Ψαλίδα» στα αποτελέσματα πόλης και υπαίθρου

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων της Β` Λυκείου που έχουν αναρτηθεί στα Λύκεια της χώρας αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά ότι η απόρριψη των μαθητών έχει και ταυτότητα και γεωγραφία. Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα στο Νομό Λάρισας, σύμφωνα με στοιχεία της τοπικής ΕΛΜΕ, που αφορούν 37 σχολεία εκ των οποίων τα δύο είναι ιδιωτικά. Το γενικό ποσοστό απόρριψης μαθητών της Β` Λυκείου στο νομό είναι 17,4%, με τεράστιες όμως αποκλίσεις ανάμεσα στα σχολεία της πόλης και της υπαίθρου. Ειδικότερα, στα 12 Ενιαία Λύκεια και το Μουσικό Λύκειο της Λάρισας το ποσοστό απόρριψης είναι περίπου 12,4%, ενώ στα υπόλοιπα σχολεία που βρίσκονται στην αγροτική ύπαιθρο του νομού το ποσοστό απόρριψης στη Β` Λυκείου φτάνει το 20,3%. Ενδεικτικά αναφέρονται τα Λύκεια Πυργετού με 60% αποτυχία, αφού από τους 30 μαθητές της Β` Λυκείου απορρίφθηκαν οι 18, το Λύκειο Λιβαδίου με 43,5% αποτυχία και τους 10 από τους 23 μαθητές να μην προάγονται, το Λύκειο Αρμενίου με 35,3% (6 από τους 17 μαθητές) να μην προάγεται, το Λύκειο Γόννων 36,4% αποτυχία κλπ. Και στο Νομό Λάρισας τα αποτελέσματα στη Γ` Λυκείου δείχνουν μικρά ποσοστά απόρριψης, καθώς όπως φαίνεται φέτος η εικόνα που παρουσιάζει η Γ` Λυκείου αντικατοπτρίζει το αποτέλεσμα της ταξικής διαλογής που είχε ξεκινήσει από πέρσι.


Ανεξέλεγκτη η ανάπτυξη των «κολεγίων»

Περίπου 30.000 νέοι φοιτούν σε ιδιωτικές σχολές «άτυπης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», που συνεργάζονται με εκπαιδευτικούς οργανισμούς του εξωτερικού, με μέσο όρο διδάκτρων 1.229.500 δρχ., με εκτιμώμενο μέγεθος της αγοράς αυτής να ξεπερνά τα 35 δισ. δραχμές. Τα παραπάνω στοιχεία συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα «το Πανεπιστήμιο στον 21ο αιώνα», υπεύθυνος της οποίας είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ Γ. Τσαμασφύρος και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Παπαζήση», ενώ συγχρηματοδοτήθηκε από το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ερευνας (ΚΕΕ). Μάλιστα, διαπιστώνεται «αλματώδης ανεξέλεγκτη ανάπτυξη» αυτού του είδους της εκπαιδευτικής δραστηριότητας στη χώρα μας, κάτι που έρχεται να συμπληρώσει το σκηνικό του συνονθυλεύματος σχολών και πτυχίων που τείνει να διαμορφωθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με έρευνα για την «άτυπη τριτοβάθμια εκπαίδευση» των Π. Γετίμη καθηγητή του Παντείου και Δ. Ζωντήρου επιστημονικού συνεργάτη του ΤΕΙ Αθήνας, στη χώρα μας υπάρχουν 62 εγχώριοι εκπαιδευτικοί οργανισμοί, οι οποίοι συνεργάζονται με 100 οργανισμούς και ιδρύματα του εξωτερικού. Οι 54 από τους 62 αυτούς οργανισμούς λειτουργούν με τις μορφές των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών (49), Ιδιωτικών ΙΕΚ (2), Μορφωτικών Οργανισμών (2) και Επιμελητηρίου (1, πρόκειται για το Ιταλικό Εμπορικό Επιμελητήριο).

Σε ό,τι αφορά οικονομικά στοιχεία, τα ετήσια δίδακτρα για προπτυχιακές σπουδές εντάσσονται από τους ερευνητές σε τρεις κλίμακες: α) 500.000 - 1.000.000 δρχ., β) 1.000.000 - 1.500.000 δρχ. και γ) 1.500.000 - 2.000.000 δρχ. Τα στοιχεία προέρχονται από 29 περιπτώσεις, δηλαδή το 46.8% και το μέσο ύψος διδάκτρων ήταν 1.229.500 δρχ. Εννέα από αυτά βρίσκονται στην κλίμακα 500.000 - 1.000.000 δρχ., 17 στην κλίμακα 1.000.000 - 1.500.000 δρχ. και τρία στην κλίμακα 1.500.000 - 2.200.000 δρχ. «Η γενική εικόνα που προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνει έναν τομέα, πολύ σημαντικό σε μέγεθος, του οποίου η ύπαρξη είναι αισθητή, επηρεάζει (αμέσως ή εμμέσως) ένα μεγάλο αριθμό ατόμων, αλλά και οικογενειακών προϋπολογισμών και φιλοδοξεί να παίξει έναν πιο ενεργό ρόλο στα τεκταινόμενα της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», διαπιστώνουν οι ερευνητές, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που αφορούν στις επιμέρους δραστηριότητες, στα οποία έχουν επισημανθεί σοβαρά προβλήματα. Ανάμεσα σε αυτά, επισημαίνεται η έλλειψη κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου, που ρυθμίζει τη δραστηριότητα αυτή, καθώς η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει την ίδρυση ενός Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών με μια απλή έναρξη επιτηδεύματος από την πλευρά του ενδιαφερομένου χωρίς να απαιτείται ειδική άδεια από το υπουργείο Παιδείας και από άλλα συναρμόδια υπουργεία. Για μια ακόμα φορά, επισημαίνεται πως δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία στο θέμα της ονομασίας που πρέπει να χρησιμοποιούν τα ΕΕΣ, όπου είτε δεν αναφέρονται πουθενά οι λέξεις «Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών», είτε, όταν αναφέρονται, αυτό γίνεται με στοιχεία πολύ μικρότερου μεγέθους από τα προβλεπόμενα από το νόμο. Παράλληλα, οι συνεργαζόμενοι με βρετανικά πανεπιστήμια οργανισμοί αυτοδιαφημίζονται ως κολέγια, κάτι που απαγορεύεται ρητά από το νόμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ