ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2023
Σελ. /24
ΑΝΕΣΤΗΣ ΤΣΟΥΚΑΡΑΚΗΣ
Μιλούν για «αμυντική βιομηχανία» και εννοούν την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων

«Η συρρίκνωση και τελικά η αποδυνάμωση της ελληνικής κρατικής αμυντικής βιομηχανίας είναι στόχος και εκτελείται σε συμφωνία των ελληνικών κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τα οικονομικά συμφέροντα που διαμορφώνουν την πολιτική της και του δολοφονικού αυτού οργανισμού που λέγεται ΝΑΤΟ, ο οποίος διαφημίζεται κιόλας», τόνισε στην παρέμβασή του ο Αν. Τσουκαράκης σημειώνοντας: «Αν ανατρέξει κανείς στην επίσημη ιστοσελίδα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων θα διαβάσει το εξής: "Η εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα σχεδιάζει, αναπτύσσει, κατασκευάζει και προμηθεύει με ΝΑΤΟικού τύπου όπλα, οπλικά συστήματα και πυρομαχικά τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις". ΝΑΤΟικού τύπου, καλά ακούσατε. Το βάλαμε και στην ιστοσελίδα ελληνικού εργοστασίου μπας και ξεχαστούμε. Στο τέλος δε της ιστοσελίδας αυτής αναγράφεται: "Παραγωγή προϊόντων βάσει των υψηλών προδιαγραφών του NATO" και "Πιστοποιημένη από το ΝΑΤΟ"».

Πρόσθεσε ότι «η πλήρης ταύτιση των μέχρι τώρα κυβερνήσεων στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάνει τη χώρα μας τον καλύτερο πελάτη σε εγχώρια και ξένα μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας (...)

Αυτοί μιλούν για "αμυντική βιομηχανία" και εννοούν πολεμική βιομηχανία για εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών τους σχεδίων σε όλη τη Γη! Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η ΠΥΡΚΑΛ του Υμηττού οδηγήθηκαν και οδηγούνται στον μαρασμό και στο λουκέτο, ως συνέχεια μιας στοχευμένης επίθεσης σε κρατικές επιχειρήσεις, όπως είναι τα Ναυπηγεία, ο ΟΤΕ, η ΕΑΒ, η ΕΛΒΟ, αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών που εφάρμοσαν διαχρονικά όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις (...)

Το ΚΚΕ, διαχρονικά, αντιπαλεύει τη συρρίκνωση και την ιδιωτικοποίηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι αυτή διαθέτει σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν πολλαπλά, όπως για παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού αλλά και παραγωγή μέσων για ειρηνικές χρήσεις, στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης της κοινωνίας και της οικονομίας, με στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ
Σφραγίζεται η πλήρης απαξίωση της ΠΥΡΚΑΛ

Στην πορεία της ΠΥΡΚΑΛ, που η απαξίωση της σφραγίζεται με τις σημερινές αποφάσεις, αναφέρθηκε ο Γ. Κονδύλης, λέγοντας πως «το εργοστάσιο που γνωρίζουμε με την ονομασία ΠΥΡΚΑΛ Υμηττού ιδρύθηκε στα 1874 και αποτέλεσε για πάνω από έναν αιώνα τον κύριο προμηθευτή πυρομαχικών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι εξαγωγές των προϊόντων της σε όλο τον κόσμο υπήρξαν πάντοτε πολύ σημαντικές, αφού σε αυτά περιλαμβάνονταν και προϊόντα που κάλυπταν και λαϊκές ανάγκες όπως λέβητες, γέφυρες, μέχρι και ανεμογεννήτριες τις τελευταίες δεκαετίες. Το 1908 συγχωνεύθηκε με την εταιρεία των αδελφών Μαλτσινιώτη και το 1934 πέρασε στα χέρια του Μποδοσάκη.

Με ένα διάλειμμα στα χρόνια της Κατοχής, ο Μποδοσάκης θησαύρισε από αυτήν την παραγωγική μονάδα, εντείνοντας την εκμετάλλευση και την τρομοκρατία στους εργαζομένους με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα, με απολύσεις, δυσμενείς μεταθέσεις σε άλλες επιχειρήσεις του ομίλου, πρόστιμα, συλλήψεις. Στις αρχές της δεκαετίας του '80 η ΠΥΡΚΑΛ ήδη είχε συσσωρεύσει τεράστια χρέη. Μέσα από μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων, διεκδικώντας τη δουλειά τους και τα δικαιώματά τους, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το 1982, υποχρεώθηκε να την κρατικοποιήσει φορτώνοντας τα χρέη του Μποδοσάκη στον λαό, όπως κάνουν σήμερα όλες οι κυβερνήσεις για να προστατεύσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Εχουμε και σήμερα πολλά παραδείγματα σε Ελλάδα και ΕΕ.

Η συνέχεια ήταν η σταθερή πολιτική της απαξίωσης από την εκάστοτε κυβέρνηση στα πλαίσια των στρατηγικών συμμαχιών της αστικής τάξης με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Συνεχής συρρίκνωση της παραγωγής πυρομαχικών, αμυντικού εξοπλισμού για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και αντ' αυτού συνεχής εκτόξευση των εισαγωγών από τους ΝΑΤΟικούς «συμμάχους». Μία πρακτική που υλοποίησαν και υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ.(...)

Το σχέδιο αυτό "σφραγίζει" την πορεία πλήρους απαξίωσης της ΠΥΡΚΑΛ, για την οποία προέβλεπε μεταφορά της στο Λαύριο, τώρα λένε για τη Μάνδρα. Οι εργαζόμενοι, που μόνο στο εργοστάσιο του Υμηττού αριθμούσαν πάνω από 3.500 στα τέλη της δεκαετίας του '70, τώρα μετά βίας δεν ξεπερνούν τους 250.

(...) Εμείς τους ξεκαθαρίζουμε ότι δεν κάνουμε βήμα πίσω από την πλήρη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, μαζί με τον λαό της περιοχής απαιτούμε να παραδοθούν οι χώροι της ΠΥΡΚΑΛ για τη δημιουργία σύγχρονων χώρων αναψυχής, υποδομών άθλησης και πολιτιστικής δραστηριότητας και ό,τι άλλο έχει ανάγκη ο λαός μας».

ΧΑΡΗΣ ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑΣ
Αντίθετες με τα λαϊκά συμφέροντα οι «διαφωνίες» για τους όρους υλοποίησης

«Την προηγούμενη Δευτέρα, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας η διοίκηση έφερε για συζήτηση το θέμα για το "κυβερνητικό πάρκο" στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ.

Ως "Λαϊκή Συσπείρωση", συνδυασμός του ΚΚΕ, τοποθετηθήκαμε εκφράζοντας την εναντίωσή μας στο σχέδιο της κυβέρνησης και αναδείξαμε τις στοχεύσεις αυτού του σχεδίου σε σχέση με τη συνολικότερη στρατηγική για τις αλλαγές στην Αθήνα, που είναι κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων του τουρισμού, του real estate, των κατασκευών, του εμπορίου», σημείωσε ο Χ. Βουρδουμπάς, προσθέτοντας πως «τόσο η διοίκηση της ΝΔ και ο δήμαρχος Μπακογιάννης όσο και οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν διαφωνία με το προτεινόμενο σχέδιο... και φρόντισαν να την κάνουν γνωστή στα φιλικά τους μέσα ενημέρωσης.

Εχουμε κάθε λόγο να ισχυριστούμε ότι η προβαλλόμενη διαφωνία με το εν λόγω σχέδιο δεν αφορά την ουσία του... ούτε το στρατηγικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται. (...)

Η ίδια η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το κυβερνητικό σχέδιο για την ΠΥΡΚΑΛ επιβεβαίωσε ότι καμία από τις παραπάνω δυνάμεις δεν αμφισβητεί τη στρατηγική επιλογή η Αθήνα να γίνει ένα αναβαθμισμένο τουριστικό και εμπορικό κέντρο, με δημιουργία υποδομών για να υποστηρίξουν τη διεύρυνση της πελατείας μεγάλων ξενοδοχείων, των αλυσίδων βραχυχρόνιας μίσθωσης, του real estate. Υποδομές βέβαια που οι εργαζόμενοι χρυσοπληρώνουν.

Η διαφωνία τους με το κυβερνητικό σχέδιο αφορά τον τρόπο... επικαλούμενοι ότι δεν έχει γίνει επαρκής διαβούλευση, ότι δεν είναι επαρκείς οι μελέτες, ότι το σχέδιο είναι πρόχειρο και άλλα σχετικά που ακούσαμε. Στην ουσία, πίσω από την εκφραζόμενη διαφωνία κρύβεται ένα παζάρι στο οποίο θέλουν διάφοροι να μπουν. Για το ποιος θα υλοποιήσει το σχέδιο, ποιος θα έχει το κουμάντο στη διαχείριση των κτιρίων που θα μείνουν με τη μεταστέγαση υπουργείων και άλλων υπηρεσιών. Ενδεχομένως να κρύβονται και ανταγωνιστικά επιχειρηματικά σχέδια.

Ολα αυτά όμως δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα και τις ανάγκες της πλειοψηφίας των εργαζομένων και των κατοίκων της Αθήνας. Ούτε των γειτονικών δήμων φυσικά.

Το συμφέρον της πλειοψηφίας των εργαζομένων, των νέων, των μικρών επαγγελματιών, είναι από τις κάλπες να προκύψει ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ. Για να δοθεί μια ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην πάλη, για να εμποδιστούν σχέδια που θα μας κάνουν τη ζωή ακόμα πιο αβίωτη».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΥΒΑΣ
Οτιδήποτε εμβληματικό για τον λαό κερδήθηκε με αγώνα

«Οτιδήποτε εμβληματικό για τον λαό, στην όμορη περιοχή και όχι μόνο, είχε και έχει τη σφραγίδα των κομμουνιστών και άλλων πρωτοπόρων αγωνιστών, που πάντα, μαζί με τον λαό και τους οργανωμένους φορείς, διεκδικούσαν και διεκδικούν μια καλύτερη ζωή για τον ίδιο και τα παιδιά του. Σε αυτά τα καθήκοντα αναμετριόμαστε και σήμερα, σε αυτόν τον αγώνα κρινόμαστε καθημερινά», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Β. Καλύβας, φέρνοντας το παράδειγμα του Λόφου Κοπανά, όπου «φιλοξενούνται καθημερινά εκατοντάδες μικροί και μεγάλοι αθλητές του Βύρωνα και του Υμηττού, αλλά και δημότες που επισκέπτονται τον χώρο για τη σωματική τους άσκηση και αναψυχή. Περιλαμβάνει χώρους - σημεία αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα στην πόλη, αλλά και σε όλη την Αττική, με την πραγματοποίηση σημαντικών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Ενας χώρος όμως που εδώ και πάνω από 4 δεκαετίες αποτελεί μήλον της Εριδος για μια σειρά επιχειρηματικά συμφέροντα».

Αναφέρθηκε στο πώς «με πρωτοβουλία μας δημιουργήσαμε Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων, Αθλητικών και Πολιτιστικών Συλλόγων, Συλλόγων Γονέων και άλλων φορέων της περιοχής. Βασικό αίτημα του Συντονιστικού ήταν η διεκδίκηση ο λόφος Κοπανά να δοθεί στον λαό της περιοχής, σε όλο τον λαό. Αυτό το αίτημα το καταθέσαμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου όλες οι πολιτικές δυνάμεις της περιοχής, εκτός της "Λαϊκής Συσπείρωσης", το καταψήφισαν. Μάλιστα οι άλλες πολιτικές δυνάμεις πρόκριναν να προσφύγουμε στα δικαστήρια. Καλά μας κοροϊδεύουν... Μα τα δικαστήρια με βάση τους νόμους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ είναι αυτά που βγάλανε την απόφαση της ιδιωτικοποίησης του λόφου!». Και πρόσθεσε: «Εχουμε πείρα από τέτοιες προσπάθειες (...) λειτουργούν σαν "δούρειος ίππος" στον αγώνα του λαού, στη δύναμή του να προασπίσει τα συμφέροντά του, τη ζωή του. Αλήθεια, πώς να ξεχάσουμε τις άπειρες περιφρουρήσεις του λαού, μαζί του και εμείς στον χώρο, παρά τις απειλές και την τρομοκρατία;».

ΦΙΛΙΩ ΤΟΛΙΑ
Τόπος σημαδεμένος με αγώνες ενάντια στις κυβερνήσεις και στο αστικό κράτος

«Διαχρονικά σε αυτόν εδώ τον τόπο βλέπουμε να αναπτύσσονται οι αγώνες του λαού μας απέναντι στην προσπάθεια των κυβερνήσεων και του αστικού κράτους να εντείνουν την εκμετάλλευση, να διαμορφώνουν καλύτερους όρους για την κερδοφορία των βιομηχάνων», σημείωσε η Φ. Τόλια στην παρέμβασή της, αναφερόμενη στο πώς στην Κατοχή «και στη συγκεκριμένη περίπτωση, της ΠΥΡΚΑΛ, από τη μία ήταν ο ιδιοκτήτης Μποδοσάκης που είχε εγκαταλείψει τη χώρα για τη Μέση Ανατολή, αφήνοντας τον συνεργάτη του, Walter Deter, να διαχειριστεί το εργοστάσιο για λογαριασμό των ναζί κατακτητών. Από την άλλη ήταν οι εργάτες στο εργοστάσιο, που με πρωτοβουλία των κομμουνιστών συγκρότησαν το Εργατικό ΕΑΜ του Μαλτσινιώτη», δίνοντας σημαντικές μάχες κατά της πείνας, με απεργίες για παροχή συσσιτίου, για να μη σταλούν εργάτες από το καλυκοποιείο στα κάτεργα της Γερμανίας, με δολιοφθορές στα εχθρικά αεροπλάνα, για τις οποίες εκτελέστηκαν 12 εργαζόμενοι. Αλλά και με σκληρές μάχες του ΕΛΑΣ πριν την Απελευθέρωση, για να σωθεί το εργοστάσιο και να μην το ανατινάξουν οι Γερμανοί.

Τόνισε ακόμα: «Οι δυνάμεις μας δεν είχαν υποτιμήσει ποτέ την ανάγκη ύπαρξης τέτοιου εργοστασίου για την άμυνα της πατρίδας μας, για την παραγωγή υλικών απαραίτητων για διάφορες υποδομές που τις είχε και έχει ανάγκη ο λαός μας, όπως γέφυρες, σύγχρονα κτίρια κ.λπ. Γι' αυτό και πάντα διεκδικούσαν τη μετεγκατάστασή του σε άλλη περιοχή, με πλήρη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με σύγχρονες και ασφαλείς εγκαταστάσεις, σε απόσταση από πυκνοκατοικημένες περιοχές. Την ίδια ώρα προτάσσαμε και προτάσσουμε - από την εποχή του αείμνηστου κομμουνιστή πρώτου δημάρχου του Υμηττού, Κώστα Σάκκου - τις διεκδικήσεις μας ο χώρος της ΠΥΡΚΑΛ να αξιοποιηθεί για σύγχρονα πάρκα, παιδικές χαρές, βρεφικούς σταθμούς, σχολεία, αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές, απαραίτητες υγειονομικές μονάδες για την πρόληψη και την υγεία του πληθυσμού της περιοχής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ