Η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση κλιμακώνεται, ενώ οι ΗΠΑ με επίσκεψη του Μπάιντεν στο Κίεβο στηρίζουν την αντιδραστική νέα εξουσία
Ουσιαστικά πλήρως ακυρωμένη είναι η λεγόμενη συμφωνία της Γενεύης της περασμένης Πέμπτης ανάμεσα στις ΗΠΑ, την ΕΕ, την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και την καπιταλιστική Ρωσία, πράγμα που από την πρώτη στιγμή ήταν το πιθανότερο να συμβεί. Και αυτό γιατί τα σημεία της συμφωνίας επιδέχονταν διάφορες ερμηνείες, ειδικά το ζήτημα του «αφοπλισμού των μη νόμιμων ομάδων» και κυρίως γιατί ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός δεν είναι δυνατόν να ακυρωθεί ακόμα και αν γίνουν επιμέρους συμβιβασμοί. Ηδη πριν στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας η κυβέρνηση των φιλοϊμπεριαλιστικών, εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τη λεγόμενη αντιτρομοκρατική εκστρατεία στην Ανατολική Ουκρανία, παρόλο που ήδη είχε βαλτώσει λόγω της λαϊκής αντίδρασης. Αυτό προκάλεσε και τις αντιδράσεις των ρωσόφωνων διαδηλωτών που αντιδρούν στην κυβέρνηση, που τη χαρακτηρίζουν «χούντα», ενώ «λάδι στη φωτιά» έριξε και η επίθεση, όπως αποδείχτηκε, από φασίστες του «Δεξιού Τομέα» την Κυριακή του Πάσχα σε μπλόκο ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων, που ήταν άοπλοι, κοντά στο Σλαβιάνσκ, στην επαρχία του Ντονέτσκ, που είναι το επίκεντρο της αντιδράσεων ενάντια στην πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου. Στη συμπλοκή αυτή σκοτώθηκαν αρχικά 3 πολιτοφύλακες και στη συνέχεια 2 του «Δεξιού Τομέα», όταν έφτασαν στο χώρο, μετά από ειδοποίηση, ένοπλοι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες.
Ενδεικτικό, επίσης, της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης είναι και η επίσκεψη-στήριξη της κυβέρνησης του Κιέβου από τις ΗΠΑ, με την επίσκεψη στο Κίεβο του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, που εμφανίστηκε ως δήθεν υπερασπιστής της ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας και εκθείασε το έργο των δήθεν «μαχητών της δημοκρατίας» της νέας εξουσίας. Συναντήθηκε με τους αυτοανακηρυγμένους Πρόεδρο Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ και πρωθυπουργό Αρσένι Γιάτσενιουκ και άσκησε έντονη κριτική ότι η Ρωσία ευθύνεται για την αναταραχή στην Ανατολική Ουκρανία και ότι έχει στείλει ειδικές δυνάμεις που οργανώνουν τις βίαιες εκδηλώσεις. Δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να ανεχτούν «μια χώρα να κλέβει το έδαφος μιας άλλης κυρίαρχης χώρας και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει την κατοχή της Κριμαίας από τη Ρωσία, όπως και η διεθνής κοινότητα». Και όλα αυτά λέγονται όταν οι ΗΠΑ οργάνωσαν την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία με την ανατροπή του Γιανουκόβιτς, χωρίς να διστάσουν να αναδείξουν στην εξουσία εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις.
Ο Μπάιντεν απείλησε τη Ρωσία με «μεγαλύτερη απομόνωση» αν δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία και δε σταματήσει «να υποστηρίζει ανθρώπους που κρύβονται πίσω από μάσκες» στην Ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο, πέρα από τη φραστική έκφραση στήριξης στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ δε δείχνουν διατεθειμένες να εκφράσουν αυτή τη στήριξη και έμπρακτα. Αλλωστε, η βοήθεια των 50 εκατ. δολαρίων, που ανακοίνωσε σήμερα, μόνο ως φιλοδώρημα μοιάζει για μία οικονομία που χρειάζεται δεκάδες δισ. την επόμενη διετία για να αποφύγει την καταστροφή.
Στην ίδια ρότα με τον Μπάιντεν ήταν και ο Γιάτσενιουκ στην κοινή συνέντευξή τους στο Κίεβο, που αποκάλεσε τη Ρωσία «γκάνγκστερ του 21ου αιώνα». Ταυτόχρονα, ΗΠΑ και κυβέρνηση του Κιέβου εμφάνισαν φωτογραφίες που ισχυρίζονται ότι επιβεβαιώνουν την δράση Ρώσων πρακτόρων που έδρασαν στην Κριμαία και τώρα εμφανίζονται στην Ανατολική Ουκρανία.
Επιπλέον, η χτεσινοβραδινή απόφαση του Ο. Τουρτσίνοφ να εντατικοποιηθεί η λεγόμενη «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» με αποστολή νέων στρατευμάτων, δείχνει ότι η κατάσταση θα εντείνει ακόμα περισσότερο τη σύγκρουση. Αφορμή γι' αυτό είναι η ανακάλυψη κοντά στο Σλαβιάνσκ των πτωμάτων δυο πολιτικών των κομμάτων της νέας εξουσίας (ο ένας, ο Βλ. Ρύμπακ, βουλευτής του κόμματος του Τουρτσίνοφ «Πατρίδα») που είχαν εξαφανιστεί και βρέθηκαν με έντονα σημάδια βασανισμού.
Στο ίδιο το Σλαβιάνσκ συνεχίζονται οι καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων, ενώ ο Βιάτσεσλαβ Πονομάρεφ, αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης, κάλεσε τη Ρωσία να βοηθήσει. Είπε χαρακτηριστικά:
«Από τη ρωσική κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς (Πούτιν) ζητάμε βοήθεια. Εάν δεν μπορείτε να στείλετε δυνάμεις διασφάλισης της ειρήνης, στείλτε μας όπλα». Οταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο για την επίσκεψη στην Ανατολική Ουκρανία του υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης του Κιέβου, Αρσέν Αβάκοφ, απάντησε: «Εάν εκείνος έρθει (στο Σλαβιάνσκ), θα τον πυροβολήσω εγώ ο ίδιος (...) δε θα σφίξω το χέρι του (...)».
Οι ρωσόφωνες πολιτοφυλακές, επίσης, κατέλαβαν το σταθμό της αστυνομίας και συνέλαβαν τον αρχηγό της στο Κραματόρσκ.
Πάντως, ο επικεφαλής μεσολαβητής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία συναντήθηκε χτες με τους ηγέτες των ρωσόφωνων διαδηλωτών στο Ντονέτσκ και χαρακτήρισε τις συζητήσεις τους «εποικοδομητικές». «Είχαμε μια χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση με εκπροσώπους της ομάδας που έχει καταλάβει το κτίριο της περιφερειακής κυβέρνησης στο Ντόνετσκ, με το δήμαρχο του Ντόνετσκ και το διοικητή της αστυνομίας» της πόλης, δήλωσε ο Μαρκ Εθέρινγκτον στους δημοσιογράφους έπειτα από τη συνάντηση αυτή, που διήρκεσε 90 λεπτά και πραγματοποιήθηκε σε ένα ξενοδοχείο της πόλης. «Εξήγησαν τη θέση τους. Συζητήσαμε επίσης την ανάγκη να υπάρξει διάλογος και αποκλιμάκωση της έντασης και, φυσικά, την ανάγκη να αποφευχθεί η βία».
Απαντώντας στην προσπάθεια, κυρίως των ΗΠΑ, για απομόνωση της Ρωσίας, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σημείωσε ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να αντισταθμίσει τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τη Δύση στρεφόμενη προς τις ανατολικές αγορές. Την ίδια στιγμή ο Μεντβέντεφ επισήμανε, επίσης, ότι οι συζητήσεις που γίνονται σχετικά με το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ενωση να εισάγει φυσικό αέριο (σχιστολιθικό) από τις ΗΠΑ, ώστε να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, είναι «μπλόφα».
Επίσης προανήγγειλε «αντίμετρα» στις αμερικανικές εταιρείες «Visa» και «Mastercard», οι οποίες εφάρμοσαν τις στοχευμένες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ εναντίον ρωσικών τραπεζών.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επίσης σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Κιέβου ότι παραβιάζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γενεύη. Ενώ, με αφορμή την επίθεση στο Σλαβιάνσκ, σημείωσε ότι αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση του Κιέβου «δε θέλει να ελέγξει τους εξτρεμιστές», ενώ με αυστηρό ύφος σημείωσε: «Προτού μας δώσουν τελεσίγραφα, απαιτώντας να εκπληρώσουμε αιτήματα μέσα σε δύο ή τρεις μέρες με την απειλή κυρώσεων, θα καλούσαμε επειγόντως τους Αμερικανούς εταίρους μας να αποδεχθούν πλήρως την ευθύνη για εκείνους που έφεραν στην εξουσία».
Απ' την πλευρά του ο ανατραπείς Πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς κάλεσε την κυβέρνηση του Κιέβου να «αποσύρει αμέσως όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις» από τις περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, προκειμένου να αποφευχθεί «ένα λουτρό αίματος». Και απευθυνόμενος στους στρατιωτικούς, τους κάλεσε να μην εκτελούν εγκληματικές εντολές.
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--
Πιέσεις για «οργανωμένη» ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, προς όφελος άλλων ενεργειακών μονοπωλίων από τις ΗΠΑ ή και την Αυστραλία, ασκούν τα τελευταία 24ωρα Βρετανοί και Πολωνοί αξιωματούχοι.
Σε δηλώσεις του στους «Τάιμς του Λονδίνου», ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας Εντ Ντέιβι κατηγόρησε χτες τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την ισχύ της ως ενεργειακή υπερδύναμη για να κρατάει άλλες χώρες «ομήρους», προτείνοντας στη σύνοδο της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών, τον επόμενο μήνα, «να αναζητηθεί τρόπος να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο». Πρόσθεσε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει τη σύνοδο για να προτείνει «συνολικό σχέδιο για την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών Ενέργειας και τροφοδοσίας των ενεργειακών δικτύων», ώστε να μειωθεί η δυνατότητα της Ρωσίας να χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως γεωπολιτικό εργαλείο.
Νωρίτερα, με άρθρο του στους «Φαϊνάσιαλ Τάιμς», ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τασκ πρότεινε τη συγκρότηση ενός ενεργειακού μονοπωλιακού φορέα εντός ΕΕ που θα διαχειρίζεται την παραγωγή, αγορά και ενδεχομένως και τη διανομή Ενέργειας σαν ένας ενιαίος οργανισμός για λογαριασμό όλων των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να καταστεί εφικτή η ενεργειακή «απεξάρτηση» από τη Ρωσία. Ο Τασκ υπέδειξε μάλιστα την υπογραφή συμφωνιών για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου «από άλλους εξαγωγείς εκτός Ευρώπης, όπως οι ΗΠΑ ή η Αυστραλία» που θα μπορούσαν να το μεταφέρουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης...
Πάντως, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μιλώντας νωρίτερα χτες σε βουλευτές χαρακτήρισε τη συζήτηση περί της έναρξης εισαγωγών αερίου από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη «μπλόφα», προσθέτοντας ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται περισσότερο από ποτέ να διαφοροποιήσει τους προορισμούς των εξαγωγών του αερίου της.
Το ρόλο του στην αντικομμουνιστική εκστρατεία και προσπάθεια συκοφάντησης του σοσιαλισμού, με όχημα τον «αντισταλινισμό», επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, με το διάταγμα που, με φαμφαρόνικο τρόπο ανακοίνωσε για την αποκατάσταση των πληθυσμών που διώχτηκαν από το «δικτάτορα Στάλιν» στην Κριμαία. Το διάταγμα ανακατεύει τους Τατάρους, τους Αρμένιους, τους Γερμανούς και τους Ελληνες, ενώ βάζει στο σωρό διαφορετικές περιόδους, προκειμένου να διαμορφώσει το κατάλληλο κλίμα περί εγκλημάτων. Μπαίνουν στο «μίξερ» μια σειρά διαφορετικά πράγματα και μέτρα που το σοσιαλιστικό κράτος, σε διαφορετικές περιόδους, πήρε ενάντια σε στοιχεία της αντεπανάστασης και σε αποδεδειγμένους συνεργάτες των ναζί μετέπειτα. Γι' αυτό και αξιοποιούνται από τα αστικά ΜΜΕ σε όλο τον πλανήτη.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η αστική τάξη της Ρωσίας συμμετέχει στην αντικομμουνιστική εκστρατεία, την ίδια ώρα που καταγγέλλει την ανιστόρητη εξίσωση του φασισμού με το σοσιαλισμό. Ομως, το ταξικό κριτήριό της και η προσπάθεια να σβήσει η προσφορά του σοσιαλισμού ιδιαίτερα στις νέες γενιές είναι αυτό που κυριαρχεί. Αλλωστε, χτες επέτειο της γέννησης του ιδρυτή του πρώτου εργατικού κράτους στον κόσμο Βλαντιμίρ Ιλιτς Ουλιάνοφ (Λένιν) δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στη Ρωσία, κατέγραψε ότι το 51% των ερωτηθέντων εκτιμά ως θετικό το ρόλο του στην Ιστορία.