Τετάρτη 23 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ - ΕΕ
Περί «απεξάρτησης» της ΕΕ από το ρωσικό αέριο

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Πιέσεις για «οργανωμένη» ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, προς όφελος άλλων ενεργειακών μονοπωλίων από τις ΗΠΑ ή και την Αυστραλία, ασκούν τα τελευταία 24ωρα Βρετανοί και Πολωνοί αξιωματούχοι.

Σε δηλώσεις του στους «Τάιμς του Λονδίνου», ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας Εντ Ντέιβι κατηγόρησε χτες τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την ισχύ της ως ενεργειακή υπερδύναμη για να κρατάει άλλες χώρες «ομήρους», προτείνοντας στη σύνοδο της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών, τον επόμενο μήνα, «να αναζητηθεί τρόπος να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο». Πρόσθεσε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει τη σύνοδο για να προτείνει «συνολικό σχέδιο για την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών Ενέργειας και τροφοδοσίας των ενεργειακών δικτύων», ώστε να μειωθεί η δυνατότητα της Ρωσίας να χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως γεωπολιτικό εργαλείο.

Νωρίτερα, με άρθρο του στους «Φαϊνάσιαλ Τάιμς», ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τασκ πρότεινε τη συγκρότηση ενός ενεργειακού μονοπωλιακού φορέα εντός ΕΕ που θα διαχειρίζεται την παραγωγή, αγορά και ενδεχομένως και τη διανομή Ενέργειας σαν ένας ενιαίος οργανισμός για λογαριασμό όλων των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να καταστεί εφικτή η ενεργειακή «απεξάρτηση» από τη Ρωσία. Ο Τασκ υπέδειξε μάλιστα την υπογραφή συμφωνιών για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου «από άλλους εξαγωγείς εκτός Ευρώπης, όπως οι ΗΠΑ ή η Αυστραλία» που θα μπορούσαν να το μεταφέρουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης...

Πάντως, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μιλώντας νωρίτερα χτες σε βουλευτές χαρακτήρισε τη συζήτηση περί της έναρξης εισαγωγών αερίου από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη «μπλόφα», προσθέτοντας ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται περισσότερο από ποτέ να διαφοροποιήσει τους προορισμούς των εξαγωγών του αερίου της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ