Τετάρτη 23 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Σφαγή εκατοντάδων αμάχων με φυλετικά κριτήρια

TZOYMΠΑ.--

Οι πρόσφατες σφαγές τουλάχιστον 200 αμάχων, ο τραυματισμός και ακρωτηριασμός άλλων 400 στην πόλη Μπεντίου του Νότιου Σουδάν, που έπεσε πρόσφατα στα χέρια αντικυβερνητικών ενόπλων του πρώην αντιπροέδρου Ρίεκ Μάτσαρ, με βασικό «κριτήριο» τη φυλετική ταυτότητα, έγινε το περασμένο 24ωρο θέμα ανταλλαγής κατηγοριών ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Σε ανακοίνωση της αποστολής του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν (UNMISSS) αποφεύγεται η άμεση επίρριψη ευθυνών στη μία ή στην άλλη πλευρά, αν και φωτογραφίζονται ως υπεύθυνοι οι αντικυβερνητικές δυνάμεις του Ρ. Μάτσαρ. Υπογραμμίζεται ακόμη πως οι δολοφονίες αμάχων ήταν «στοχευμένες με κριτήρια εθνοτικά και ρατσιστικά», ενώ καταδικάζεται ο βρώμικος ρόλος του ραδιοσταθμού «Bentiu FM», που χρησιμοποίησε, όπως αναφέρεται, ρατσιστικό λόγο ενθαρρύνοντας τις μαζικές εκτελέσεις αμάχων.

Οι σφαγές φέρεται πως άρχισαν στις 15 του μήνα, ημερομηνία που οι ένοπλοι αντικυβερνητικοί ανέφεραν ότι ανέκτησαν τον έλεγχο της περιοχής.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ αναφέρουν ότι ανάμεσα στα εκατοντάδες θύματα ήταν πολλές γυναίκες και παιδιά και ότι η αποστολή του Οργανισμού διέσωσε πάνω από 500 αμάχους από το νοσοκομείο της Μπεντίου και άλλες τοποθεσίες.

Από τα μέσα Δεκέμβρη, οπότε ξεκίνησε η ένοπλη στάση υποστηρικτών του πρώην αντιπροέδρου και στελεχών της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης του Προέδρου, Σάλβα Κιίρ, στο Νότιο Σουδάν έχουν σκοτωθεί πολλές χιλιάδες άτομα ενώ πάνω από 1.000.000 άλλοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ