Τετάρτη 23 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αντιδράσεις για προεδρικές εκλογές στις 3 Ιούνη

ΔΑΜΑΣΚΟΣ-ΚΑΪΡΟ.--

Τις αντιδράσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, του Αραβικού Συνδέσμου και του διεθνούς ειδικού μεσολαβητή στη Συρία, Λακντάρ Μπραχίμι, προκαλεί η απόφαση των συριακών αρχών να ορίσουν την 3η Ιούνη ως μέρα διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών, με κεντρικό επιχείρημα τις μεγάλες δυσκολίες που θα συναντήσει το στήσιμο καλπών εν μέσω σφοδρών μαχών στα πεδία των συγκρούσεων.

Οι αντιδράσεις άρχισαν να καταγράφονται μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών από τον πρόεδρο του συριακού Κοινοβουλίου, Μοχάμαντ Τζιχάντ αλ Λάχαμ, που σημείωσε ότι οι αιτήσεις για υποψηφιότητα θα μπορούν να υποβάλλονται ως την 1η Μάη στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με το άρθρο 30 του εκλογικού νόμου, για να είναι κάποιος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές θα πρέπει να είναι άνω των 40 ετών, να έχει συριακή εθνικότητα και από τους δύο γονείς, να μην είναι παντρεμένος με αλλοδαπό και να έχει διαμείνει στη Συρία τουλάχιστον μία δεκαετία. Θα πρέπει επίσης να συνοδεύσει την αίτηση υποψηφιότητάς του με τις συστατικές επιστολές τουλάχιστον 35 μελών του συριακού Κοινοβουλίου.

Η ημερομηνία των εκλογών, που καθορίζεται λίγες μέρες μετά την εκπνοή της θητείας του απερχόμενου Προέδρου, Μπασάρ αλ Ασαντ, στο τέλος Μάη, προκάλεσε αντιδράσεις.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, υποστήριξε ότι εάν οι συριακές προεδρικές εκλογές γίνουν στις 3 Ιούνη «θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες επίτευξης μιας πολιτικής λύσης στον πόλεμο». Παρόμοια θέση είχε εκφράσει στο παρελθόν και ο διεθνής μεσολαβητής για τη Συρία, Λάκνταρ Μπραχίμι, που είχε υποστηρίξει ότι η διεξαγωγή εκλογών εν μέσω συγκρούσεων θα καταστρέψει την πολιτική διαδικασία «και θα υποσκάψει τις προοπτικές μιας πολιτικής λύσης».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του λεγόμενου αντιπολιτευόμενου «Εθνικού Συριακού Συνασπισμού», Αχμεντ Τζάρμπα, χαρακτήρισε «φάρσα» τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου. Επίσης,ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μαρκ Σίμοντς, αποδοκίμασε την απόφαση διεξαγωγής συριακών προεδρικών εκλογών, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Συρία «δε θα έχει καμιά αξία, ούτε αξιοπιστία», επειδή, όπως ισχυρίστηκε, «το σχέδιο Ασαντ για τις εκλογές έχει μοναδικό στόχο την ενίσχυση της δικτατορίας του».

Νωρίτερα, οι ΗΠΑ φάνηκαν να «ξαναζεσταίνουν» το σενάριο της λεγόμενης προ βδομάδων επίθεσης με αέριο χλωρίνης στο χωριό Κφαρ Ζέιτα (κεντρική επαρχία Χάμα), που βρίσκεται υπό τον έλεγχο ένοπλων αντικαθεστωτικών, δημιουργώντας «υποψίες» σε βάρος των συριακών αρχών. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν «ενδείξεις» χρήσης ενός τοξικού βιομηχανικού χημικού στο Κφάρ Ζέιτα και ότι εξετάζονται «οι καταγγελίες ότι η κυβέρνηση ήταν υπεύθυνη».

Ολα αυτά ενώ στο Παρίσι η κυβέρνηση του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ προανήγγειλε δέσμη μέτρων για την αποτροπή της στρατολόγησης νεαρών Γάλλων από ισλαμιστές εξτρεμιστές που αναζητούν μισθοφόρους για τον πόλεμο στη Συρία, τα οποία θα ανακοινώσει λεπτομερώς σήμερα μετά το υπουργικό συμβούλιο. Οι γαλλικές αρχές εκτιμούν ότι στο πλευρό ισλαμιστών εξτρεμιστών μισθοφόρων στη Συρία πολεμούν τουλάχιστον 500 Γάλλοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις 26 Μάη οι προεδρικές εκλογές (2021-04-20 00:00:00.0)
Οι αμερικανικοί εξοπλισμοί δυναμιτίζουν τις διαπραγματεύσεις (2014-01-29 00:00:00.0)
Κινήσεις για προσωρινή εκεχειρία και ανταλλαγές αιχμαλώτων (2014-01-14 00:00:00.0)
Σίριαλ με τα «χημικά όπλα» και παρέμβαση Νασράλαχ (2013-05-02 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η σύγκρουση (2012-10-16 00:00:00.0)
Στενεύουν τα περιθώρια διαπραγμάτευσης... (2012-08-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ