ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Νέα βόμβα στην εύθραυστη ηρεμία

Από το χώρο της έκρηξης

Associated Press

Από το χώρο της έκρηξης
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

«Λάδι στη φωτιά» του, ήδη, ηλεκτρισμένου κλίματος έριξε, χτες, η νέα βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε σε χριστιανική συνοικία της λιβανικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 3. Την ίδια ώρα, ο δικαστής που είχε αναλάβει τις έρευνες για τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι, του γεγονότος που έδωσε την αφορμή για τις καταιγιστικές εξελίξεις στη χώρα, ζήτησε να απαλλαγεί των καθηκόντων του «λόγω φόρτου εργασίας» προκαλώντας πλήθος φημών.

Τρεις οικονομικοί μετανάστες (2 από την Ινδία και 1 από τη Σρι Λάνκα) είναι οι νεκροί από την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε, κατά τη διάρκεια της νύχτας, στο εμπορικό κέντρο «Αλτα Βίστα» της χριστιανικής συνοικίας Κασλίκ, στη βόρεια Βηρυτό. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν άλλοι 3 άνθρωποι, των οποίων η εθνικότητα δεν έγινε γνωστή. Πρόκειται για την τρίτη βομβιστική επίθεση που σημειώνεται σε χριστιανική συνοικία της λιβανικής πρωτεύουσας τις τελευταίες βδομάδες.

Τα χριστιανικά κόμματα που συμμετέχουν στην αντιπολίτευση εξέδωσαν, λίγο αργότερα, ανακοίνωση, με την οποία κατηγορούν ευθέως τις «φιλο-συριακές μυστικές υπηρεσίες του Λιβάνου και τους συνεργάτες τους για την εγκληματική αυτή πράξη τρομοκράτησης του λιβανικού λαού που ενώθηκε πίσω από το αίτημα της αντιπολίτευσης για ελευθερία». Στην ανακοίνωση καλούνται οι Λιβανέζοι να συνεχίσουν την εξέγερσή τους, ενώ προτείνεται στις οικογένειες των θυμάτων να καταθέσουν μηνύσεις κατά της ηγεσίας των υπουργείων Εσωτερικών και Αμυνας και κατά του «κρατικού μηχανισμού ασφαλείας».

Μετά και από τη χτεσινή βομβιστική επίθεση, η ατμόσφαιρα στο Λίβανο είναι εξαιρετικά τεταμένη. Ενδεικτικό, ίσως, είναι ότι, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής όλες οι διαδηλώσεις τόσο οι αντικυβερνητικές όσο και οι φιλοκυβερνητικές έχουν κυλήσει ήρεμα, χτες, σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στο αραβικό Πανεπιστήμιο ανάμεσα σε φιλο-σύρους και αντι-σύρους φοιτητές, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 2 άτομα.

Την ίδια ώρα, ο δικαστής Μισέλ Αμπού Αράιγ, που είχε τεθεί επικεφαλής της έρευνας για τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι, γνωστοποιούσε την επιθυμία του να απαλλαγεί των καθηκόντων του, επικαλούμενος «φόρτο εργασίας σε όλες τις υπόλοιπες ποινικές υποθέσεις που ερευνά». Την τελική απόφαση θα τη λάβει το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, όμως, ήδη, άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες περί των αιτίων που οδήγησαν τον Αράιγ σε παραίτηση, ανάμεσα στις οποίες επικρατεί η εκδοχή ότι δέχεται πιέσεις από «φιλο-συριακούς και κυβερνητικούς παράγοντες».

Νέες παρεμβάσεις Ανάν - Γαλλίας

Εντός των επομένων ημερών θα παρουσιαστεί στον ΓΓ του ΟΗΕ η πρώτη έκθεση των εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού που μετέβησαν στο Λίβανο και συμμετείχαν στη συγκέντρωση των στοιχείων για τη δολοφονία του Χαρίρι. Οπως δήλωσε, χτες, από το Αλγέρι και τη Σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου ο Κόφι Ανάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «να χρειαστούν και επιπλέον πιο ολοκληρωμένες έρευνες για το θέμα».

Ταυτόχρονα, η ΕΕ υιοθέτησε, μετά από πρόταση της Γαλλίας, απόφαση στην οποία καλείται, εκ νέου, η Συρία να αποσύρει το σύνολο των στρατιωτικών της δυνάμεων και των μυστικών της υπηρεσιών από το Λίβανο, ενώ τονίζεται ότι οι λιβανικές εκλογές του Μάη «θα πρέπει να είναι ελεύθερες, ανεξάρτητες και δίκαιες». Αν και μέσα στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται ότι η συριακή απόσυρση θα πρέπει να γίνει «μέσα σε σαφές χρονοδιάγραμμα», αυτό δεν ορίζεται.

ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Χωρίς εκπλήξεις αλλά με... κόντρες

ΑΛΓΕΡΙ.--

Ολοκληρώθηκε χωρίς εκπλήξεις αλλά με αρκετές στιγμές έντασης και λεκτικής αντιπαράθεσης η διήμερη σύνοδος κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου. Τα επίσημα κείμενα των τελικών αποφάσεων αναμένονται να εκδοθούν σήμερα. Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες δεν υπάρχουν ριζικές αλλαγές στα κύρια ζητήματα που συζητήθηκαν.

Οσον αφορά στις σχέσεις με το Ισραήλ, ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του ΓΓ του Συνδέσμου Αμρ Μούσα, αμέσως μετά το τέλος των εργασιών. «Οπως έχουν σήμερα τα πράγματα, με το Ισραήλ να συνεχίζει τον εποικισμό των αραβικών εδαφών, τη βία και να μη δίνει κανένα αντάλλαγμα, είναι αδύνατον να προχωρήσουμε σε ομαλοποίηση των διπλωματικών μας σχέσεων» υπογράμμισε ο Μούσα συμπληρώνοντας ότι όταν και εφόσον η ισραηλινή πλευρά αποφασίσει να εξετάσει σοβαρά τις αραβικές προτάσεις, τότε το ζήτημα θα επανεξεταστεί.

Η σύνοδος αποφάσισε να «αναθερμάνει» το σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας από το 2002, το οποίο προτείνει στο Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματα και τους εποικισμούς του από όλα τα κατειλημμένα αραβικά εδάφη, στα όρια του 1967, με αντάλλαγμα την εξασφάλιση ομαλών σχέσεων με όλες τις αραβικές χώρες. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έσπευσαν να απορρίψουν την αραβική πρόταση τονίζοντας ότι «τα γεγονότα και τα τετελεσμένα στην περιοχή προηγούνται κατά πολύ των αραβικών πρωτοβουλιών».

Επίσης, όσον αφορά στο ζήτημα των «δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων» για τις οποίες πιέζει η Ουάσιγκτον, ο Αραβικός Σύνδεσμος αρκέστηκε να επαναλάβει ότι οι «μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες αλλά θα γίνουν με το ρυθμό και υπό τις συνθήκες που επικρατούν στον αραβικό κόσμο». Γι' αυτό αποφασίστηκε να συσταθεί μια συμβουλευτική επιτροπή.

Στα τελικά κείμενα, οι χώρες μέλη του Συνδέσμου εκφράζουν την υποστήριξή τους προς τη Συρία απέναντι στις απειλές κυρώσεων που εκτοξεύει η Ουάσιγκτον, χωρίς, όμως, να γίνεται καμία αναφορά στις εξελίξεις στο Λίβανο. Επίσης, διατυπώνεται η υποστήριξη του Συνδέσμου προς το Ιράκ ενώ ζητάται ο, όσο το δυνατόν, γρηγορότερος τερματισμός της κατοχής.

Ενταση...

Δύο ήταν τα περιστατικά που τάραξαν χτες τα «νερά» της συνεδρίασης, η οποία μεταδιδόταν ζωντανά στα περισσότερα αραβικά δίκτυα. Ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι κατάφερε να εξοργίσει τους περισσότερους συμμετέχοντες και κυρίως τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, όταν χαρακτήρισε «ανόητους» τόσο τους Ισραηλινούς όσο και τους Παλαιστίνιους, εκτιμώντας ότι «μοναδική λύση στο πρόβλημα είναι η δημιουργία ενός ενιαίου κράτους».

Λίγο αργότερα απειλήθηκε σοβαρότερο επεισόδιο όταν οι Πρόεδροι Αιγύπτου και Συρίας, Χόσνι Μουμπάρακ και Μπάσαρ αλ Ασαντ, διαφώνησαν έντονα για το ποιος θα συμμετάσχει στην επιτροπή που δημιουργήθηκε προκειμένου να επαναπροωθήσει την αραβική ειρηνευτική πρόταση προς το Ισραήλ στις ΗΠΑ, στη Ρωσία και στην ΕΕ. Ο Ασαντ υποστήριξε ότι θα πρέπει να εκπροσωπείται η Συρία «γιατί το θέμα την αφορά άμεσα», ενώ ο Μουμπάρακ αντέταξε ότι «θα ήταν καλύτερο όσοι εμπλέκονται στο πρόβλημα, να μην είναι οι βασικοί εκπρόσωποι». Το περιστατικό έληξε μετά από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του προεδρεύοντος της συνόδου, Προέδρου της Τυνησίας.

ΙΣΡΑΗΛ - ΡΩΣΙΑ
Πρώτη επίσκεψη Πούτιν

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΜΟΣΧΑ.--

Διήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ θα πραγματοποιήσει στα τέλη Απριλίου ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτό ανακοινώθηκε, χτες, από ισραηλινές διπλωματικές πηγές και επιβεβαιώθηκε και από τη Μόσχα. Η επίσκεψη, στις 27 Απριλίου, θεωρείται ιστορική, καθώς είναι η πρώτη φορά που Ρώσος Πρόεδρος επισκέπτεται το Ισραήλ. Αποφασίστηκε μετά από προσωπική πρόσκληση που απηύθυνε στον Πούτιν ο Ισραηλινός ομόλογός του Μοσέ Κατσάβ. Στόχο θα έχει, όπως υποστήριζε, χτες, ο ισραηλινός Τύπος, να φανεί ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν έχουν διαταραχτεί μετά την απόφαση της ρωσικής ηγεσίας να προχωρήσει στην πώληση αντιαεροπορικών πυραυλικών συστοιχιών στη Συρία, απόφαση που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της ισραηλινής ηγεσίας που εκτίμησε ότι υπάρχει κίνδυνος οι πύραυλοι να φτάσουν στα χέρια της λιβανικής «Χεζμπολάχ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ