Πέμπτη 24 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Χωρίς εκπλήξεις αλλά με... κόντρες

ΑΛΓΕΡΙ.--

Ολοκληρώθηκε χωρίς εκπλήξεις αλλά με αρκετές στιγμές έντασης και λεκτικής αντιπαράθεσης η διήμερη σύνοδος κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου. Τα επίσημα κείμενα των τελικών αποφάσεων αναμένονται να εκδοθούν σήμερα. Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες δεν υπάρχουν ριζικές αλλαγές στα κύρια ζητήματα που συζητήθηκαν.

Οσον αφορά στις σχέσεις με το Ισραήλ, ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του ΓΓ του Συνδέσμου Αμρ Μούσα, αμέσως μετά το τέλος των εργασιών. «Οπως έχουν σήμερα τα πράγματα, με το Ισραήλ να συνεχίζει τον εποικισμό των αραβικών εδαφών, τη βία και να μη δίνει κανένα αντάλλαγμα, είναι αδύνατον να προχωρήσουμε σε ομαλοποίηση των διπλωματικών μας σχέσεων» υπογράμμισε ο Μούσα συμπληρώνοντας ότι όταν και εφόσον η ισραηλινή πλευρά αποφασίσει να εξετάσει σοβαρά τις αραβικές προτάσεις, τότε το ζήτημα θα επανεξεταστεί.

Η σύνοδος αποφάσισε να «αναθερμάνει» το σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας από το 2002, το οποίο προτείνει στο Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματα και τους εποικισμούς του από όλα τα κατειλημμένα αραβικά εδάφη, στα όρια του 1967, με αντάλλαγμα την εξασφάλιση ομαλών σχέσεων με όλες τις αραβικές χώρες. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έσπευσαν να απορρίψουν την αραβική πρόταση τονίζοντας ότι «τα γεγονότα και τα τετελεσμένα στην περιοχή προηγούνται κατά πολύ των αραβικών πρωτοβουλιών».

Επίσης, όσον αφορά στο ζήτημα των «δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων» για τις οποίες πιέζει η Ουάσιγκτον, ο Αραβικός Σύνδεσμος αρκέστηκε να επαναλάβει ότι οι «μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες αλλά θα γίνουν με το ρυθμό και υπό τις συνθήκες που επικρατούν στον αραβικό κόσμο». Γι' αυτό αποφασίστηκε να συσταθεί μια συμβουλευτική επιτροπή.

Στα τελικά κείμενα, οι χώρες μέλη του Συνδέσμου εκφράζουν την υποστήριξή τους προς τη Συρία απέναντι στις απειλές κυρώσεων που εκτοξεύει η Ουάσιγκτον, χωρίς, όμως, να γίνεται καμία αναφορά στις εξελίξεις στο Λίβανο. Επίσης, διατυπώνεται η υποστήριξη του Συνδέσμου προς το Ιράκ ενώ ζητάται ο, όσο το δυνατόν, γρηγορότερος τερματισμός της κατοχής.

Ενταση...

Δύο ήταν τα περιστατικά που τάραξαν χτες τα «νερά» της συνεδρίασης, η οποία μεταδιδόταν ζωντανά στα περισσότερα αραβικά δίκτυα. Ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι κατάφερε να εξοργίσει τους περισσότερους συμμετέχοντες και κυρίως τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, όταν χαρακτήρισε «ανόητους» τόσο τους Ισραηλινούς όσο και τους Παλαιστίνιους, εκτιμώντας ότι «μοναδική λύση στο πρόβλημα είναι η δημιουργία ενός ενιαίου κράτους».

Λίγο αργότερα απειλήθηκε σοβαρότερο επεισόδιο όταν οι Πρόεδροι Αιγύπτου και Συρίας, Χόσνι Μουμπάρακ και Μπάσαρ αλ Ασαντ, διαφώνησαν έντονα για το ποιος θα συμμετάσχει στην επιτροπή που δημιουργήθηκε προκειμένου να επαναπροωθήσει την αραβική ειρηνευτική πρόταση προς το Ισραήλ στις ΗΠΑ, στη Ρωσία και στην ΕΕ. Ο Ασαντ υποστήριξε ότι θα πρέπει να εκπροσωπείται η Συρία «γιατί το θέμα την αφορά άμεσα», ενώ ο Μουμπάρακ αντέταξε ότι «θα ήταν καλύτερο όσοι εμπλέκονται στο πρόβλημα, να μην είναι οι βασικοί εκπρόσωποι». Το περιστατικό έληξε μετά από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του προεδρεύοντος της συνόδου, Προέδρου της Τυνησίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπογραφή συμφωνίας εν μέσω παλαιστινιακών αντιδράσεων (2020-09-15 00:00:00.0)
Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο επίκεντρο (2017-03-30 00:00:00.0)
Νέες πιέσεις από τις ΗΠΑ (2010-04-17 00:00:00.0)
«Οχι» σε ειρήνη χωρίς ανταλλάγματα και σε «μαθήματα δημοκρατίας» (2005-03-23 00:00:00.0)
Κενή ουσίας, πλήρης ευχολογίων (2003-06-04 00:00:00.0)
Ισχυροποίηση κοινής αραβικής στάσης απέναντι στο Ισραήλ (2001-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ