Σάββατο 17 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες πιέσεις από τις ΗΠΑ

Από τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Οχθη
Από τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Οχθη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

«Τόσο το Ισραήλ όσο και η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει ν' αποδείξουν ότι θέλουν ειρήνη», τόνισε, χτες, κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε Ινστιτούτο Αναλύσεων για τη Μέση Ανατολή, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Η Χίλαρι Κλίντον, για άλλη μια φορά, επανήλθε στις πιέσεις της προς την ισραηλινή ηγεσία, καλώντας την να φανεί «υπεύθυνος εταίρος» και «να επιδείξει ειλικρίνεια», ζητώντας, παράλληλα, ν' αποφευχθούν μονομερείς κινήσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Δ. Οχθη και να ληφθούν μέτρα έτσι ώστε «να ενισχυθεί η Π. Αρχή και οι Παλαιστίνιοι να δουν αλλαγή στην καθημερινότητά τους».

Στη συνέχεια της ομιλίας της δεν παρέλειψε να εξισώσει το θύτη με το θύμα, καλώντας και την παλαιστινιακή πλευρά «να ελέγξει τη βία», ενώ ζήτησε και από τις αραβικές χώρες «να φανούν ειλικρινείς και συνεπείς». Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη λεγόμενη αραβική πρωτοβουλία, που έχει εγκρίνει ο Αραβικός Σύνδεσμος, η οποία προβλέπει εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ ως αντάλλαγμα για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής επί αραβικών εδαφών, υπογραμμίζοντας ότι «είναι ένα πλαίσιο διαλόγου». Κατέληξε, δε, ότι «όσο και αν δημιουργείται η ψευδαίσθηση της ασφάλειας λόγω του στρατού ή του τείχους, δεν πρόκειται να επιτευχθεί χωρίς δύσκολες αποφάσεις εκατέρωθεν».

Από την άλλη πλευρά, η ισραηλινή ηγεσία επιμένει στην αδιαλλαξία και στις προκλήσεις. Ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Μοσέ Γιααλόν, μιλώντας στην εφημερίδα «Jerusalem Post», υποστήριζε ότι «δεν υπάρχει λόγος ν' απομακρυνθεί κανένας εποικισμός από τα παλαιστινιακά εδάφη σε περίπτωση επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας. Οπως Αραβες ζουν στο Ισραήλ, έτσι και Εβραίοι μπορούν να ζουν μέσα σε μια παλαιστινιακή οντότητα, υπό ισραηλινή διοίκηση». Ο Γιααλόν, φυσικά, «ξέχασε» ότι οι εποικισμοί έχουν ανεγερθεί επί κατεχόμενου εδάφους και ότι οι Παλαιστίνιοι του Ισραήλ δεν υπόκεινται σε «παλαιστινιακή διοίκηση», αλλά αντιμετωπίζονται ως πολίτες β' κατηγορίας.

Κατά τα άλλα, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε έναν ακόμη Παλαιστίνιο στη μεθόριο της Λωρίδας της Γάζας, ισχυριζόμενος ότι τοποθετούσε βόμβα. Την ίδια στιγμή, στη Δ. Οχθη, έποικοι εισέβαλαν στο παλαιστινιακό χωριό Τζεν Σαφούν, κοντά στη Ραμάλα, όπου προέβησαν σε βανδαλισμούς κατά της περιουσίας των κατοίκων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ