Σάββατο 17 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνέχιση συγκρούσεων

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Στο Αφγανιστάν, χτες, ακόμα 10 άνθρωποι φερόμενοι ως μαχητές των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας, στην επαρχία Φαράχ. Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις του αφγανικού στρατού, την Πέμπτη σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις στην επαρχία Μπαγκλάν, μεταξύ κατοχικών δυνάμεων, αφγανικού στρατού και «μαχητών των Ταλιμπάν», με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις Γερμανοί στρατιώτες και τρεις Αφγανοί.

Νέο θανάσιμο χτύπημα σημειώθηκε στα βορειοδυτικά του Πακιστάν στην περιοχή της Κουέτα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και ακόμα 35 να τραυματιστούν. Η επίθεση που εντάσσεται στη διαμάχη σουνιτών - σιιτών, πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομείο, όπου ο καμικάζι ανατινάχθηκε στην αίθουσα αναμονής. Μεταξύ των 10 νεκρών, οι εννιά είναι άμαχοι και ο ένας αστυνομικός.

Αμεση ήταν η απάντηση του προέδρου του Πακιστάν, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, που έσπευσε να εντάξει τη διαμάχη σιιτών - σουνιτών στις «τρομοκρατικές επιθέσεις», σημειώνοντας ότι δε θα επιτραπεί σε κανένα να διαλύσει τη χώρα, καταδίκασε το περιστατικό και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Εκθεση του ΟΗΕ για τη δολοφονία της Μπ. Μπούτο

Καταπέλτης για την πακιστανική κυβέρνηση και τις δυνάμεις ασφαλείας είναι η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με τη δολοφονία της πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Μπεναζίρ Μπούτο, το 2007. Σύμφωνα με το πόρισμα του ΟΗΕ, η δολοφονία της μπορούσε να αποτραπεί, εάν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, αποδίδοντας ευθύνες τόσο στην ομοσπονδιακή αστυνομία, όσο και στις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας, αναφέροντας ότι υπήρχε εγκληματική διάκριση μεταξύ των μέτρων για τον τότε πρόεδρο στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ και της Μπ. Μπούτο. Συγκεκριμένα, το σημείο του εγκλήματος δε χρησιμοποιήθηκε έτσι ώστε να προφυλαχθούν και να αξιοποιηθούν σημαντικά στοιχεία της υπόθεσης, τα οποία καταστράφηκαν, κάνοντας λόγο για μοιραία λάθη κατά τις έρευνες. Υπογραμμίζεται δε ότι οι έρευνες των ΗΕ παρεμποδίστηκαν σημαντικά από τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κόμματος του Λαού του Πακιστάν, στο οποίο ανήκε η Μπ. Μπούτο, Φαρχατουλάχ Μπαμπάρ το πόρισμα του ΟΗΕ επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα της έρευνας του κόμματος, και αποδεικνύει ότι ο καμικάζι που πραγματοποίησε την επίθεση «δεν έδρασε μόνος του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ