Τετάρτη 4 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κενή ουσίας, πλήρης ευχολογίων

Ικανοποιημένος δήλωνε για τη δέσμευση των Αράβων συνομιλητών του να βοηθήσουν στην εφαρμογή του «οδικού χάρτη» ο Πρόεδρος Μπους, αναχωρώντας από το Σαρμ ελ Σέιχ για την Ακαμπα

Η καθιερωμένη«οικογενειακή» φωτογραφία

Associated Press

Η καθιερωμένη«οικογενειακή» φωτογραφία
ΣΑΡΜ ΕΛ ΣΕΪΧ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Επίτευξη προόδου» διέγνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος μετά το τέλος της σύντομης συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο αιγυπτιακό θέρετρο, αν και, επί της ουσίας, τίποτε το σημαντικό δεν αποφασίστηκε. Ο Πρόεδρος Μπους συναντάται, σήμερα, στην Ακαμπα της Ιορδανίας με τον Ισραηλινό και τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση προχώρησε σε μερικές ακόμη κινήσεις εντυπωσιασμού.

«Ο κόσμος έχει ανάγκη από ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος», διαπίστωσε ο Τζορτζ Μπους, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του στο όραμα για δύο ανεξάρτητα ειρηνικά γειτονικά κράτη. Ο Μπους κάλεσε και τα δύο εμπλεκόμενα μέρη στον «οδικό χάρτη» να αναλάβουν τις ευθύνες τους και, σε μια προφανή κίνηση να ικανοποιήσει τους Αραβες συνομιλητές του, αφιέρωσε λίγο χρόνο παραπάνω στις υποχρεώσεις του Ισραήλ. «Το Ισραήλ έχει ευθύνες και οφείλει να αντιμετωπίσει το θέμα των εποικισμών, τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των Παλαιστινίων και την ύπαρξη ενός ενιαίου εδάφους, το οποίο οι Παλαιστίνιοι θα αποκαλούν πατρίδα».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ευχαρίστησε ειδικά τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση των συνομιλητών του να προωθήσουν τον «οδικό χάρτη», καλώντας τους να διακόψουν κάθε δίαυλο χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε μερικούς φονιάδες να καταστρέψουν τα όνειρα της πλειοψηφίας», σημείωσε σε μια αποστροφή των λόγων του.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, μιλώντας εκ μέρους όλων των υπολοίπων, τόνισε ότι «οι Αραβες θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να εμποδίσουν την υποστήριξη προς τις τρομοκρατικές οργανώσεις και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Π. Αρχής στον αγώνα της εναντίον της βίας». Ο Χόσνι Μουμπάρακ εξέφρασε την αραβική υποστήριξη στον «οδικό χάρτη» και κάλεσε το Ισραήλ να εφαρμόσει όλα όσα το αφορούν. Μπους - Μουμπάρακ συναντήθηκαν και κατ' ιδίαν.

Εντούτοις, ο Μουμπάρακ δεν αναφέρθηκε σε κανένα συγκεκριμένο μέτρο. Στο παρασκήνιο, ο Μπους φέρεται να άσκησε πιέσεις προκειμένου στο αραβικό ανακοινωθέν να αναφέρεται ονομαστικά ο πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς, για να επισημοποιηθεί η περιθωριοποίηση του Αραφάτ. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν κατέστη εφικτό, γι' αυτό και η αναφορά Μουμπάρακ ήταν για την Π. Αρχή, ενώ Αραβες διπλωμάτες τόνιζαν ότι ο Αραφάτ παραμένει ο Παλαιστίνιος αδιαμφισβήτητος ηγέτης. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έσπευσε να διαμορφώσει κλίμα, δηλώνοντας ότι για την Ουάσιγκτον ο Αραφάτ είναι εκλεγμένος, αλλά απέτυχε και δε θα του επιτραπεί να οδηγήσει σε αποτυχία και τις τρέχουσες προσπάθειες.

Στη συνάντηση των ΥΠΕΞ που προηγήθηκε της συνόδου κορυφής, που τυπικά διήρκεσε μισή ώρα, αν και συνολικά οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν για 90 λεπτά, ο Κόλιν Πάουελ κάλεσε τους ομολόγους του να προχωρήσουν σε τάχιστη εξομάλυνση των σχέσεών τους με το Ισραήλ. Η πρότασή του, όμως, προσέκρουσε σε σοβαρές αντιρρήσεις, καθώς όλοι υποστήριξαν ότι αυτό θα γίνει «εφόσον το Ισραήλ αποχωρήσει από τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη στο σύνολό τους».

Θεωρητικώς, η σύνοδος, όπου συμμετείχαν εκτός από τους Μπους και Μουμπάρακ, ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Αμπντουλάχ, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός και ο εμίρης του Μπαχρέιν αλ Χαλίφα Ισα μπιν Χαμάντ, ασχολήθηκε και με το θέμα του Ιράκ και των πολιτικο-οικονομικών μεταρρυθμίσεων στον αραβικό κόσμο. Συρία και Λίβανος αρνήθηκαν να συμμετάσχουν, υποστηρίζοντας ότι η αμερικανική προσέγγιση είναι μονομερής.

Και τώρα στην Ακαμπα

Με τους υπουργούς Εξωτερικών, Αμυνας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, που είναι και υπουργός Δικαιοσύνης, οι οποίοι θα τον συνοδεύσουν στην Ακαμπα, συναντήθηκε, χτες, ο Αριέλ Σαρόν. Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός απελευθέρωσε 100 Παλαιστινίους αιχμαλώτους, που κρατούνταν χωρίς να έχει απαγγελθεί κατηγορία εναντίον τους. Απελευθερώθηκε και ο Αχμέντ Τζιμπάρα, ο «μακροβιότερος» Παλαιστίνιος κρατούμενος που εξέτισε 27 χρόνια φυλάκισης για βομβιστική επίθεση στην Ιερουσαλήμ.

Το βράδυ της Δευτέρας, απελευθερώθηκε και το ηγετικό στέλεχος του «Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», Ταϊσίρ Χαλέντ, που είχε συλληφθεί το Φλεβάρη. Ο Χαλέντ υποστήριξε ότι «για να επιτευχθεί εκεχειρία, χρειάζονται δύο μέρη και όσο ο Σαρόν επιτίθεται και έχει στρατό κατοχής, ο λαός μας θα αντιστέκεται και κανείς δε δικαιούται να τον επικρίνει».

Ο Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, στέλεχος της «Χαμάς» στη Γάζα, εκτιμούσε ότι όσες σύνοδοι γίνονται υπό αμερικανική αιγίδα «οδηγούν σε πλήρη αποτυχία» και χαρακτήρισε τον «οδικό χάρτη» «αμερικανο-σιωνιστική κωμωδία». Στη Γάζα, επίσης, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά εντός του τμήματός του. Παρ' όλα αυτά, ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, Μοσέ Γιααλόν, εκτιμούσε ως «πολύ πιθανή την επίτευξη προσωρινής εκεχειρίας στη συνάντηση της Ακαμπα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ