Τετάρτη 4 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκρηξη έξω από δικαστήριο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Τους τραυματισμούς πέντε ατόμων, περιλαμβανομένου του εισαγγελέα του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφαλείας Χαντί Σαλίχογλου, είχε ως αποτέλεσμα η χτεσινή έκρηξη βόμβας στη συνοικία Μπακίρκιοϊ της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολή», οι τραυματίες από την έκρηξη, που διακομίστηκαν σε διαφορετικά νοσοκομεία - ο εισαγγελέας Σαλίχογλου και δύο αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τζεράχπασα - βρίσκονται εκτός κινδύνου.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε δηλώσεις του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, Μουαμέρ Γκιουλέρ, σύμφωνα με τον οποίο για την πυροδότηση του εκρηκτικού μηχανισμού με τηλεχειρισμό έξω από το Δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας θεωρούνται ύποπτες «αυτονομιστικές οργανώσεις». Η αναφορά παραπέμπει σε εκτός νόμου οργανώσεις της αριστεράς ή στο PKK/KADEK.

Τα Δικαστήρια Κρατικής Ασφαλείας, που δικάζουν συνήθως «εγκλήματα συνείδησης» κι έχουν στείλει στα κάτεργα χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους της αριστεράς και του κουρδικού κινήματος ως «τρομοκράτες», αποτελούν κληρονομιά του στρατιωτικού καθεστώτος του Εβρέν.

Ανεξαρτήτως του ποια οργάνωση προέβη στην ενέργεια, το γεγονός αναμένεται να «αξιοποιηθεί» κατάλληλα από τους στρατιωτικούς, οι οποίοι όλως τυχαίως προχτές διά στόματος του Α/ΓΕΣ Οζκιόκ απηύθυναν «κατηγορώ» κατά της ΕΕ, διότι... «ενθαρρύνει» το αυτονομιστικό κίνημα.

Χτες, εξάλλου, άρχισε στο Δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας της Αγκυρας η δίκη ενός 63χρονου Τούρκου ακαδημαϊκού, του Φικρέτ Μπασκαγιά, του οποίου το ειδεχθές έγκλημα είναι ότι υπογράφει ένα βιβλίο, που τιτλοφορείται «Η κατάρρευση του παραδείγματος», με το οποίο τόλμησε να επικρίνει την πολιτική των τουρκικών αρχών απέναντι στους Κούρδους, όπως και τα μέτρα καταστολής σε βάρος τους. Κατηγορείται για «αποσχιστική προπαγάνδα» σύμφωνα με το διαβόητο άρθρο 8 του αντιτρομοκρατικού νόμου και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και τεσσάρων ετών. Λεπτομέρεια: ο Μπασκαγιά έχει ξαναδικαστεί για την ίδια ιστορία και έχει εκτίσει πολύμηνη ποινή!..


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ