Τετάρτη 23 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
«Οχι» σε ειρήνη χωρίς ανταλλάγματα και σε «μαθήματα δημοκρατίας»

Αρχισε, χτες, στο Αλγέρι η 17η Σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου, με κύρια θέματα τις αραβο-ισραηλινές σχέσεις, τις αμερικανικές πιέσεις για «εκδημοκρατισμό» και τις απειλές κατά της Συρίας

ΑΛΓΕΡΙ.-

Με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Γιάσερ Αραφάτ και του Ραφίκ Χαρίρι άρχισε, χθες, στην αλγερινή πρωτεύουσα η 17η τακτική Σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου. Στην ατζέντα της Συνόδου ξεχωρίζουν τα θέματα των σχέσεων Αράβων - Ισραήλ, των απειλών κατά της Συρίας και των αμερικανικών πιέσεων για «δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις» στον αραβικό κόσμο. Στη Σύνοδο συμμετέχουν 13 αρχηγοί κρατών, ενώ τα υπόλοιπα 9 μέλη εκπροσωπούνται σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο.

«Το Ισραήλ εξακολουθεί να φαντάζεται ότι τα δικαιώματα των Αράβων θα ξεχαστούν και θα μπορέσει να υπάρξει ομαλοποίηση των διπλωματικών σχέσεών του με τις αραβικές χώρες χωρίς να δώσει το παραμικρό αντάλλαγμα. Αυτό δεν πρόκειται ποτέ να γίνει». Αυτό διαμήνυσε ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, δίνοντας, έτσι, και τον τόνο των τελικών αποφάσεων των εργασιών. Ακολούθως, ο Αλγερινός Πρόεδρος, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, οικοδεσπότης της Συνόδου, υπογράμμιζε ότι για τους Αραβες «η ειρήνη με το Ισραήλ είναι μια στρατηγική επιλογή, αλλά μόνο στη βάση της ανταλλαγής με τα κατειλημμένα εδάφη».

Στο τέλος της Συνόδου, θα εκδοθεί ανακοινωθέν, όπου ο Αραβικός Σύνδεσμος θα επαναδιατυπώνει την υποστήριξή του στο ειρηνευτικό σχέδιο που είχε προτείνει η Σαουδική Αραβία, το 2002 στη Σύνοδο της Βηρυτού. Η σαουδαραβική πρόταση προβλέπει απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από όλα τα κατειλημμένα αραβικά εδάφη, με αντάλλαγμα την ομαλοποίηση των διπλωματικών σχέσεων από όλες τις αραβικές χώρες.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας προκάλεσε τη δυσφορία πολλών αράβων ηγετών, προτείνοντας, πριν από λίγες μέρες γραπτώς, την αλλαγή της αραβικής θέσης. Πρότεινε να προχωρήσουν οι αραβικές χώρες σε ομαλοποίηση των διπλωματικών τους σχέσεων με το Ισραήλ, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, καθώς, όπως υποστήριζε, αυτή η κίνηση θα «έφερνε σε δύσκολη θέση το Ισραήλ και θα το εξανάγκαζε να προχωρήσει σε υποχωρήσεις». Η πρόταση απορρίφθηκε από τα περισσότερα μέλη του Συνδέσμου, και εκτιμάται ότι η απόρριψη αυτή είναι και ο κύριος λόγος εξαιτίας του οποίου ο Αμπντάλα δε μετέβη στο Αλγέρι.

«Οχι στον εκδημοκρατισμό από έξω»

«Οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες στις αραβικές χώρες, αλλά αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει με το ρυθμό και υπό τις εκάστοτε ξεχωριστές συνθήκες που επικρατούν σε αυτές», τόνιζε με νόημα, στην ομιλία του, ο Αλγερινός Πρόεδρος. «Οπως δε δίνουμε μαθήματα σε άλλους, δε θέλουμε να μας δίνουν μαθήματα για το πώς θα προχωρήσουμε στις χώρες μας», συμπλήρωνε, με τη δική του ομιλία, ο βασιλιάς του Μαρόκου Μουχάμαντ.

Τα δύο αυτά αποσπάσματα είναι ενδεικτικά της αρνητικής διάθεσης που επικρατεί στους κόλπους του Αραβικού Συνδέσμου απέναντι στις εντεινόμενες πιέσεις της Ουάσιγκτον για «δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις», όπως αυτές αναφέρονται στο αμερικανικό σχέδιο περί «Μεγάλης Μέσης Ανατολής». Χαρακτηριστικό, άλλωστε, είναι ότι και οι δύο προαναφερόμενοι ηγέτες θεωρούνται από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή.

Οικονομικό αδιέξοδο και ευχολόγια

Κατά τα άλλα, οι εργασίες της Συνόδου αναμένεται να ασχοληθούν, επίσης, με τις συνεχιζόμενες πιέσεις σε βάρος της Συρίας, προς την οποία εκτιμάται ότι θα εκφραστεί η αλληλεγγύη των αραβικών χωρών, χωρίς, όμως, να γίνει καμία συγκεκριμένη αναφορά στην απόσυρση των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο. Ενα άλλο κυρίαρχο ζήτημα αναμένεται να είναι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στη δομή του Αραβικού Συνδέσμου, αλλά και τα κλιμακούμενα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός του Συνδέσμου ανέρχεται σε 35 εκατομμύρια δολάρια, και μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί μόνο τα 26, αν και δε διευκρινίζεται ποια μέλη δεν έχουν καταβάλει τις εισφορές τους. Επίσης, τον βαραίνουν χρέη ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τέλος, στο περιθώριο της πρώτης μέρας των εργασιών, συνάντηση είχαν ο Αλγερινός Πρόεδρος και ο βασιλιάς του Μαρόκου, δίνοντας την αίσθηση ότι οι σχέσεις των 2 χωρών βρίσκονται σε τροχιά βελτίωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ