Τετάρτη 23 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Σχεδόν έτοιμος ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Πολύ κοντά σε επίτευξη κυβερνητικής συμφωνίας φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να βρίσκονται, μετά από τόσες ημέρες διαπραγματεύσεων, οι σιίτες και οι κούρδοι. Οπως διέρρεαν, χτες, πηγές προσκείμενες στις δύο επικρατέστερες πολιτικές δυνάμεις του Ιράκ, όπως αναδείχτηκαν από τις εκλογές της 30ής Γενάρη, δεν αποκλείεται την επόμενη βδομάδα να επισημοποιηθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα και να ζητήσει την έγκριση του Κοινοβουλίου.

Με βάση τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η σιιτική Ενωμένη Ιρακινή Συμμαχία αναμένεται να καταλάβει 16 με 17 υπουργεία, ανάμεσα στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται τα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Εθνικής Ασφάλειας. Πάντως, οι κατοχικές δυνάμεις λέγεται ότι αντιδρούν στο ενδεχόμενο το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας να περάσει στα χέρια των σιιτών. Το ενωτικό ψηφοδέλτιο των Κούρδων, πιθανότατα, θα καταλάβει 7 ή 8 υπουργεία, μεταξύ των οποίων και το υπουργείο Εξωτερικών ενώ φέρεται να διεκδικεί και το υπουργείο Πετρελαίου.

Οι δύο νικητές των εκλογών φέρονται να αποφάσισαν να παραχωρήσουν υπουργικές θέσεις και σε σουνίτες, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί, κάπως, το χάσμα που προέκυψε μετά την αποχή των τελευταίων από την εκλογική διαδικασία. Ετσι, σουνίτες αναμένεται να ηγηθούν 6 υπουργείων, ενώ από ένα υπουργείο θα δοθεί σε Χριστιανούς και Τουρκομάνους.

Η Προεδρία φαίνεται ότι παραχωρείται, σχεδόν οριστικά, στον Κούρδο Τζαλάλ Ταλαμπανί, ενώ η πρωθυπουργία στον σιίτη ηγέτη του κόμματος «Ντάουα», Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι. Τέλος, για την προεδρία του Κοινοβουλίου θα προταθεί, επίσης, σουνίτης. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ως εξαιρετικά απίθανη μια συμμετοχή στο νέο κυβερνητικό σχήμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουι, του οποίου το κόμμα αναδείχτηκε τρίτο, κατά σειρά, από τις κάλπες.

Στο μεταξύ, ενώ συνεχίζονται οι διεργασίες στην πολιτική σκηνή του Ιράκ, ο υπηρεσιακός Πρόεδρος Γκάζι αλ Γιαουάρ όσο και ο ΥΠΕΞ, Χοσιάρ Ζεμπάρι, βρίσκονται στο Αλγέρι όπου συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου. Ο Ζεμπάρι δήλωνε ότι θα καλέσει τις αραβικές χώρες να εγκαταλείψουν τη στάση αδράνειας και αδιαφορίας που τηρούν μέχρι σήμερα, απέναντι στο Ιράκ, καθώς «πλέον, σε λίγες ημέρες, θα υπάρχει και νέα κυβέρνηση».

Τέλος, ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε συγκρούσεις στο αλ Ανμπάρ, ενώ ένοπλοι δολοφόνησαν τον οδηγό ανώτατου στελέχους του υπουργείου Εσωτερικών, στη Βαγδάτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ