Τετάρτη 23 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ
Ακάεφ: «Δεν παραιτούμαι»

ΜΠΙΣΚΕΚ.- Αντιφατικές εμφανίζονταν χθες οι προθέσεις της αντιπολίτευσης στο Κιργιστάν, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια ανατροπής, διαμέσου «λαϊκών διαδηλώσεων», του αποτελέσματος των εκλογών, στις οποίες αναδείχτηκε κυρίαρχη η παράταξη του Προέδρου Ασκαρ Ακάεφ. Μια μέρα αφ' ότου οι διαδηλωτές συγκρούονταν με αστυνομικούς στο νότο, χθες το Ασοσιέιτεντ Πρες μετέδιδε ότι η αντιπολίτευση και η αστυνομία «συγκρότησαν κοινές περιπόλους», ώστε να διατηρηθεί η τάξη στη χώρα.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Ακάεφ - ο οποίος, παρά τη «θετική» στάση των Δυτικών όσον αφορά τα παράπονα της αντιπολίτευσης περί νοθείας, εξυμνείται για τις «μεταρρυθμίσεις» του τα τελευταία 15 χρόνια - επιχειρούσε με διάφορες κινήσεις να «καλμάρει» τα πράγματα. Δεσμεύτηκε να μην κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, παρέστη στην πρώτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, και στην εκτενή ομιλία του σε αυτό κάλεσε να απομονωθούν τα «εγκληματικά στοιχεία» εντός αντιπολίτευσης που «δημιουργούν ταραχές».

Ο Ακάεφ χαρακτήρισε «απειλή προς το λαό και την κυβέρνηση» τη δράση των διαδηλωτών, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «κατευθύνεται και χρηματοδοτείται από το εξωτερικό» - απηχώντας τους Σεβαρντνάτζε και Γιανουκόβιτς - ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «συνομιλιών με την αντιπολίτευση», αλλά υπό τον όρο ότι «θα αποκατασταθεί η τάξη».

Από την άλλη, στελέχη της αντιπολίτευσης χαρακτήριζαν «εκρηκτική» την κατάσταση στις δύο πόλεις - επίκεντρα των διαδηλώσεων στο νότο, την Τζαλάλ - Αμπάντ και την Ος, και υποστήριζαν ότι τα πράγματα «μπορεί να οδηγηθούν εκτός ελέγχου», κατά τα λόγια του ηγετικού της στελέχους Κουρμάνμπεκ Μπακίεφ. Πάντως, τα σχέδια της αντιπολίτευσης για «μεγάλες διαδηλώσεις» στην πρωτεύουσα Μπισκέκ, που στελέχη της έλεγαν ότι είναι ο «επόμενος στόχος», δεν πραγματώθηκαν, τουλάχιστον χθες. Η Ρόζα Οτουνμπάγιεβα, όμως, στέλεχος της αντιπολίτευσης, μιλώντας στη ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια, ισχυριζόταν χθες ότι «ελέγχουμε ήδη ένα πολύ μεγάλο μέρος της χώρας... σύντομα θα ελέγχουμε το 50% του Κιργιστάν... Ο επόμενος στόχος είναι το Μπισκέκ, η προεδρία».

Το Κιργιστάν, μια χώρα όπου «πολιτική κάνουν οι φατρίες», όπως λένε αναλυτές, μοιάζει κατακερματισμένη. Η διάσταση ανάμεσα στο βορρά και το φτωχό νότο (όπου πλειοψηφούν οι Ουζμπέκοι), δημιουργεί τον κίνδυνο η αντιπαράθεση να προσλάβει το χαρακτήρα εθνικού διχασμού. Τα εγκληματικά στοιχεία για τα οποία μιλά ο Ακάεφ - έμποροι ναρκωτικών, από το Αφγανιστάν κύρια, που διέρχονται από τη χώρα - μένει να φανεί ποια πλευρά θα διαλέξουν.

Για «αυτοσυγκράτηση» και «ηρεμία» καλούσαν χθες ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο Γερμανός ΥπΕξ Γιόσκα Φίσερ, και άλλοι καλοθελητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ