Τετάρτη 23 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ
«Πρώτη ήττα» για τις ΗΠΑ

ΓΕΝΕΥΗ.--

Ετοιμο έχουν οι ΗΠΑ το σχέδιο απόφασης για την καταδίκη της Κούβας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και παρότι κάλεσαν τη Γαλλίδα Κριστίν Σανέ να παρουσιάσει σήμερα την έκθεσή της για την «Κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κούβα», τελικά δεν προσδιορίζουν την ακριβή ημερομηνία κατάθεσης της πρότασης, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «El Mundo».

Σε κάθε περίπτωση αυτό θα γίνει στη διάρκεια της 61ης Ετήσιας Συνόδου της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία πραγματοποιείται στη Γενεύη από τις 16 Μάρτη έως τις 22 Απρίλη. Σημειώνεται ότι την Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποτελούν 53 από τις 191 χώρες - μέλη των Ηνωμένων Εθνών.

Είναι η πρώτη φορά από το 1998 που οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν οι ίδιες τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Την τελευταία φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέθεσαν ανάλογο ψήφισμα για καταδίκη της Κούβας ήταν το 1998. Τότε, το ψήφισμα απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των χωρών - μελών.

Πέρσι, με μόλις μία ψήφο και τρομακτική ένταση που επικράτησε εντός και εκτός της αιθούσης της 60ής ετήσιας Συνόδου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Σώμα - που αποτελούνταν από 53 κράτη - υιοθέτησε, κατόπιν τρομακτικών πιέσεων εκ μέρους των ΗΠΑ, «επικριτική» απόφαση έναντι της Κούβας και όχι καταδικαστική. Στην απόφαση αυτή, η οποία κατατέθηκε από την Ονδούρα και υποστηρίχτηκε από κοινού από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ζητούνταν επίσης από την κουβανική κυβέρνηση να συνεργαστεί με την ειδική εκπρόσωπο για την Κούβα του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Γαλλίδα νομικό Κριστίν Σανέ «προσφέροντάς της τα μέσα για να εκτελέσει την εντολή της».

Φέτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπόρεσαν να βρουν κάποιο «κομιστή» της πρότασης και σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Κούβας Φελίπε Πέρες Ρόκε, είναι η «πρώτη ήττα που υπέστησαν ήδη οι ΗΠΑ στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ». «Εχουμε συγκεντρώσει στοιχεία όπου καταγράφεται η βαθύτατη ανησυχία των ΗΠΑ ότι δε θα μπορέσουν να επιτύχουν την ψήφιση της καταδικαστικής απόφασης παρά τις συνεχώς αυξανόμενες απειλές, αφού οι περισσότερες χώρες καταδεικνύουν σθεναρή αντίσταση» δήλωσε ο Ρόκε σύμφωνα με την «Granma».

Μάλιστα ο Πέρες Ρόκε ανακοίνωσε ότι η κουβανική αντιπροσωπεία θα παρουσιάσει εννέα σχέδια ψηφίσματος στην παρούσα Σύνοδο και για την ειρήνη ως αναπόσπαστο στοιχεία προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τις επιθέσεις και τους προληπτικούς πολέμους, για τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη ναυτική βάση του Γκουαντάναμο όπου οι ΗΠΑ έχουν μία εκ των φυλακών των «ξένων μαχητών» κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ