Τετάρτη 23 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
«Τέλος» με νομοσχέδιο στο 35ωρο

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με την ψήφο των βουλευτών του κεντροδεξιού συνασπισμού υιοθετήθηκε χτες από το γαλλικό Κοινοβούλιο νομοσχέδιο που, ουσιαστικά, θέτει στο περιθώριο το νόμο περί εφαρμογής του 35ωρου στον ιδιωτικό τομέα. Το νομοσχέδιο, αν και δεν καταργεί το 35ωρο, προβλέπει σειρά «μέτρων χαλάρωσής του».

Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι πλέον οι εργοδότες θα μπορούν να καθορίζουν μετά από συμφωνία με τους εργαζομένους τους τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας, μέχρις ότου συμπληρωθούν 220 ώρες επιπλέον ανά χρόνο. Θεωρητικώς αυτές οι επιπλέον ώρες θα αμείβονται κιόλας. Εκτός από το 35ωρο, το νέο νομοσχέδιο πλήττει σφοδρά και τις συνδικαλιστικές ενώσεις καθώς βγαίνουν εκτός των διαπραγματεύσεων εργαζομένων, ανά εταιρία, και εργοδοτών.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας (350 ψήφοι) και καταψηφίστηκε από τους βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των άλλων αριστερών κομμάτων (135 ψήφοι). Η κυβέρνηση Ραφαρέν, ουσιαστικά, υποστήριξε το νομοσχέδιό της υιοθετώντας την επιχειρηματολογία των εργοδοτών, οι οποίοι, εξαρχής, αντιτάχθηκαν στην εφαρμογή του 35ωρου εκτιμώντας ότι πλήττει την ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας. Παρ' όλα αυτά, από το 2000, οπότε και εφαρμόστηκε υποχρεωτικά σε όλες τις επιχειρήσεις, οι εργοδότες επωφελήθηκαν των κρατικών επιχορηγήσεων προκειμένου να «βοηθηθούν» στην υλοποίησή του, χωρίς αυτό, όμως, να οδηγήσει και σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όπως είχε προβλεφτεί.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα, από την άλλη, αντιτάχθηκαν, εξαρχής, στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Ραφαρέν τονίζοντας ότι μπορεί η εφαρμογή του 35ωρου να χρειάζεται βελτιώσεις αλλά αυτό δε σημαίνει κατάργησή του. Τον τελευταίο μήνα πραγματοποιήθηκαν αρκετές γενικές απεργίες και μεγάλες συγκεντρώσεις ενώ προαναγγέλλονται και νέες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ