Τετάρτη 23 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέα τραγωδία σε σχολείο

ΜΙΝΕΣΟΤΑ.-

Μόλις 17 χρόνων οπλίστηκε, εισέβαλε στο σχολείο του, σκότωσε εννέα ανθρώπους και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Είναι μία νέα τραγωδία, η χειρότερη μετά τη σφαγή στο Κολουμπάιν το 1999, σχολιάζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ και μάλιστα σημειώθηκε στο γυμνάσιο Ρεντ Λέικ, σε ινδιάνικο καταυλισμό.

Στον καταυλισμό του Ρεντ Λέικ, ζει η φυλή Οτζίμπουα που είναι γνωστότερη ως Τσιπίουα. Απέχει 390 χιλιόμετρα βόρεια της Μινεάπολης και βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τον Καναδά και στο σχολείο του Ρεντ Λέικ φοιτούν 355 μαθητές, όλοι τους ινδιάνικης καταγωγής.

Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται ο φύλακας του σχολείου, μια καθηγήτρια, η 62χρονη Νέβα Ρότζερς, και τουλάχιστον έξι μαθητές, συμπεριλαμβανομένου του δράστη και αυτόχειρα. Τουλάχιστον άλλα δώδεκα άτομα τραυματίστηκαν, ενώ δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στο τοπικό νοσοκομείο.

Νωρίτερα, πριν πάει στο σχολείο του, ο μαθητής σκότωσε μέσα στο σπίτι του τον παππού του Ντάριλ Ντας Λούσιερ, συνταξιούχο αστυνομικό, και τη γιαγιά του. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης είχε μαζί του ένα κυνηγετικό όπλο και τουλάχιστον ένα περίστροφο, όπλα που είχε κλέψει από το σπίτι του παππού του.

Τι όπλισε το χέρι του 17χρονου παραμένει άγνωστο. Συμμαθητής του δήλωσε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ότι πριν από ένα χρόνο του είχε πει πως ήθελε να «ανατινάξει» το σχολείο, ενώ το βρετανικό BBC αναφέρει ότι οι συμμαθητές του τον περιγράφουν ως μοναχικό, που ντύνεται πάντα στα μαύρα, ενώ εξέφραζε και το θαυμασμό του για τον Χίτλερ. Εντούτοις, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φυλές των Ινδιάνων που ζουν σε καταυλισμούς - γκέτο είναι υπερβολικά πολλά, με τον αλκοολισμό, τα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα να απειλούν ακόμη και την ύπαρξή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ