Πέμπτη 24 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΟΗΕ
Τρία σχέδια απόφασης για το Σουδάν...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

«Οι ΗΠΑ εξάντλησαν τα αποθέματα υπομονής τους, όσον αφορά στο Σουδάν» δήλωσε χτες στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη η Αν Πάτερσον, που ασκεί αυτή την περίοδο προσωρινώς χρέη πρέσβειρας των ΗΠΑ. Η Πάτερσον ανακοίνωσε έτσι την προώθηση τριών σχεδίων απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Σουδάν.

Το πρώτο σχέδιο απόφασης (που θεωρείται πως θα ψηφιστεί εύκολα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας...) θα περιλαμβάνει την εξουσιοδότηση για την αποστολή δύναμης 10.000 κυανόκρανων του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν, για να ελέγξουν την τήρηση συμφωνίας τερματισμού του 21χρονου πολέμου μεταξύ ισλαμιστών του βορρά και ανταρτών του νότου.

Το δεύτερο αμερικανικό σχέδιο απόφασης θα περιλαμβάνει την επιβολή εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στο Σουδάν και κυρώσεις κατά όσων Σουδανών κυβερνητικών αξιωματούχων και ανταρτών θεωρηθεί πως ευθύνονται για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη δυτική σουδανική επαρχία Νταρφούρ.

Τέλος, το τρίτο σχέδιο απόφασης των ΗΠΑ για το Σουδάν θα κινήσει διαδικασία διεξαγωγής δίκης για εγκλήματα κατά χιλιάδων αμάχων του Νταρφούρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ