ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέες ρωσικές καταγγελίες για τις κινήσεις των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα

Από το βήμα της ετήσιας Συνόδου των υπουργών Αμυνας του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ του Οργανισμού τον περασμένο Ιούλη

Russian Foreign Ministry Press

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ του Οργανισμού τον περασμένο Ιούλη
Οι διεθνείς εξελίξεις και η παραπέρα ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) - όπως αυτή «μεταφράζεται» με βάση τα ιδιαίτερα συμφέροντα κάθε αστικής τάξης των μελών του Οργανισμού - βρίσκονται στο επίκεντρο της ετήσιας συνάντησης των υπουργών Αμυνας του SCO που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν, με φόντο κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό, τις σύνθετες εξελίξεις στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι στον Οργανισμό συμμετέχουν Ρωσία, Κίνα, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Τατζικιστάν και Κιργιστάν, ενώ τα τελευταία χρόνια επίσης Ινδία και Πακιστάν. Καθεστώς παρατηρητή έχουν το Ιράν (επίκειται η ένταξή του ως πλήρες μέλος), η Λευκορωσία, η Μογγολία και το Αφγανιστάν.

Ρωσία: Καταγγέλλει τις κινήσεις των ΗΠΑ για αντικινεζικό μέτωπο

Σε μία ακόμα ρωσική παρέμβαση που αποτυπώνει την προσέγγιση Μόσχας - Πεκίνου απέναντι στην παρέμβαση των ΗΠΑ στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σοϊγκού, μιλώντας στη συνάντηση κατήγγειλε τις κινήσεις των ΗΠΑ για την αναβάθμιση των συμμαχιών και της θέσης τους στον Ινδο-Ειρηνικό απέναντι στην Κίνα. Μίλησε για ένα «ένα σύνολο σύνθετων αντιφάσεων μεταξύ εθνών της περιοχής» και κατηγόρησε την Ουάσιγκτον επειδή «προσπαθεί να διαρρήξει την περιφερειακή αρχιτεκτονική ασφαλείας».

«Στη νότια πτέρυγα της οργάνωσής μας - τη Νοτιοανατολική Ασία», είπε, «διαμορφώνονται εστίες θερμών εντάσεων με δύσκολα προβλέψιμα σενάρια για τις εξελίξεις που "τρέχουν"». Υποστήριξε ότι «οι χώρες της περιοχής πιέζονται για συνεργασία με το ΝΑΤΟ» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «μετά την Ευρώπη, διαμορφώνεται ένα μέτωπο για να αντιμετωπιστεί η Κίνα. Το αποκαλούμενο "ταϊβανέζικο ζήτημα" επιδεινώνεται σκόπιμα και υποκινούνται εδαφικές διαφορές στη Νότια και την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα».

Σημείωσε ακόμα ότι αυτά τα σχέδια των ΗΠΑ εξυπηρετεί και η συγκρότηση διακρατικών ενώσεων όπως το σχήμα Quad (στο οποίο βέβαια συμμετέχει και η Ινδία, που είναι μέλος και του SCO...).

Στο πλαίσιο εξάλλου του «φλερτ» όλων των πλευρών με την ASEAN (Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας) και τα μέλη της, ο Σοϊγκού επισήμανε ότι «την ασφάλεια της περιοχής μπορούν να εγγυηθούν μόνο οι κοινές προσπάθειες που λαμβάνουν υπόψιν τα συμφέροντα όλων των κρατών, με τον κεντρικό ρόλο της ASEAN και άλλων πολυμερών οργανισμών αλληλεπίδρασης».

Κίνα: Επαναφέρει το σχέδιο «Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Ασφάλεια»

Ο υπουργός Αμυνας της Κίνας Γουέι Φενγκχέ - που συμμετείχε στη συνάντηση μέσω βιντεοκλήσης - μίλησε για τις «πολλές κρίσεις και τις σοβαρές προκλήσεις» που αντιμετωπίζει σήμερα η διεθνής κοινωνία, εμφανίζοντας την κοινή δράση των μελών της SCO ως όλο και πιο σημαντική. Επανέφερε την κινεζική πρόταση για την Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Ασφάλεια (Global Security Initiative - όχημα ισχυροποίησης των «αμυντικών» συνεργασιών της Κίνας και των συμμαχιών της), την οποία εμφάνισε ως έκφραση της βούλησης του Πεκίνου να διατηρηθεί η «παγκόσμια ειρήνη και ηρεμία». Αναφερόμενος στην Ταϊβάν επέμεινε ότι πρόκειται για «εσωτερικό ζήτημα της Κίνας» και τόνισε ότι η Κίνα θα συνεχίζει να απαντά με «αποφασιστικά αντίμετρα» στην πρόσφατη επίσκεψη Πελόζι.

Για τη δε SCO εκτίμησε ότι «μέσα από διαρκή αναζήτηση και ανάπτυξη, αυτή έγινε πρότυπο αρμονικής συνύπαρξης και συνεργασίας αμοιβαίου οφέλους μεταξύ χωρών με διαφορετικά συστήματα και άνοιξε έναν πετυχημένο δρόμο ενός νέου τύπου περιφερειακής οργάνωσης». Σημείωσε δε ότι τα μέλη της Οργάνωσης πρέπει «να βελτιώσουν τα επιχειρησιακά τους συστήματα και να εμπλουτίσουν το περιεχόμενο της συνεργασίας τους, να βαθύνουν τη συνεργασία ειδικά σε άμυνα και ασφάλεια, αλλά και να καταβάλουν κοινές προσπάθειες για την οικοδόμηση σταθερού ορίου για την κοινή και παγκόσμια ασφάλεια».

Ινδία: Εμφαση στην «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και την «πολυμέρεια»

Στη δική του παρέμβαση από την Τασκένδη, ο Ινδός υπουργός Αμυνας, Ραζνάθ Σινγχ, σε πιο «ουδέτερους» τόνους, προέκρινε την ανάγκη κοινής δράσης «για την αντιμετώπιση όλων των μορφών της τρομοκρατίας». Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, επανέλαβε ότι η Ινδία στηρίζει τη διευθέτηση μέσω συνομιλιών Ρωσίας - Ουκρανίας. Θυμίζουμε πως το Νέο Δελχί δεν έχει συνταχθεί με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας - αντιθέτως επωφελείται από αυτές, π.χ. αυξάνοντας τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου - παρά τις έντονες πιέσεις από τις ΗΠΑ με τις οποίες έχει ενισχύσει πολύπλευρα τις σχέσεις του τα τελευταία χρόνια.

Οσον αφορά τη SCO, ο Σινγχ είπε ότι η Ινδία «αποδίδει προτεραιότητα» σε αυτήν εξαιτίας της «αδιαπραγμάτευτης πίστης της στην πολυμέρεια». Πρόσθεσε δε ότι «υπάρχει ανάγκη να ενισχυθούν και διμερώς οι σχέσεις των μελών της SCO αλλά και στο πλαίσιο της Οργάνωσης, στη βάση της ισοτιμίας, του αμοιβαίου σεβασμού και της αμοιβαίας κατανόησης».

ΓΑΛΛΙΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΚΡΟΝ
«Τέλος της ανεμελιάς»... ή προαναγγελία αντιλαϊκής κλιμάκωσης

Προετοιμασία για «μια μεγάλη ανατροπή ή μια μεγάλη αναστάτωση» που έρχεται ζήτησε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, εκφράζοντας την ετοιμότητα της διακυβέρνησής του να υπερασπιστεί το κεφάλαιο από σημαντικές προκλήσεις που μεγαλώνουν, εντός και εκτός συνόρων.

Με φόντο την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ο Μακρόν έκανε λόγο για «το τέλος της αφθονίας», «των βεβαιοτήτων» και «της ανεμελιάς», «φωτογραφίζοντας» νέα αντιλαϊκά μέτρα και επικαλούμενος την πρόσφατη «σειρά σοβαρών κρίσεων», αναφερόμενος στις εξελίξεις, από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι την ξηρασία που πλήττει μεγάλο μέρος και της Ευρώπης.

«Η στιγμή που ζούμε μπορεί να μοιάζει διαρθρωμένη από μια σειρά σοβαρών κρίσεων (...) Πιστεύω από την πλευρά μου πως αυτό που ζούμε είναι μάλλον της τάξης μιας μεγάλης ανατροπής ή μιας μεγάλης αναστάτωσης», ανέφερε.

Ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης παρά τις λαϊκές ανησυχίες «να λένε τα πράγματα» όπως είναι, να τα «κατονομάζουν με πολλή σαφήνεια και χωρίς καταστροφολογίες». Εσπευσε επίσης να επιστήσει την προσοχή στη διασφάλιση της «κοινωνικής συνοχής», με δεδομένη την αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και τις ενδοαστικές διεργασίες που επιβεβαίωσαν και οι πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις (με απώλεια της πλειοψηφίας στη Βουλή για το προεδρικό στρατόπεδο). Εστίασε έτσι στο «να επαναβεβαιώσουμε μια πολύ ισχυρή ενότητα της κυβέρνησης, των δυνάμεων της πλειοψηφίας», γύρω «από μια πορεία που θα μας επιτρέψει να σταθεροποιήσουμε την κυριαρχία μας, τη γαλλική και την ευρωπαϊκή ανεξαρτησία μας».

Στο μεταξύ, προαναγγέλλοντας νέες αυξήσεις στα τιμολόγια Ενέργειας των λαϊκών νοικοκυριών, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ολ. Βεράν, δήλωσε ότι η Γαλλία δεν μπορεί να διατηρήσει για πάντα, μέσω επιχορηγήσεων δισεκατομμυρίων ευρώ, πλαφόν στις τιμές της Ενέργειας, προκειμένου - όπως υποστήριξε - να «βοηθά τα νοικοκυριά» να αντιμετωπίσουν τον καλπάζοντα πληθωρισμό. Ανέφερε έτσι ότι «πιθανόν να υπάρξουν αυξήσεις τιμών»...

ΝΟΤΙΑ ΑΣΙΑ
Πολιτικές εξελίξεις και στην Ταϊλάνδη

Την απαλλαγή του πρωθυπουργού (πρώην πραξικοπηματία και στρατηγού) Πραγιούτ-Ο-Τσα από τα καθήκοντά του ζήτησε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης, μετά από προσφυγή κομμάτων της αντιπολίτευσης που εντείνουν τις προσπάθειες να ενισχύσουν τις θέσεις τους, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών στις αρχές του 2023.

Στη σχετική πρωτοβουλία πρωτοστάτησε το κόμμα Phen Thai, την κυβέρνηση του οποίου είχε ανατρέψει το πραξικόπημα με επικεφαλής τον Πραγιούτ το 2014. Υποστηρίζουν ότι έληξε η 8ετία που το Σύνταγμα του 2017 προβλέπει ότι μπορεί να είναι κάποιος πρωθυπουργός, συνυπολογίζοντας το διάστημα που ήταν επικεφαλής του κράτους ως αρχηγός των πραξικοπηματιών.

Αυτόν τον συνυπολογισμό απορρίπτει ο Πραγιούτ, ενώ η οριστική απόφαση θα ανακοινωθεί μετά από κάποιες βδομάδες. Πάντως ο Πραγιούτ διατηρεί τη θέση του υπουργού Αμυνας (που είχε παράλληλα με αυτήν του πρωθυπουργού), για την οποία δεν προβλέπεται σχετικό όριο.

Χρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού ανέλαβε ο μέχρι τώρα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Πραβίτ Ουνγοσουβάν.

Σημειωτέον, αρχές Ιούλη ο Πραγιούτ είχε υποδεχτεί στην Μπανγκόκ τον Κινέζο ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι, δηλώνοντάς του ότι η Ταϊλάνδη αποδίδει μεγάλη σημασία στις διεθνείς πρωτοβουλίες της Κίνας τόσο για την «ανάπτυξη» (Global Development Initiative - GDI) όσο και για την «ασφάλεια» (Global Security Initiative - GSI). Ο δε Γουάνγκ είχε τονίσει πόσο «η Κίνα εκτιμά την ενεργό συμμετοχή της Ταϊλάνδης στην GDI». Μεταξύ άλλων είχαν συζητηθεί και μεγάλα επενδυτικά σχέδια, όπως αυτά για τη σιδηροδρομική σύνδεση Κίνας - Λάος - Ταϊλάνδης.

  • Καθώς πολιτικές διεργασίες «τρέχουν» ευρύτερα στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, με φόντο την όξυνση του ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας, στο Πακιστάν σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός Ιμράν Καν αναμένεται να εμφανιστεί στο δικαστήριο, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες με βάση την «αντιτρομοκρατική» νομοθεσία της χώρας. Η κυβέρνηση Καν είχε ανατραπεί την άνοιξη, μετά την αποχώρηση δυνάμεων που τη στήριζαν και την υπερψήφιση πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης.
ΣΟΥΗΔΙΑ
Δημοσκοπική άνοδος των εθνικιστών «Σουηδών Δημοκρατών»

Σημαντική άνοδο σημειώνουν στις δημοσκοπήσεις οι εθνικιστές «Σουηδοί Δημοκράτες» (SD), εμφανιζόμενοι να ξεπερνούν το βασικό δεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης, ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 11 Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση από το «SVT/Novus», το SD είναι πλέον ο βασικός αντίπαλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της πρωθυπουργού Μ. Αντερσον, που ηγείται της κυβέρνησης μειοψηφίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι Σοσιαλδημοκράτες εμφανίζονται με ποσοστό 27,8%, οι «Σουηδοί Δημοκράτες» με 21,5% και το Μετριοπαθές Κόμμα, που συνήθως ήταν το μεγαλύτερο στο «κεντροδεξιό» μπλοκ, εμφανίζεται με 17,4%.

Ο επικεφαλής του SD, Τζ. Εκεσον, αρνήθηκε να σχολιάσει αν θα απαιτήσει ρόλο πρωθυπουργού εφόσον το κόμμα του φτάσει στην κορυφή των δημοσκοπήσεων ή αν το κόμμα του θα απαιτούσε θέση σε μια μελλοντική δεξιά κυβέρνηση.

Ο ηγέτης του Μετριοπαθούς Κόμματος, Ουλφ Κρίστερσον, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιτραπεί «σε ένα ακροδεξιό κόμμα να συμμετάσχει σε μια πιθανή δεξιά κυβέρνηση», αλλά δήλωσε ανοιχτός σε κάποιας μορφής συνεργασία με το SD.

Στο μεταξύ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πιθανώς θα υπάρξει μικρή διαφορά ανάμεσα στο «κεντροαριστερό» και στο «κεντροδεξιό» μπλοκ.

Οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι, το «Αριστερό Κόμμα» και το «Κόμμα του Κέντρου» προβλέπεται να κερδίσουν το 49,6% των ψήφων, ενώ οι Μετριοπαθείς, οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι «Σουηδοί Δημοκράτες» συγκεντρώνουν 49,3%. Με βάση αυτές τις προβλέψεις τα δύο μπλοκ θα είχαν μία έδρα διαφορά στο κοινοβούλιο των 349 εδρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ