ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Βελιγράδι
  • Τριάντα χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης και είκοσι χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν στο Βελιγράδι, αντιδρώντας στην ακύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων σε 210 εκλογικά τμήματα της πρωτεύουσας.
  • Ο συνασπισμός "Ζάγιεντνο" αποφάσισε το μποϊκοτάρισμα των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών της 27ης του Νοέμβρη

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Πυκνώνουν οι διαδηλώσεις και οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας κομμάτων της αντιπολίτευσης και φοιτητών για την ακύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων που προέκυψαν από τις δημοτικές εκλογές της 17ης Νοέμβρη σε περίπου 210 εκλογικά τμήματα της Σερβίας.

Νωρίς χτες το μεσημέρι, οι δρόμοι του Βελιγραδίου "γέμισαν" από τα αντικυβερνητικά συνθήματα περίπου 30.000 οπαδών και στελεχών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού κομμάτων "Ζάγιεντνο" και το απόγευμα από τις έντονες φωνές διαμαρτυρίας περίπου 20.000 φοιτητών του πανεπιστημίου της σερβικής πρωτεύουσας! Πολλοί από τους νεαρούς διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης του Σέρβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις, πετώντας αυγά, έξω από το Δημαρχείο του Βελιγραδίου, το κτίριο της Κρατικής Τηλεόρασης και τα γραφεία του Μιλόσεβιτς. Επεισόδια δεν εκδηλώθηκαν, καθώς η παρουσία των αστυνομικών αρχών (σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία) ήταν "διακριτική".

Ο πρόεδρος του "Δημοκρατικού Κόμματος", Ζόραν Τζίντζιτς, με αφορμή την προχτεσινή ακύρωση των αποτελεσμάτων σε περίπου 210 εκλογικά τμήματα του Βελιγραδίου, κατηγόρησε τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς ότι προχώρησε σε πραξικόπημα. Ο Βουκ Ντράσκοσβιτς του "Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης" επανέλαβε την έκκλησή του προς τους οπαδούς του συνασπισμού "Ζάγιεντνο" να αντισταθούν "στην υποκλοπή των ψήφων της αντιπολίτευσης". Κάλεσε, μάλιστα, τους ψηφοφόρους που θα κληθούν αύριο Τετάρτη (27 του μήνα) να επαναλάβουν τα εκλογικά τους δικαιώματα σε 210 εκλογικά τμήματα του Βελιγραδίου, να μην πλησιάσουν τις κάλπες σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Οσον αφορά τις επίσημες αντιδράσεις, ο πρόεδρος της Βουλής της Σερβίας, Ντράγκαν Τόμιτς, δήλωσε στην εφημερίδα "Πολίτικα" του Βελιγραδίου ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός εξασφάλισε νίκη στο 75% των δήμων και κοινοτήτων της Σερβίας, ενώ σχολιάζοντας τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας υποστήριξε ότι αυτές αποτελούν "ντροπή" για τη Σερβία, γιατί δημιουργούν άμεσο κίνδυνο για τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή.

Μετά από όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε χτες να αναβάλει τη λήψη ευνοϊκών εμπορικών μέτρων υπέρ της Σερβίας, αναμένοντας εξηγήσεις για την ακύρωση των εκλογών της 17ης Νοέμβρη.

ΝΗΣΙΑ ΚΟΜΟΡΕΣ
Συντριβή "Μπόινγκ 767" μετά από αεροπειρατεία

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε χτες η κυβέρνηση της Αιθιοπίας για τα 127 θύματα του αεροσκάφους των "Αιθιοπικών Αερογραμμών", που συνετρίβη λίγες ώρες μετά την εκδήλωση αεροπειρατείας το Σάββατο κοντά στα Νησιά Κομόρες του Ινδικού Ωκεανού.

Μέχρι το πρωί της Κυριακής, τα σωστικά συνεργεία των Νησιών Κομόρες ανέσυραν ζωντανά 52 άτομα (ανάμεσά τους και δύο αεροπειρατές) από τους 175 που επέβαιναν στο μοιραίο "Μπόινγκ 767". Μέσα σε ένα 24ωρο, οι νεκροί (σύμφωνα με το "Ασοσιέιτεντ Πρες") ανήλθαν στους 127, καθώς 4 από τους 52 διασωθέντες άφησαν την τελευταία τους πνοή σε νοσοκομείο του Ναϊρόμπι. Η χτεσινοβραδινή ανακοίνωση των "Αιθιοπικών Αερογραμμών" αναφέρει ότι από τους 175 επιβαίνοντες διασώθηκαν 50, εκ των οποίων 3 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ανασύρθηκαν 68 πτώματα και αγνοούνται 57.

Ο εφιάλτης ξεκίνησε λίγη ώρα μετά την απογείωση του "Μπόινγκ 767" από το αεροδρόμιο της Αντίς Αμπέμπα με τελικό προορισμό την Ακτή του Ελεφαντοστού. Ηταν 10.40 πρωί Σαββάτου (ώρα Ελλάδας), όταν πρωτοέγινε γνωστό ότι τρεις αεροπειρατές αιθιοπικής εθνικότητας ζήτησαν από τον κυβερνήτη του αεροσκάφους να κατευθυνθεί προς την Αυστραλία. Τα αιτήματά τους δεν ήταν γνωστά. Μαρτυρίες διασωθέντων επιβατών αναφέρουν ότι κάποιος από τους τρεις αεροπειρατές έκανε χρήση του συστήματος ανοιχτής επικοινωνίας κυβερνήτη - επιβατών, λέγοντας: "Αποδράσαμε από τη φυλακή. Είμαστε κατά της κυβέρνησης. Καταλαμβάνουμε το αεροσκάφος. Εχουμε εκρηκτικά. Εάν κουνηθεί κανένας, θα τα χρησιμοποιήσουμε!".

Σύμφωνα με μαρτυρία του πιλότου και του συγκυβερνήτη του αεροσκάφους, που διασώθηκαν, οι τρεις αεροπειρατές εισέβαλαν στο πιλοτήριο κρατώντας ένα τσεκούρι, έναν πυροσβεστήρα και έναν μηχανισμό, που ισχυρίστηκαν πως ήταν εκρηκτικός. Ο ένας από τους τρεις αεροπειρατές χτύπησε τον συγκυβερνήτη και τον έβγαλε έξω από το πιλοτήριο. Το απόγευμα του Σαββάτου τα καύσιμα του "Μπόινγκ 767" εξαντλούνταν. Ο ένας πιλότος κατάφερε να πείσει τους αεροπειρατές να προσγειωθούν στο πλησιέστερο αεροδρόμιο που ήταν στα Νησιά Κομόρες. Ομως, τα καύσιμα τελείωσαν και το αεροσκάφος συνετρίβη έξω από τις ακτές των Νησιών Κομόρες στον Ινδικό Ωκεανό...

Χτες, ο Αιθίοπας πρωθυπουργός, Μέλες Ζενάουι, αφού ευχαρίστησε την κυβέρνηση των Νησιών Κομόρες για τις "άμεσες και εξαιρετικές" προσπάθειες διάσωσης, ζήτησε την έκδοση των δύο αεροπειρατών.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Υπέρ του Λουκασένκο το δημοψήφισμα

ΜΙΝΣΚ.-

Στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή 24 Νοέμβρη στη Λευκορωσία, το 70,5% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών που είχε προτείνει ο Πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο για τη σημαντική διεύρυνση των εξουσιών του και την παράταση της θητείας του κατά δυο χρόνια έως το έτος 2001. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, που ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν πάνω από το 84% των 7.200.000 Λευκορώσων ψηφοφόρων. Προηγουμένως ο Λουκασένκο είχε υπογράψει διάταγμα, με το οποίο προσέδιδε υποχρεωτικό και όχι συμβουλευτικό χαρακτήρα στο συνταγματικό δημοψήφισμα. Ο Λευκορώσος Πρόεδρος εμφανίστηκε στην τηλεόραση για να δικαιολογήσει την απόφασή του αυτή, διότι το Ανώτατο Σοβιέτ δε θέλησε να επικυρώσει τη συμβιβαστική συμφωνία, που είχε επιτευχθεί στις 22 Νοέμβρη με τη μεσολάβηση του πρωθυπουργού της Ρωσίας Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Σημειώνουμε ότι η εν λόγω συμφωνία προέβλεπε ότι ο Λουκασένκο θα απέσυρε τα διατάγματα για τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του δημοψηφίσματος και το Κοινοβούλιο θα απέσυρε τα υλικά από το Συνταγματικό Δικαστήριο για την αποπομπή του Προέδρου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι φιλοπροεδρικοί βουλευτές στο Κοινοβούλιο παρεμπόδισαν την επικύρωση της συμφωνίας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον Λουκασένκο να κηρύξει υποχρεωτικά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. "Λαμβάνοντας αυτή την απόφαση, που δεν είναι απλή, αφήνω να καθοδηγηθώ από την ετυμηγορία του λαού, ο οποίος αποφασίζει για την τύχη του", τόνισε ο Λουκασένκο στην τηλεόραση.

Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιέτ Σεμιόν Σαρέτσκι δήλωσε ότι το δημοψήφισμα ισοδυναμεί με την εγκαθίδρυση δικτατορίας. Από την άλλη μεριά, αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου αποτάθηκε στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να συνεχίσει τη διαδικασία αποπομπής του Προέδρου, διότι "ο Λουκασένκο ακύρωσε τη συμφωνία", τόνισε ο Αλεξάντρ Ντοκμπροβόισκι, επικεφαλής της αντιπροσωπείας. Επομένως, ο Λουκασένκο κέρδισε στο δημοψήφισμα, αλλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λευκορωσική κοινωνία παραμένουν.

ΡΩΣΙΑ
Αντιδράσεις για τη συμφωνία με τους Τσετσένους

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Οι κομμουνιστές πιθανόν να θέσουν την Παρασκευή 29 Νοέμβρη στην Κρατική Δούμα το θέμα της αποπομπής του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν και πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, αντιδρώντας στην απόφαση του Προέδρου να διατάξει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία, δήλωσε χτες ο πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Ασφάλεια Βίκτορ Ιλιούχιν. Ο Ιλιούχιν κατήγγειλε ότι "στην πραγματικότητα αρχίζει ο διαμελισμός της Ρωσίας" και πάνω στη βάση αυτή "είναι πιθανό να τεθεί το ερώτημα της καθαίρεσης του Προέδρου". Δεν απέκλεισε αυτή την πιθανότητα και ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ, υπό τον όρο, όμως, αν διαπιστωθεί παραβίαση του Συντάγματος στις ενέργειες Γιέλτσιν - Τσερνομίρντιν. Σημειώνουμε ότι το περασμένο Σάββατο ο Γιέλτσιν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα για την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία, λίγο πριν την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του πρωθυπουργού Βίκτορ Τσερνομίρντιν και του επικεφαλής της τσετσενικής κυβέρνησης Ασλάν Μασχάντοφ, ο οποίος δεν περίμενε μια τέτοια στροφή των γεγονότων. Η συμφωνία υπογράφηκε στις 23 Νοέμβρη και προσδιορίζει τις αρχές των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τσετσενίας μέχρι τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών στη Δημοκρατία αυτή του Καυκάσου στις 27 Γενάρη 1997. Η Κρατική Δούμα θα συγκληθεί εκτάκτως την Παρασκευή για να συζητήσει τη συμφωνία. Ο Τσερνομίρντιν δήλωσε ότι τα ντοκουμέντα που υπογράφηκαν "αποτελούν συνέχεια των συμφωνιών που είχαν υπογραφεί νωρίτερα".

Τα εν λόγω ντοκουμέντα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ επισήμανε ότι "ο μονομερής αφοπλισμός δε σημαίνει ειρήνη, αλλά συνέχιση της όξυνσης της κατάστασης" στην περιοχή του Καυκάσου. Η απόφαση του Γιέλτσιν, σημείωσε, "δεν αντανακλά τις πραγματικότητες των συμβάντων, αλλά έχει επιβληθεί από την ομάδα Τσουμπάις - Μπερεζόσφσκι - Ρίμπκιν" και αποτελεί την απαρχή της "ολοκληρωτικής καταστροφής της Ρωσίας".

Η συμφωνία σημαίνει στην πράξη την απώλεια της Τσετσενίας. Η συμπεριφορά των ντουνταγεφικών θα είναι τώρα πιο σκληρή. Ηδη απαίτησαν από τη Ρωσία "αποζημιώσεις" ύψους 120 δισ. δολάρια και την τιμωρία των αεροπόρων για τους βομβαρδισμούς. Αναμένονται, επίσης, διώξεις των Τσετσένων που είχαν ταχθεί κατά του Τζοχάρ Ντουντάγεφ.

Τέλος, το μέλος της ντουνταγεφικής κυβέρνησης Μοβλάντι Ουντούγκοφ δήλωσε ότι είναι πιθανό να αποκαλύψει τα άτομα από το περιβάλλον του Γιέλτσιν, τα οποία τον ωθούσαν στον πόλεμο και είχαν "κερδοσκοπικό συμφέρον" από τη συνέχισή του. Ισως αυτό να έκανε το Κρεμλίνο να προχωρήσει στις προαναφερόμενες ενέργειες.

Το μεγαλύτερο κομμάτι από το αεροσκάφος που συνετρίβη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ