Τρίτη 26 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αντιδράσεις για τη συμφωνία με τους Τσετσένους

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Οι κομμουνιστές πιθανόν να θέσουν την Παρασκευή 29 Νοέμβρη στην Κρατική Δούμα το θέμα της αποπομπής του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν και πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, αντιδρώντας στην απόφαση του Προέδρου να διατάξει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία, δήλωσε χτες ο πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Ασφάλεια Βίκτορ Ιλιούχιν. Ο Ιλιούχιν κατήγγειλε ότι "στην πραγματικότητα αρχίζει ο διαμελισμός της Ρωσίας" και πάνω στη βάση αυτή "είναι πιθανό να τεθεί το ερώτημα της καθαίρεσης του Προέδρου". Δεν απέκλεισε αυτή την πιθανότητα και ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ, υπό τον όρο, όμως, αν διαπιστωθεί παραβίαση του Συντάγματος στις ενέργειες Γιέλτσιν - Τσερνομίρντιν. Σημειώνουμε ότι το περασμένο Σάββατο ο Γιέλτσιν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα για την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία, λίγο πριν την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του πρωθυπουργού Βίκτορ Τσερνομίρντιν και του επικεφαλής της τσετσενικής κυβέρνησης Ασλάν Μασχάντοφ, ο οποίος δεν περίμενε μια τέτοια στροφή των γεγονότων. Η συμφωνία υπογράφηκε στις 23 Νοέμβρη και προσδιορίζει τις αρχές των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τσετσενίας μέχρι τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών στη Δημοκρατία αυτή του Καυκάσου στις 27 Γενάρη 1997. Η Κρατική Δούμα θα συγκληθεί εκτάκτως την Παρασκευή για να συζητήσει τη συμφωνία. Ο Τσερνομίρντιν δήλωσε ότι τα ντοκουμέντα που υπογράφηκαν "αποτελούν συνέχεια των συμφωνιών που είχαν υπογραφεί νωρίτερα".

Τα εν λόγω ντοκουμέντα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ επισήμανε ότι "ο μονομερής αφοπλισμός δε σημαίνει ειρήνη, αλλά συνέχιση της όξυνσης της κατάστασης" στην περιοχή του Καυκάσου. Η απόφαση του Γιέλτσιν, σημείωσε, "δεν αντανακλά τις πραγματικότητες των συμβάντων, αλλά έχει επιβληθεί από την ομάδα Τσουμπάις - Μπερεζόσφσκι - Ρίμπκιν" και αποτελεί την απαρχή της "ολοκληρωτικής καταστροφής της Ρωσίας".

Η συμφωνία σημαίνει στην πράξη την απώλεια της Τσετσενίας. Η συμπεριφορά των ντουνταγεφικών θα είναι τώρα πιο σκληρή. Ηδη απαίτησαν από τη Ρωσία "αποζημιώσεις" ύψους 120 δισ. δολάρια και την τιμωρία των αεροπόρων για τους βομβαρδισμούς. Αναμένονται, επίσης, διώξεις των Τσετσένων που είχαν ταχθεί κατά του Τζοχάρ Ντουντάγεφ.

Τέλος, το μέλος της ντουνταγεφικής κυβέρνησης Μοβλάντι Ουντούγκοφ δήλωσε ότι είναι πιθανό να αποκαλύψει τα άτομα από το περιβάλλον του Γιέλτσιν, τα οποία τον ωθούσαν στον πόλεμο και είχαν "κερδοσκοπικό συμφέρον" από τη συνέχισή του. Ισως αυτό να έκανε το Κρεμλίνο να προχωρήσει στις προαναφερόμενες ενέργειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ