ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2020
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - 4 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΦΙΝΤΕΛ
Εκδηλώσεις τιμής στον επαναστάτη ηγέτη

Χαιρετιστήριο μήνυμα του Ν. Αμπατιέλου σε εκδήλωση της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Κούβας

Με συμβολικές και διαδικτυακές εκδηλώσεις τιμήθηκε φέτος στη χώρα του από το Κόμμα του, μαζικούς φορείς του λαού του και σε πολλές άλλες χώρες, ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας, ο κομμουνιστής επαναστάτης Φιντέλ Κάστρο Ρους, στα 4 χρόνια από τον θάνατό του στις 25 Νοέμβρη το βράδυ, σε ηλικία 90 χρόνων.

Η Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Κούβας ήταν μια από τις οργανώσεις που πραγματοποίησε διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο τη ρήση του Φιντέλ «Ιδέες που γίνονται σημαίες», στην οποία απηύθυνε χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Στο μήνυμά του σημείωσε:

«Σύντροφοι και συντρόφισσες της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Κούβας,

Εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας (ΚΝΕ), της επαναστατικής Οργάνωσης Νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ) και χιλιάδων μελών και φίλων στην Ελλάδα, σας μεταφέρουμε τους θερμούς διεθνιστικούς και συντροφικούς μας χαιρετισμούς.

Ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση στην εκδήλωσή σας.

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να εκφράζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την αλληλεγγύη μας στον ηρωικό λαό και τη νεολαία της Κούβας.

Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει χωρίς τον σύντροφο Κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο, όμως ο Φιντέλ σήμερα ζει και θα ζει στους σύγχρονους αγώνες των λαών και της νεολαίας του κόσμου ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, για το σοσιαλισμό.

Τιμάμε τον μεγάλο επαναστάτη ηγέτη και μαζί την Κουβανική Επανάσταση, που ήταν η πρώτη σοσιαλιστική επανάσταση στην αμερικανική ήπειρο και ευρύτερα στο δυτικό ημισφαίριο.

Που απέδειξε ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος και που προσέφερε πρωτόγνωρες κατακτήσεις στο λαό και τη νεολαία της Κούβας, στην Υγεία, στην Παιδεία, στη δουλειά, στη ζωή.

Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Κούβας απέναντι στον εγκληματικό αποκλεισμό (εμπάργκο) του αμερικανικού ιμπεριαλισμού που συνεχίζεται.

Ευχαριστούμε την Κούβα για άλλη μια φορά για την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη της, που σε συνθήκες παγκόσμιας πανδημίας έστειλε γιατρούς και νοσηλευτές σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, έδειξε αλληλεγγύη και προσέφερε πολύτιμη βοήθεια ακόμα και στους λαούς κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που οι κυβερνήσεις τους έχουν επιβάλει απαράδεκτες κυρώσεις ενάντιά της.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στηρίξαμε φέτος το αίτημα απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στην ιατρική ταξιαρχία "Χένρι Ριβ", ως ελάχιστο φόρο τιμής στους Κουβανούς ήρωες γιατρούς.

Οπως γνωρίζετε, μόνο μέσα στο 2020 έχουμε πραγματοποιήσει δεκάδες εκδηλώσεις στην Ελλάδα που αναδεικνύουμε τη μεγάλη προσφορά της Κούβας.

Αγαπητοί Κουβανοί σύντροφοι,

Οι σύντροφοί σας στην Ελλάδα, της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, δίνουν μια μεγάλη μάχη ενάντια στο κεφάλαιο και τις πολιτικές του, ενάντια στις κυβερνήσεις του, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Πρωτοστατούν στον αγώνα για τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας στην υγεία, στη μόρφωση, στη δουλειά. Δείχνουν το δρόμο για το φωτεινό μέλλον, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό!

Ζήτω η κοινή πάλη των Κομμουνιστικών Νεολαιών όλου του κόσμου!

Ζήτω οι συντροφικές διεθνιστικές σχέσεις της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Κούβας και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας!

Ο Φιντέλ ζει και θα ζει στους αγώνες της εργατικής τάξης για απελευθέρωση!

Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!».

ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Η γαλλική Γερουσία πρότεινε αναγνώριση του αυτόνομου θύλακα

ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Νέο γύρο αντιπαράθεσης - στο φόντο των πολλών αντικρουόμενων συμφερόντων στην περιοχή - πυροδότησε το ψήφισμα της Γερουσίας της Γαλλίας, προχτές το βράδυ, με το οποίο καλεί τη γαλλική κυβέρνηση να αναγνωρίσει επίσημα τη Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Γερουσία «καλεί τη γαλλική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τη Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ και να χρησιμοποιήσει αυτήν την αναγνώριση ως εργαλείο στις συνομιλίες για την επίτευξη μόνιμης ειρήνης», σημειώνει το ψήφισμα, που πέρασε σχεδόν ομόφωνα αλλά έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Επίσης ζητά την άμεση απόσυρση των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν από τα εδάφη που έχει καταλάβει στον θύλακα, καθώς και διεθνή έρευνα για εγκλήματα πολέμου και χρήση απαγορευμένων όπλων. Οι γερουσιαστές καλούν την κυβέρνηση «να εξάγει συμπεράσματα σχετικά με το ρόλο που διαδραματίζουν οι τουρκικές αρχές και να εξετάσει περισσότερο αποφασιστικά μέτρα μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους».

Η κίνηση της γαλλικής Γερουσίας έχει συμβολικό χαρακτήρα και λειτουργεί και ως άλλοθι (στη Γαλλία ζουν εκατοντάδες χιλιάδες Αρμένιοι) για τη γαλλική κυβέρνηση, που εδώ και δεκαετίες δεν έχει προχωρήσει στην αναγνώριση του αυτόνομου θύλακα, όπως άλλωστε δεν έχει κάνει κανένα κράτος στον κόσμο.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «η μονομερής αναγνώριση του Καραμπάχ δεν θα κάνει καλό σε κανέναν» και δεν θα χρησιμεύσει για την ενίσχυση των προσπαθειών διαμεσολάβησης. Υπενθύμισε ότι η Γαλλία, συμπρόεδρος της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ, μαζί με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, υποστηρίζει την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που επετεύχθη στις 9 Νοέμβρη μεταξύ της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Ρωσίας.

«Μόνο ως πρόκληση μπορεί να θεωρηθεί το ψήφισμα της γαλλικής Γερουσίας», απάντησε χτες το ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν.

Από την άλλη, το ΥΠΕΞ της Αρμενίας χαιρέτισε το ψήφισμα ως σημαντικό βήμα προς την αναγνώριση του δικαιώματος του λαού του Ναγκόρνο Καραμπάχ στην αυτοδιάθεση και τη δίκαιη επίλυση του ζητήματος. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι επισημαίνονται κατηγορηματικά οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις Ενοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας», υπογραμμίζει η Αρμενία, όπως και ότι «επιβεβαιώνεται η ανάγκη επανάληψης των συνομιλιών από τους συμπροέδρους της Ομάδας του Μινσκ».

Στο μεταξύ, μέχρι χτες είχαν επιστρέψει στην πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Στεπανακέρτ, περίπου 28.000 - 30.000 κάτοικοι, δηλαδή παραπάνω από τους μισούς, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Οργάνωση και χρηματοδότηση της αντιπολίτευσης από τη Δύση

Καταγγελία από τον Ρώσο ΥΠΕΞ που επισκέφτηκε το Μινσκ

ΜΙΝΣΚ - ΜΟΣΧΑ.--

Τις χώρες της Δύσης για «απόπειρες παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας, για προσπάθειες αναζωπύρωσης της αντιπαράθεσης και επιβολής μονομερών σχημάτων διαμεσολάβησης» κατήγγειλε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την επίσκεψή του χτες Πέμπτη στο Μινσκ.

Την ώρα που οι μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας συνεχίζονται στη Λευκορωσία, εδώ και πάνω από τρεις μήνες, από τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου, ο Λαβρόφ κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι «χρησιμοποιούν τεχνολογίες οργάνωσης μαζικών ταραχών» στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ενώ οι αξιωματούχοι τους θέτουν τελεσίγραφα και κυρώσεις «χωρίς αποδείξεις».

«Ρωσία και Λευκορωσία βρίσκονται υπό πίεση με στόχο την αλλαγή της στάσης μας και τον περιορισμό της ανάπτυξης των χωρών μας. Τα δυτικά ΜΜΕ και αξιωματούχοι απευθύνουν σχεδόν τελεσίγραφα εναντίον μας. Υπήρξαν πάρα πολλά γεγονότα ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις. Χρησιμοποιούν την τεχνολογία οργάνωσης μαζικών ταραχών και η αντιπολίτευση λαμβάνει οικονομική και άλλη υποστήριξη», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η κατάσταση στη Λευκορωσία θα εξομαλυνθεί σύντομα και η πρωτοβουλία για τη συνταγματική μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος θα βοηθήσει στην εκτόνωση των αντιδράσεων κατά της κυβέρνησης Λουκασένκο. Ο Λαβρόφ κατηγόρησε μέλος της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, τον Πάβελ Λατούσκο, ότι «λέει ψέματα», σχετικά με αναφορές του για «υψηλού επιπέδου επαφές» της αντιπολίτευσης με Ρώσους αξιωματούχους.

Η Λευκορωσία είναι έτοιμη, μαζί με τη Ρωσία, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου, όπως η πανδημία και οι φιλοδοξίες των ΗΠΑ για «την απόλυτη παγκόσμια κυριαρχία», είπε ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Τέλος, ο Λευκορώσος ΥΠΕΞ, Βλαντιμίρ Μακέι, στάθηκε στην κίνηση της Ουκρανίας να ενταχθεί στις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ σε αξιωματούχους της Λευκορωσίας, προειδοποιώντας πως δεν θα μείνει αναπάντητη.

Χαρακτήρισε «αυτό το βήμα εντελώς εχθρικό και απόπειρα παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας» από τη γειτονική χώρα. Επτά χώρες-«εταίροι» της ΕΕ - ανάμεσά τους και η Ουκρανία - έχουν προσχωρήσει στις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

«Ο,τι κι αν συμφωνηθεί με τον Λουκασένκο, αυτός έχει χάσει την υποστήριξη του λαού της Λευκορωσίας. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι συμφωνίες και οι συμβάσεις θα ελέγχονται και θα ακυρώνονται από τη νέα κυβέρνηση», σχολίασε η επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, σχετικά με την επίσκεψη Λαβρόφ. Παράλληλα, τόνισε τον στόχο της αντιπολίτευσης για πιο φιλικές και εταιρικές σχέσεις με τη Ρωσία.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΑΤΑΡ
Νέες συμφωνίες ενίσχυσης συνεργασίας

Δέκα νέες συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας υπέγραψε χτες ο εμίρης του Κατάρ, Αλ Θάνι, που συναντήθηκε στην Αγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, στο πλαίσιο της 6ης Συνόδου Ανώτατης Επιτροπής Στρατηγικού Διαλόγου. Οι συμφωνίες αφορούν κοινές επενδύσεις σε Εμπόριο, Ναυτιλία και άλλους τομείς, ενώ οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δημιουργήσουν και Κοινή Επιτροπή που θα παρακολουθεί σταθερά τη σύσφιξη και διεύρυνση των εμπορικών διμερών σχέσεων.

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, οι δύο πλευρές ιεραρχούν ψηλά την ενίσχυση της συνεργασίας τους σε Ενέργεια και Τρόφιμα, όπως και στον κλάδο της Αμυνας (θυμίζουμε άλλωστε ότι το Κατάρ είναι μία από τις χώρες της περιφέρειας, όπου η Τουρκία έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια στρατιωτική βάση).

Οι συζητήσεις των δύο ηγετών έγιναν κεκλεισμένων των θυρών και δεν εξαντλήθηκαν στις οικονομικές τους συνεργασίες, αλλά επεκτάθηκαν και στις εξελίξεις σε Συρία, Λιβύη και άλλα κρίσιμα «μέτωπα», που καθορίζουν γεωπολιτικές ισορροπίες ευρύτερων διαστάσεων.

Οι διμερείς συμφωνίες καταγράφονται σε μία περίοδο που η τουρκική καπιταλιστική οικονομία αντιμετωπίζει κι αυτή τη μεγάλη πίεση της νέας ύφεσης, με την κυβέρνηση Ερντογάν να εντείνει την αναζήτηση συνεταίρων ωφέλιμων για το μεγάλο κεφάλαιο που εκπροσωπεί. Την ίδια στιγμή, η τουρκική πλουτοκρατία εξακολουθεί να διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστή στον λεγόμενο «αραβικό κόσμο», ιεραρχώντας εδώ και καιρό το Κατάρ ως «εταίρο» για την επαναδιαπραγμάτευση ισορροπιών σε όλη τη Μέση Ανατολή, ενώ «τρέχουν» σκληρά παζάρια σε πολλά επίπεδα (βλέπε επιχείρηση αναθέρμανσης των σχέσεων του Ισραήλ με άλλες αραβικές χώρες).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ