Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Οργάνωση και χρηματοδότηση της αντιπολίτευσης από τη Δύση

Καταγγελία από τον Ρώσο ΥΠΕΞ που επισκέφτηκε το Μινσκ

ΜΙΝΣΚ - ΜΟΣΧΑ.--

Τις χώρες της Δύσης για «απόπειρες παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας, για προσπάθειες αναζωπύρωσης της αντιπαράθεσης και επιβολής μονομερών σχημάτων διαμεσολάβησης» κατήγγειλε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την επίσκεψή του χτες Πέμπτη στο Μινσκ.

Την ώρα που οι μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας συνεχίζονται στη Λευκορωσία, εδώ και πάνω από τρεις μήνες, από τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου, ο Λαβρόφ κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι «χρησιμοποιούν τεχνολογίες οργάνωσης μαζικών ταραχών» στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ενώ οι αξιωματούχοι τους θέτουν τελεσίγραφα και κυρώσεις «χωρίς αποδείξεις».

«Ρωσία και Λευκορωσία βρίσκονται υπό πίεση με στόχο την αλλαγή της στάσης μας και τον περιορισμό της ανάπτυξης των χωρών μας. Τα δυτικά ΜΜΕ και αξιωματούχοι απευθύνουν σχεδόν τελεσίγραφα εναντίον μας. Υπήρξαν πάρα πολλά γεγονότα ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις. Χρησιμοποιούν την τεχνολογία οργάνωσης μαζικών ταραχών και η αντιπολίτευση λαμβάνει οικονομική και άλλη υποστήριξη», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η κατάσταση στη Λευκορωσία θα εξομαλυνθεί σύντομα και η πρωτοβουλία για τη συνταγματική μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος θα βοηθήσει στην εκτόνωση των αντιδράσεων κατά της κυβέρνησης Λουκασένκο. Ο Λαβρόφ κατηγόρησε μέλος της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, τον Πάβελ Λατούσκο, ότι «λέει ψέματα», σχετικά με αναφορές του για «υψηλού επιπέδου επαφές» της αντιπολίτευσης με Ρώσους αξιωματούχους.

Η Λευκορωσία είναι έτοιμη, μαζί με τη Ρωσία, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου, όπως η πανδημία και οι φιλοδοξίες των ΗΠΑ για «την απόλυτη παγκόσμια κυριαρχία», είπε ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Τέλος, ο Λευκορώσος ΥΠΕΞ, Βλαντιμίρ Μακέι, στάθηκε στην κίνηση της Ουκρανίας να ενταχθεί στις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ σε αξιωματούχους της Λευκορωσίας, προειδοποιώντας πως δεν θα μείνει αναπάντητη.

Χαρακτήρισε «αυτό το βήμα εντελώς εχθρικό και απόπειρα παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας» από τη γειτονική χώρα. Επτά χώρες-«εταίροι» της ΕΕ - ανάμεσά τους και η Ουκρανία - έχουν προσχωρήσει στις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

«Ο,τι κι αν συμφωνηθεί με τον Λουκασένκο, αυτός έχει χάσει την υποστήριξη του λαού της Λευκορωσίας. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι συμφωνίες και οι συμβάσεις θα ελέγχονται και θα ακυρώνονται από τη νέα κυβέρνηση», σχολίασε η επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, σχετικά με την επίσκεψη Λαβρόφ. Παράλληλα, τόνισε τον στόχο της αντιπολίτευσης για πιο φιλικές και εταιρικές σχέσεις με τη Ρωσία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η βάρβαρη καταστολή μεταναστών στα σύνορα (2021-11-17 00:00:00.0)
Νέος «γύρος» στην κόντρα λίγες μέρες μετά τη Σύνοδο στη Γενεύη (2021-06-23 00:00:00.0)
Απονεμήθηκε στην αντιπολίτευση της Λευκορωσίας (2020-12-17 00:00:00.0)
Ορκίστηκε Πρόεδρος ο Λουκασένκο (2020-09-24 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η συζήτηση για κυρώσεις σε Λευκορωσία και Ρωσία (2020-09-19 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις και εκκλήσεις διαλόγου (2020-08-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ