Τετάρτη 23 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ ΜΕ ΡΩΣΙΑ
Νέος «γύρος» στην κόντρα λίγες μέρες μετά τη Σύνοδο στη Γενεύη

Νέες κυρώσεις, στρατιωτική κινητικότητα και «προειδοποιήσεις», λίγες μόλις μέρες μετά τη συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν στη Γενεύη

AFP or licensors

Νέες κυρώσεις, στρατιωτική κινητικότητα και «προειδοποιήσεις», λίγες μόλις μέρες μετά τη συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν στη Γενεύη
Λίγες μόλις μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ - Ρωσίας στη Γενεύη, σημειώνεται νέος «γύρος» αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία, εντείνεται η στρατιωτική κινητικότητα στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ οι ΗΠΑ προανήγγειλαν νέες κυρώσεις - σε συντονισμό με τους «συμμάχους» τους - με αφορμή την υπόθεση του αντιπολιτευόμενου, Αλ. Ναβάλνι.

Η δε εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε τις νέες κυρώσεις «χωρίς νομική βάση», σχολιάζοντας ότι στρέφονται και κατά του ρωσικού αγωγού «Nord Stream 2».

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο της «αποκατάστασης» των διπλωματικών σχέσεων, ο Ρώσος πρεσβευτής, Αν. Αντόνοφ, επέστρεψε στην Ουάσιγκτον και ο Αμερικανός πρέσβης, Τζον Σάλιβαν, αναμένεται στη Μόσχα αυτή τη βδομάδα. Κατά τα άλλα, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τον διάλογο για τη «στρατηγική σταθερότητα», ενώ η Ρωσία επιβεβαίωσε χτες ότι έως τις 18 Δεκέμβρη θα αποχωρήσει από τη συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί», από την οποία έχουν ήδη αποχωρήσει οι ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, τα συστήματα πυραύλων παράκτιας άμυνας του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας ξεκίνησαν ασκήσεις στην Κριμαία κατά «εικονικών πολεμικών πλοίων», ενώ προηγουμένως το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Αμυνας της Ρωσίας είχε αναφέρει ότι παρακολουθεί στενά τα πολεμικά πλοία της Βρετανίας και της Ολλανδίας που εισήλθαν στη Μαύρη Θάλασσα στις 14 Ιούνη και φέρουν πυραύλους. Νωρίτερα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ είχε επίσης εισέλθει στη Μαύρη Θάλασσα.

«Ανοιγμα» Πούτιν προς ΕΕ

Λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπου θα συζητηθούν και οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», με αφορμή τα 80 χρόνια από την επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας στη Σοβιετική Ενωση, δήλωσε πως η χώρα του είναι «ανοιχτή» σε μια «έντιμη και εποικοδομητική συνεργασία με την Ευρώπη» και ζήτησε την ανάκτηση μιας «συνολικής εταιρικής σχέσης» με την ΕΕ χωρίς «τις παρεξηγήσεις, τις συγκρούσεις και τα λάθη του παρελθόντος».

Συνεχίζοντας την πάγια τακτική της Ρωσίας για «προσέγγιση» με την ΕΕ, αξιοποιώντας υπαρκτές αντιθέσεις στο εσωτερικό της και εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ, ο Βλ. Πούτιν έκανε λόγο για «πολλά θέματα αμοιβαίου συμφέροντος», όπως ασφάλεια και στρατηγική σταθερότητα, ψηφιοποίηση, Ενέργεια, επιστήμη και τεχνολογία, «πράσινες» επενδύσεις.

Αναφερόμενος στην περίοδο μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, ισχυρίστηκε ότι «σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τέθηκε ως τελεσίγραφο το τεχνητό δίλημμα είτε με τη συλλογική Δύση είτε με τη Ρωσία», ενώ «από το 1999, ακολούθησαν πέντε ακόμη κύματα επέκτασης του ΝΑΤΟ».

Πρόσθεσε πως «όλο το σύστημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας έχει πλέον υποβαθμιστεί σημαντικά. Οι εντάσεις αυξάνονται και ο κίνδυνος μιας νέας κούρσας εξοπλισμών είναι πραγματικός».

«Προειδοποιήσεις» ξανά για τη συνεργασία Τουρκίας - Ουκρανίας

Σχετικά με την αντιπαράθεση γύρω από την Ουκρανία, ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε πως το κρατικό πραξικόπημα το 2014, που «διέσπασε τη χώρα και προκάλεσε την απόσυρση της Κριμαίας, οργανώθηκε από τις ΗΠΑ. Η Ευρώπη υποστήριξε ενεργά το αντισυνταγματικό ένοπλο πραξικόπημα στην Ουκρανία. Εκεί ξεκίνησαν όλα».

Την ίδια στιγμή η Ρωσία σχεδιάζει σύντομα να έχει διαβουλεύσεις με την Τουρκία, όπου θα τεθεί το ζήτημα της συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού Ουκρανίας και Τουρκίας, δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, μετά από συνομιλίες με την γγ του ΟΑΣΕ, Χέλγκα Σμιτ.

«Αναφέρατε τις δηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας για σχέδια συνεργασίας μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας και της Τουρκίας. Με πολλή σαφήνεια προσδιορίσαμε ξεκάθαρα τη θέση μας ως προς τις προσπάθειες να τραβηχτεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ. Δεν έχω αμφιβολίες ότι τα σοβαρά, υπεύθυνα κράτη κατανοούν πλήρως για τι πράγμα μιλάμε», δήλωσε ο Σ. Λαβρόφ.

Η Ρωσία έχει «προειδοποιήσει» επανειλημμένα την Τουρκία για τις ενέργειές της στην Κριμαία και τη στήριξή της στην Ουκρανία, η οποία έχει προμηθευτεί τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, «απαραίτητα για τη συγκράτηση της Ρωσίας».

Νέες κυρώσεις ΕΕ κατά της Λευκορωσίας

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αποφάσισε προχτές νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας με αφορμή την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της «Ryanair» στο Μινσκ και την κράτηση του αντικυβερνητικού «δημοσιογράφου» Ρ. Προτάσεβιτς και της συντρόφου του Σοφία Σαπέγκα. Τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ για τη Λευκορωσία ισχύουν τώρα για συνολικά 166 άτομα και 15 οντότητες, με στόχο να ενισχύσουν την οικονομική και πολιτική πίεση για αλλαγή «πορείας» της χώρας προς τον ευρωατλαντικό άξονα.

«Είναι μέτρα που θα πλήξουν μαζικά τη Λευκορωσία και τα εισοδήματα του κράτους», ανέφερε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χ. Μάας. Ενδεικτικά, η ΕΕ θα σταματήσει «καίριες» για τη λευκορωσική οικονομία εισαγωγές, όπως ορισμένων τύπων ποτάσας, πετρελαϊκών προϊόντων που προέρχονται από τα διυλιστήρια της Λευκορωσίας ή επανεξάγονται από αυτήν, προϊόντων που προορίζονται για τις καπνοβιομηχανίες κ.ά.

Οι κυρώσεις της ΕΕ είναι συντονισμένες με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τον Καναδά, οι οποίοι σε κοινή ανακοίνωσή τους σημειώνουν «βαθιά ανησυχία» για τα... ανθρώπινα δικαιώματα και δεσμεύονται να υποστηρίξουν τις «μακροχρόνιες δημοκρατικές φιλοδοξίες του λαού της Λευκορωσίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κλιμάκωσης της ωμής παρέμβασης του ευρωατλαντικού μπλοκ, ο υπουργός Εξωτερικών της ελληνικής κυβέρνησης, Ν. Δένδιας, ισχυρίστηκε ότι οι κυρώσεις «δεν είναι ενάντια στην οικονομία της Λευκορωσίας, είναι ενάντια στο καθεστώς της Λευκορωσίας», καθώς η ΕΕ «υποστηρίζει την κοινωνία της Λευκορωσίας στις προσπάθειές της να αποκαταστήσει τη δημοκρατία στη χώρα». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει «ξεχάσει το ζήτημα της πειρατείας του αεροσκάφους της "Ryanair"», και καθώς αυτό είχε αναχωρήσει από Αθήνα για Βίλνιους, «εξετάζει εάν πρέπει να ξεκινήσει ποινική δίωξη εναντίον των υπευθύνων». Σημειωτέον, ο Δένδιας μετείχε και στο «πρωινό εργασίας», στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με την παρουσιαζόμενη ως «ηγέτη» της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβ. Τιχανόφσκαγια, την οποία είχε καλέσει πρόσφατα και στην Αθήνα.

Από την πλευρά του, το λευκορωσικό ΥΠΕΞ δήλωσε ότι προχωρά σε αντίμετρα και χαρακτήρισε αντιπαραγωγικές τις κυρώσεις για τις σχέσεις με τη Λευκορωσία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλη ουκρανική επίθεση με drones σε έξι ρωσικές περιοχές(2023-08-31 00:00:00.0)
Επιστράτευση εφέδρων και κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ουκρανία(2022-02-24 00:00:00.0)
Με επίδειξη ισχύος και αντεγκλήσεις προχωρούν τα παζάρια «όλων με όλους»(2022-02-11 00:00:00.0)
Προετοιμασίες για τη συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν(2021-05-28 00:00:00.0)
Οργάνωση και χρηματοδότηση της αντιπολίτευσης από τη Δύση(2020-11-27 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η συζήτηση για κυρώσεις σε Λευκορωσία και Ρωσία(2020-09-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ