Τετάρτη 23 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Πολυεργαλείο κλιμάκωσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

«Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε πρόσφατα, η υψηλή φορολογική επιβάρυνση, η γραφειοκρατία, ο αυξημένος κανονιστικός φόρτος και το αργό και αναποτελεσματικό σύστημα Δικαιοσύνης έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις ιδιωτικές επενδύσεις, τόσο στις εγχώριες όσο και στις ξένες».

Το παραπάνω επισημαίνεται μεταξύ άλλων σε συνοδευτικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την επικύρωση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υπέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να τονωθούν η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων και βέβαια η προσέλκυση νέων κερδοφόρων επενδύσεων.

Σε αυτήν την προοπτική, μαζί με τις δρομολογούμενες νέες φοροελαφρύνσεις και τις κάθε είδους διευκολύνσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την περασμένη βδομάδα το «πράσινο φως» στο Σχέδιο Ανάκαμψης, διαπιστώνοντας μεταξύ άλλων ότι «το σχέδιο αξιοποιεί και συμπληρώνει βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής για τη βελτίωση της ευρύτερης λειτουργίας της οικονομίας και οι οποίες παρακολουθούνται επί του παρόντος στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας». Πρόκειται βέβαια για την επέκταση των αντιλαϊκών μέτρων που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο και των τριών μνημονίων. Γιατί η πραγματική όψη του Ταμείου Ανάκαμψης για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες είναι η φτώχεια, τα νέα αντιλαϊκά μέτρα και οι νέες επιβαρύνσεις στο εισόδημά τους.

Για το επόμενο διάστημα και σε συνθήκες ανάκαμψης για το κεφάλαιο, η Κομισιόν γνωμάτευσε ότι το Σχέδιο προτείνει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της αγοράς εργασίας και των κοινωνικών πολιτικών, του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και της δημόσιας διοίκησης, συμπεριλαμβανομένης της φορολογικής διοίκησης και της Δικαιοσύνης.

Επιπλέον, όπως επισημαίνουν, το σχέδιο αυτό είναι συμβατό και με τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων του 2019 και του 2020, ιδίως στους τομείς της ποιότητας και της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών, της ανθεκτικότητας του συστήματος Υγείας, των ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας. Λόγος γίνεται για την αντιμετώπιση «αδυναμιών» όπως οι χαμηλές επενδύσεις στην έρευνα και στην ανάπτυξη, οι αναντιστοιχίες δεξιοτήτων που επηρεάζουν αρνητικά την αύξηση της παραγωγικότητας και η χαμηλή συνάφεια της Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Σε ό,τι αφορά το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι που κληροδοτήθηκαν από το παρελθόν και οι προκλήσεις που σχετίζονται με την τρέχουσα κρίση παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς επίσης ότι η διασφάλιση της συνολικής ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος και η διαχείριση των κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν καθοριστική σημασία για την ανάκαμψη από την τρέχουσα κρίση. Σε αυτό το επίπεδο, ειδική αναφορά γίνεται στην προσπάθεια να επιταχυνθεί η εκκαθάριση του υφιστάμενου αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ παράλληλα θα αποφευχθεί η δημιουργία νέων καθυστερήσεων, με ό,τι αυτά συνεπάγονται για την κλιμάκωση των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία.

Οι τραπεζικοί όμιλοι

Η Εθνική Τράπεζα σε έρευνα που διενήργησε σε 1.500 βιομηχανικές επιχειρήσεις διαπιστώνει ότι οι ελληνικές μικρές επιχειρήσεις υστερούν τόσο σε παραγωγικότητα εργασίας (73% υστέρηση έναντι των μικρών ευρωπαϊκών, έναντι αντίστοιχης υστέρησης 34% για τις μεγάλες) όσο και σε κεφαλαιακές επενδύσεις (33% υστέρηση από την ΕΕ για τις μικρές, έναντι υστέρησης 23% για τις μεγάλες). Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζεται ότι «οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να ωφεληθούν από την πρόσβαση σε ευνοϊκή δανειοδότηση και επιδοτήσεις, με το μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων να δρα ενισχυτικά στο περιβάλλον όπου λειτουργούν».

Να σημειωθεί ότι στο Σχέδιο Ανάκαμψης της κυβέρνησης ΝΔ προβλέπεται η θέσπιση σειράς κινήτρων για να «ενθαρρυνθούν» μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να συνεργαστούν, ή να αξιοποιήσουν τα εργαλεία των συγχωνεύσεων ή των εξαγορών με στόχο τη δημιουργία αποτελεσματικότερων οικονομικών μεγεθών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γ.Χαντζηνικολάου, μιλώντας στη χτεσινή Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας υπογράμμισε ότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για τις αναπτυξιακές προοπτικές και ότι «σε μεγάλο βαθμό αυτές στηρίζονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που παρουσίασε η κυβέρνηση στο πλαίσιο αξιοποίησης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης για την περίοδο 2021 - 2026».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ