Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΒΕΙΟ «ΖΑΧΑΡΟΦ»
Απονεμήθηκε στην αντιπολίτευση της Λευκορωσίας

Το «Βραβείο Ζαχάροφ για τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως λέγεται - που είχε απονεμηθεί τον περασμένο Οκτώβρη - παρέλαβε χτες η επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Με το βραβείο αυτό, που συνοδεύεται από έπαθλο 50.000 ευρώ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τιμά τις προσπάθειες των αντιπάλων του Προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο, για αλλαγή της αστικής εξουσίας στη Λευκορωσία και μια ενδεχόμενη αύξηση της επιρροής της Δύσης έναντι της Ρωσίας. Εξάλλου, η ΕΕ, όπως και οι ΗΠΑ, στηρίζει ανοιχτά την αντιπολίτευση και έχει επιβάλει κυρώσεις σε δεκάδες αξιωματούχους της Λευκορωσίας για καταστολή διαδηλώσεων και νόθευση εκλογών, ενώ έχει δηλώσει πως δεν αναγνωρίζει τον Λουκασένκο ως Πρόεδρο.

Η υποψηφιότητα αυτή για το βραβείο «Ζαχάροφ» υποστηριζόταν από τις κύριες πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ, δεξιά), τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και την ομάδα «Ανανεώστε την Ευρώπη» (Renew Europe, κεντρώοι και φιλελεύθεροι).

Το βραβείο ανακοινώθηκε τον Οκτώβρη, σε μια στιγμή που διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα (Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ) ανταγωνίζονται για επιρροή στη Λευκορωσία, ενώ σε αυτό το φόντο και εξαιτίας της λαϊκής δυσαρέσκειας πραγματοποιούνται διαδηλώσεις στη χώρα μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου.

Το βραβείο «Ζαχάροφ» εναρμονίζεται πάντα με τις γεωπολιτικές επιδιώξεις της ΕΕ. Ενδεικτικά, πέρυσι δόθηκε σε Ουιγούρο οικονομολόγο που «αγωνίζεται για τα δικαιώματα της μειονότητας των Ουιγούρων» της Κίνας, μειονότητα η οποία αξιοποιείται στον παγκόσμιο ανταγωνισμό της ΕΕ και των ΗΠΑ με την Κίνα, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την άνοδό της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ