Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
BREXIT
«Στενός» ο δρόμος προς μια συμφωνία

Παραμένουν μεγάλες διαφορές στο ζήτημα της αλιείας, ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αποφασιστικής σημασίας οι επόμενες μέρες για την επίτευξη συμφωνίας για τη μελλοντική εμπορική σχέση ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, με το θέμα της αλιείας στα βρετανικά ύδατα να «παραμένει πολύ περίπλοκο», όπως είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, μιλώντας χτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δυο βδομάδες πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου για την ολοκληρωτική έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ στις 31 Δεκέμβρη.

Σύμφωνα με την φον Ντερ Λάιεν, «υπάρχει δρόμος προς τη συμφωνία», αν και «στενός», ενώ ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, εκτίμησε πως έχει σημειωθεί «κάποια πρόοδος», αλλά το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις χωρίς συμφωνία.

Σχετικά με την εξασφάλιση «θεμιτού ανταγωνισμού» μεταξύ των ευρωπαϊκών και βρετανικών επιχειρηματικών ομίλων, η πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι έχει συμφωνηθεί ένα «μεγάλο βήμα προς τα εμπρός». Εχουν διασφαλιστεί νομικές διαβεβαιώσεις, ένας «ισχυρός μηχανισμός που θα προλαμβάνει την απόκλιση» από τους κανόνες της ΕΕ σε εργασιακά, κοινωνικά, φορολογικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες στο ζήτημα του πώς να υπάρχει πραγματικά θεμιτός ανταγωνισμός στο μέλλον», πρόσθεσε. Πρόοδος έχει σημειωθεί στο ζήτημα των κρατικών επιδοτήσεων σε επιχειρηματικούς ομίλους, με «εποικοδομητικές συνεχείς συζητήσεις» σχετικά με τη «μελλοντική απόδειξη» κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού, προσφέροντας μια σαφή πορεία προς συμφωνία, ανέφερε η φον Ντερ Λάιεν.

Η δυσκολία έγκειται, όμως, στην εξεύρεση λύσης ώστε να μην υπάρξει απόκλιση από τους ευρωπαϊκούς κανόνες στο μέλλον, εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν, καθώς η ΕΕ θέλει να εμποδίσει μια απορυθμισμένη βρετανική οικονομία «στην πόρτα της», που θα επιδίδεται σε dumping εις βάρος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά την εποπτεία της εφαρμογής της συμφωνίας και την επίλυση των διαφορών που θα προκύπτουν - τη λεγόμενη «διακυβέρνηση» - η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι έχει επιλυθεί σε γενικές γραμμές.

«Η συζήτηση είναι ακόμα πολύ δύσκολη», τόνισε η φον Ντερ Λάιεν αναφερόμενη στο θέμα της αλιείας. «Δεν αμφισβητούμε την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου στα δικά της ύδατα. Αλλά ζητάμε προβλεψιμότητα και σταθερότητα για τους ψαράδες της ΕΕ», είπε.

«Και με κάθε ειλικρίνεια, μερικές φορές υπάρχει η αίσθηση ότι δεν θα είμαστε σε θέση να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να βρούμε μια λύση», επισήμανε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ