Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Επικυρώθηκε συμφωνία για στρατηγική συνεργασία

ΜΟΣΧΑ - ΚΑΪΡΟ.--

Το κοινοβούλιο της Αιγύπτου επικύρωσε χτες συμφωνία για ολοκληρωμένη εταιρική σχέση και στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία, ανέφερε η εφημερίδα «Al Ahram», σηματοδοτώντας την εντεινόμενη επενδυτική, εμπορική και στρατιωτική συνεργασία των δυο κρατών τα τελευταία χρόνια, όπως και τις γεωπολιτικές βλέψεις της Ρωσίας στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής - Μέσης Ανατολής.

Η ρωσική πρεσβεία χαιρέτισε την κίνηση ως «σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη εταιρικών σχέσεων Ρωσίας και Αιγύπτου» και τη «διμερή θέληση για ένταση της συνεργασίας».

Η συμφωνία υπεγράφη στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας το 2018, κατά την επίσκεψη του Αιγύπτου Προέδρου στη Ρωσία, και έχει ήδη επικυρωθεί από το ρωσικό κοινοβούλιο. Μεταξύ άλλων, προβλέπει πως τα δυο κράτη θα ανταλλάσσουν επισκέψεις των προέδρων σε τακτική βάση και θα πραγματοποιούν τακτικές υπουργικές συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένων διαβουλεύσεων των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το οικονομικό και στρατιωτικό σκέλος της «συνεργασίας». Ενδεικτικά, θα συσταθεί μια διυπηρεσιακή ομάδα εργασίας υπό την προεδρία των αναπληρωτών ΥΠΕΞ των δύο χωρών, που θα συντονίζει κινήσεις στην «ιμπεριαλιστική σκακιέρα» με τον τίτλο «καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας». Παράλληλα εντείνεται η στρατιωτική και εξοπλιστική συνεργασία.

Στο έγγραφο αναφέρεται ακόμη η επιδίωξη για στενή συνεργασία των υπουργείων Οικονομίας και των επιχειρηματικών ομίλων Ρωσίας και Αιγύπτου, με ετήσιες συναντήσεις της κοινής ρωσο-αιγυπτιακής επιτροπής για το εμπόριο, την οικονομική, επιστημονική και τεχνική συνεργασία και του ρωσο-αιγυπτιακού επιχειρηματικού συμβουλίου. Να σημειωθεί ότι η Ρωσία έχει προχωρήσει σε μεγάλες επιχειρηματικές επενδύσεις στη βιομηχανία στην Αίγυπτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ