Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Ρεκόρ 300 ετών στη μείωση του ΑΕΠ!

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τη μεγαλύτερη μείωση ΑΕΠ των τελευταίων 300 χρόνων παραδέχτηκε, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, επικαλούμενος τον συνδυασμό των «τριγμών» που προκαλούν στην οικονομία οι δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας και η διαδικασία ολοκλήρωσης της αποχώρησης από την ΕΕ στο τέλος Δεκέμβρη.

Ξεκαθάρισε πως η σημαντική μείωση του ΑΕΠ της χώρας που μετριέται πλέον στο 11,3% αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον για άλλα δύο χρόνια μέχρι να αρχίσει σταδιακά «η ανάκαμψη».

Το ίδιο 24ωρο, η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», επικαλούμενη απόρρητη κυβερνητική έκθεση, αποκαλύπτει πολύ δυσοίωνες προβλέψεις για το επόμενο διάστημα, αν δεν υπάρξει την τελευταία στιγμή μια συμφωνία για ομαλές εμπορικές σχέσεις με χώρες της ΕΕ.

Δεν αποκλείουν ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω κλιματικής αλλαγής (αλλά και έλλειψης εκσυγχρονισμού αντιπλημμυρικών έργων...) κοινωνικές ταραχές και ελλείψεις τροφίμων και βασικών ειδών, γιατί τα αποθέματα που υπήρχαν ενόψει Brexit άρχισαν να εξαντλούνται λόγω πανδημίας...

Οι προειδοποιήσεις της προέδρου της Κομισιόν

Σε κάθε περίπτωση, το Λονδίνο συνεχίζει τα σκληρά παζάρια με την ΕΕ. Χτες, ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, δεν απέκλεισε να καταλήξουν σε συμφωνία εάν τηρηθεί, όπως είπε, μία «εποικοδομητική στάση και καλή πίστη από όλες τις πλευρές». «Είναι προτιμότερο» να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, τόνισε μιλώντας στον σταθμό LBC.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απηύθυνε νέες προειδοποιήσεις στο Λονδίνο, επισημαίνοντας ότι τυχόν διμερής εμπορική συμφωνία δεν θα πρέπει να πλήξει την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς. Η ίδια επέμεινε στην ανάγκη πρόβλεψης στο πλαίσιο της μελλοντικής συμφωνίας ενός μηχανισμού αντιμέτρων για την περίπτωση που η ΕΕ ή το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκατέλειπαν τους κοινούς κανόνες που θα έχουν συμφωνήσει. «Καλή είναι η εμπιστοσύνη, αλλά ο νόμος καλύτερος», πρόσθεσε με νόημα.

Σε αυτό το πλέγμα σκληρών παζαριών παρενέβη και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να δει «σκληρά» σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας (μέλος ΕΕ) και της Βόρειας Ιρλανδίας (μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ