ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΟΗΕ
Σε «συμβιβασμό» καταλήγουν τα «παζάρια»

Στο τραπέζι βρίσκεται και η στρατιωτική απειλή

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Πολύ κοντά στην επίτευξη συμβιβασμού που θα αφορά στην απόφαση για το συριακό χημικό αφοπλισμό βρίσκονται τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με διπλωμάτες του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τους διπλωμάτες, τα πέντε μόνιμα μέλη έχουν, ήδη, συμφωνήσει στα βασικά σημεία της απόφασης και διαπραγματεύονται τις λεπτομέρειες, όπως π.χ. τον τρόπο καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου.

Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, υποστηρίζοντας ότι «έχει γίνει πρόοδος και μένουν λίγα να διευκρινιστούν». Λίγο νωρίτερα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γκενάντι Γκατίλοφ, δήλωνε, από την πλευρά του, ότι ξεπεράστηκε «ένα μεγάλο εμπόδιο» στις επαφές που έχουν Ρωσία και ΗΠΑ για το περιεχόμενο της απόφασης για το συριακό χημικό αφοπλισμό, καθώς συμφωνήθηκε να υπάρχει αναφορά στο κείμενο στο άρθρο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ για τη λήψη μέτρων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την απόφαση αλλά να μην υπάγεται η απόφαση στο άρθρο.

Δηλαδή, για να ικανοποιηθούν και οι δύο πλευρές θα γίνεται μνεία στο ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας αλλά αυτή δεν θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή αυτόματα παρά μόνο μετά από νέα σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκο επιβεβαίωσε την πρόοδο αλλά απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Κίνας που συναντήθηκαν χτες δήλωσαν ότι είναι απαραίτητο να «υπάρξει γρήγορη δράση στο θέμα της Συρίας» και ότι «θα πρέπει η απόφαση για το συριακό χημικό αφοπλισμό να είναι δεσμευτική και να ασκεί πίεση».

Δεν αποκλείει στρατιωτική επίθεση ο Ασαντ

Από την πλευρά του, ο Σύρος Πρόεδρος, Μπάσαρ αλ Ασαντ, σε συνέντευξή του στο δίκτυο «Τελεσούρ», επανέλαβε την πρόθεσή του να εφαρμόσει πλήρως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εντούτοις, εκτίμησε ότι δεν έχει απομακρυνθεί οριστικά ο κίνδυνος στρατιωτικής επίθεσης κατά της χώρας του, εκτιμώντας ότι τα χημικά όπλα είναι το πρόσχημα και ότι αργότερα μπορεί να βρεθεί κάποιο άλλο, γιατί απώτερος στόχος κάποιων δυνάμεων είναι ν' αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή.

Χτες, στη Συρία έφτασαν εκ νέου οι επιθεωρητές του ΟΗΕ για να ερευνήσουν άλλες 13 - 14 καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων. Πάντως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του στην αμερικανική «Ουάσιγκτον Ποστ», δήλωσε ότι κατά τη συνάντησή του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, του παρέδωσε ορισμένα στοιχεία που προκύπτουν από τις έρευνες που διενήργησε η Ρωσία σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων στην επίθεση της 21ης Αυγούστου στο προάστιο Γκούτα της Δαμασκού, αλλά και σε προηγούμενο ανάλογο περιστατικό το Μάρτη. Ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι και στα δύο προκύπτει πως χρησιμοποιήθηκε «νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν που έχει παρασκευαστεί πρόχειρα εντός Συρίας και δεν έχει παραχθεί από οργανωμένο μεγάλο εργαστήριο, όπως συμβαίνει με τα χημικά που διαθέτει ο συριακός στρατός».

«Αποκηρύσσουν» οι ισλαμιστές την «Εθνική Συριακή Συμμαχία»

Εντεκα ισλαμιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων ορισμένα μέλη του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» αλλά και η ακραία εξτρεμιστική οργάνωση μισθοφόρων «Μέτωπο αλ Νούσρα», δήλωσαν, χτες, με κοινή ανακοίνωση ότι «δεν αναγνωρίζουν καμία δικαιοδοσία σε ομάδες και επιτροπές που στήνονται στο εξωτερικό και δεν έχουν καμία σχέση με το τι γίνεται εντός Συρίας». Καλούν, επίσης, σε «ενότητα» όλους τους αντικαθεστωτικούς στη βάση ενός στιβαρού πλαισίου, αυτού της σαρία. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα προκαλέσει περαιτέρω διχασμό και αιματηρή αντιπαλότητα μεταξύ των αντικαθεστωτικών.

ΙΡΑΝ
«Προσέγγιση» με τη Δύση αλλά και ανταγωνισμός

Ο Πρόεδρος του Ιράν στη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ
Ο Πρόεδρος του Ιράν στη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Σε εξέλιξη βρισκόταν αργά χτες η πρώτη συνάντηση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μουχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ με τους εκπροσώπους της «ομάδας των 6» (δηλαδή των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, και της Γερμανίας). Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των «6» με Ιρανό εκπρόσωπο μετά την αλλαγή της ιρανικής προεδρίας και σε αυτήν θα συμμετείχε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος εξέφραζε νωρίτερα την ελπίδα ότι «θα είναι καλή συνάντηση». Ο Ζαρίφ, από την άλλη, εκτιμούσε ότι δε θα αρκέσει φυσικά μια συνάντηση, ούτε είναι αυτοσκοπός οι συναντήσεις αλλά σημείωσε ότι η Τεχεράνη είναι αποφασισμένη για επίτευξη συμφωνίας και ότι δεν αποκλείει ούτε το ενδεχόμενο υψηλόβαθμης συνάντησης με τις ΗΠΑ.

Το κλίμα μοιάζει να έχει χαρακτήρα «προσέγγισης» ο οποίος καλλιεργείται μεθοδικά και επισταμένα τόσο από την Τεχεράνη όσο και από την Ουάσιγκτον, χωρίς να σημαίνει ότι το Ιράν δεν είναι στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών για τον τεράστιο πλούτο του και τη γεωστρατηγική του θέση. Ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ρουχανί έκανε την πρώτη του ομιλία προχτές με τη νέα του ιδιότητα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης και επανέλαβε πολλάκις ότι το Ιράν δεν επιδιώκει καμία σύγκρουση, και καμία ένταση, ούτε με τις ΗΠΑ ούτε με κανέναν και κάλεσε τον Ομπάμα να αγνοήσει «τις φιλοπόλεμες ομάδες πίεσης εντός ΗΠΑ». Επανέλαβε, επίσης, ότι το Ιράν δεν προσπαθεί ν' αποκτήσει πυρηνικά όπλα γιατί είναι ενάντια «στις θρησκευτικές και ηθικές του αρχές» και χαρακτήρισε μεγαλύτερο κίνδυνο από το οτιδήποτε άλλο για ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής τα χημικά όπλα, καταδικάζοντας τη χρήση τους και στη Συρία, διατυπώνοντας ξανά τη διάθεση για ανάμειξη στις προσπάθειες εξεύρεσης ειρηνικής λύσης. Δήλωσε δε έτοιμος να προχωρήσει σε συνομιλίες με στόχο τη συμφωνία μέσα σε σαφές πλαίσιο.

Ο Ρουχανί, χρησιμοποιώντας πολύ ηπιότερους τόνους και ύφος από τον προκάτοχό του Αχμαντινετζάντ (με χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα το ότι δεν εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Ισραήλ, αναγνώρισε το Ολοκαύτωμα καταδικάζοντας τους Ναζί, καλώντας ταυτόχρονα την ισραηλινή κυβέρνηση να υπογράψει επίσης τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων), επέμεινε ότι το Ιράν έχει δικαίωμα στην ειρηνική πυρηνική ενέργεια και ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε υψηλό ποσοστό. Επέκρινε επίσης τη χρήση βίας στην προσπάθεια χειραγώγησης και άσκησης πίεσης σε χώρες από ισχυρότερες δυνάμεις.

Ιρανοί αξιωματούχοι διέρρεαν ότι η ιρανική κυβέρνηση είναι «έτοιμη» να προχωρήσει άμεσα σε συνομιλίες ξεχωριστά με την «ομάδα των 6» και τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας εντός 3 - 6 μηνών. Πάντως, 20σέλιδο κείμενο της ιρανικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας προς τη ΔΕΑΕ καταγγέλλει τον Οργανισμό και την ηγεσία του για «χρήση ψευδών στοιχείων» κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Το ζήτημα του Ιράν συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Κίνας και ΗΠΑ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης και συμφώνησαν ότι η Τεχεράνη θα πρέπει ν' απαντήσει θετικά στις προτάσεις της «ομάδας των 6». Τη δυσφορία του επιμένει να εκφράζει το Ισραήλ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι του οποίου χαρακτήρισαν πάλι τη στάση του Ρουχανί «υποκριτική».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινο-παλαιστινιακή συνάντηση υπό τον Κέρι

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Να «επιταχύνουν» τις επαφές στο πλαίσιο των προσπαθειών «αναθέρμανσης» του ισραηλινο-παλαιστινιακού διαλόγου συμφώνησαν, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, εκπρόσωποι των δύο πλευρών που συμμετείχαν σε συνάντηση υπό την αιγίδα του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση, υποστήριξε ότι στόχος είναι μόνο η επίτευξη οριστικής τελικής συμφωνίας και ότι είναι η «τελευταία ευκαιρία» γι' αυτό.

Στη συνάντηση υπό τον Κέρι φαίνεται ότι ένα από τα βασικά ζητήματα ήταν και η παραπαίουσα παλαιστινιακή οικονομία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους δωρητές, από τους οποίους φέτος ζητά 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περίπου το 12% του ετήσιου ΑΕΠ. Για αναγκαιότητα μιας «σταθερής και ισχυρής παλαιστινιακής οικονομίας, που θα βοηθήσει στην καλλιέργεια καλύτερου διαπραγματευτικού κλίματος» μίλησε κυνικά ο Ισραηλινός απεσταλμένος, υπουργός Γιουβάλ Στάινιτζ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι συζητείται ως «μέτρο βοήθειας» η χορήγηση σε Παλαιστινίους άλλων 5.000 αδειών εργασίας στο Ισραήλ καθώς και η περαιτέρω χαλάρωση των απαγορεύσεων στην εισαγωγή κατασκευαστικών υλικών και ψηφιακής τεχνολογίας. Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η κατοχή και οι ισραηλινοί εποικισμοί.

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Υποσχέσεις για αυξήσεις στους εργάτες του φασόν

ΝΤΑΚΑ.--

Κανονικά λειτούργησαν χτες, μετά από πέντε μέρες απεργιακών κινητοποιήσεων, τα περισσότερα εργοστάσια παραγωγής ρούχων στο Μπαγκλαντές. Οι εργάτες των φασόν είχαν ξεκινήσει από το Σάββατο απεργιακές κινητοποιήσεις απαιτώντας αύξηση των μηνιαίων απολαβών τους στα 100 δολάρια ΗΠΑ, από τα 38 δολάρια που είναι σήμερα. Περισσότεροι από 200.000 εργαζόμενοι συμμετείχαν καθημερινά στις μαζικές κινητοποιήσεις, που αντιμετωπίστηκαν με εξαιρετική βία από τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες προχώρησαν σε χρήση χημικών και λαστιχένιων σφαιρών, με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να τραυματιστούν. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, έλαβαν διαβεβαιώσεις για αυξήσεις στους μισθούς μέχρι το Νοέμβρη.

Οι εργαζόμενοι των φασόν στο Μπαγκλαντές εργάζονται σε άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της κατάρρευσης του κτιρίου «Ράνα Πλάζα», στο οποίο στεγάζονταν πέντε εργοστάσια ρούχων, τον Απρίλη, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 εργάτες. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της χώρας παραμένει πιστός υποστηρικτής των ιδιοκτητών εργοστασίων φασόν, που παράγουν το 80% των συνολικών εξαγωγών της χώρας.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα το ΠΑΜΕ και η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στις εργάτριες και τους εργάτες του Μπαγκλαντές που παλεύουν ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ